Naslovnica Info Najave URBACT IV: Objavljen Poziv za dobre prakse

URBACT IV: Objavljen Poziv za dobre prakse

Poziv za dobre prakse u okviru programa URBACT IV objavljen je 15. aprila i biće otvoren  do 30. juna 2024. godine. Poziv je namijenjen lokalnim samoupravama koje žele da prenesu postojeće dobre prakse koje su uticajne, participativne, integrišuće i relevantne za evropske gradove.

Pravo prijave imaju opštine i gradovi iz 27 članica Evropske unije, partnerskih država (Norveška i Švajcarska) i država kandidata za članstvo u EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina).

Prakse treba da budu usmjerene na održivi urbani razvoj, uključujući oblasti poput ekonomskog razvoja, socijalne inkluzije, zelene tranzicije, energetske tranzicije, digitalne tranzicije, rodne ravnopravnosti, kulturnog nasljeđa, migracija i slično.

Svaka opština čija dobra praksa bude podržana kroz ovaj poziv dobiće oznaku „Dobra praksa URBACT-a“. Osim toga, ta opština će dobiti priliku da bude promovisana širom Evrope, kao i da predstavi svoju dobru praksu na festivalu gradova programa URBACT, koji će se održati 8. do 10. aprila 2025. godine u Vroclavu u Poljskoj.

Dodatno, opština koja bude podržana kroz ovaj poziv imaće priliku da svoju dobru praksu prenese drugim gradovima u okviru narednog poziva za kreiranje mreža za prenos, u sklopu kojeg će moći da nastupi i kao vodeći partner.

Ministarstvo evropskih poslova će povodom ovog poziva uskoro organizovati info dan, a zainteresovana javnost će blagovremeno biti obaviještena o detaljima.

Eventualna pitanja u vezi sa ovim pozivom mogu se uputiti na mejl adresu borka.ljeskovic@mep.gov.me.

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...