Naslovnica Info Press info Uručene nagrade pobjednicama konkursa „Zamisli budućnost“

Uručene nagrade pobjednicama konkursa „Zamisli budućnost“

“Osnovci su svojim radovima pokazali da ih zanima i da poznaju EU, kao i da svoju budućnost vide u porodici evropskih država i naroda.  Utoliko je naš motiv snažniji i obaveza veća da ispunimo sve uslove koji će omogućiti da današnje generacije mladih sjutra budu građani i građanke EU i uživaju sva prava koje članstvo donosi”, poručili su danas generalni sekretar Vlade, Boris Marić i državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova, Milena Žižić.

Oni su danas uručili nagrade pobjednicama konkursa „Zamisli budućnost“.

Generalni sekretarijat Vlade je raspisao konkurs za učenike crnogorskih osnovnih škola povodom obilježavanja Dana Evrope. Na konkurs, koji je bio otvoren od 26. aprila do 12. maja 2023. godine, prijavilo se 159 učenika i učenica koji su poslali svoje radove u formi likovnog rada, videa i fotografije.

Pobjednice konkursa – Isra Mollabeqiri, učenica šestog razreda OŠ „Boško Strugar“ iz Ulcinja, Đina Preradović, učenica OŠ „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice i Ksenija Knežević učenica petog razreda OŠ  „Boško Strugar“, nagrađene su vrijednim nagradama – biciklima.

Generalni sekretar Marić je istakao da ova generacija mladih predstavlja buduće građane i građanke EU i da treba da iskoriste sve prilike, posebno u oblasti obrazovanja kroz razvijanje kritičkog mišljenja koje stiču u porodici i zajednici.  Poručio je da je suština procesa evropske integracije stvaranje otvorenog društva koje će razvijati šanse za mlade da sjutra preuzmu i vode društvo na najbolji način.

„Vi ste pokazali ne samo znanje koje je zavrijedilo nagrade nego i da se na zdrav način bavite ovom temom“, kazao je Marić.

On je predstavio rad institucija koje se bave koordinacijom procesa evropske integracije.

Državna sekretarka Milena Žižić je izrazila zadovoljstvo odzivom djece na konkursu. Kazala je da su djeca pokazala da dosta znaju o EU i koristima koje članstvo donosi.

„Naš cilj je da radimo što više i bolje i da Crnu Goru približimo EU, upravo zbog vas mladih. Vaše je da učite i date najbolje od sebe“, poručila je Žižić.

Djevojčice su izrazile zadovoljstvo učešćem u konkursu i osvojenim nagradama. Kazale su da put prema EU doživljavaju kao težak, ali da svaki napor prema tom cilju vrijedi jer donosi bolju budućnost.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAJx4P

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...