Naslovnica Press info Press IPA Uručeni ključevi stanova za 48 romskih porodica

Uručeni ključevi stanova za 48 romskih porodica

Ključevi stanova za Rome na Koniku, čiju izgradnju je finansirala Evropska unija, uručeni su danas predstavnicima 48 porodica.

Na svečanosti povodom uručenja poručeno je da je izgradnja pet zgrada potvrda Vladine posvećenosti rješavanju problema RAE zajednice.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja korisnik je IPA Projekta – identifikovanje trajnih rješenja za interno raseljene i stanovnike kampa na Koniku – faza I, u okviru kojeg će se riješiti pitanje stanovnika koji borave u kolektivnom centru Kamp Konik II, čija je ukupna vrijednost 1,7 miliona eura.

konik stanovi1

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je da je izgradnja stanova za 48 porodica dokaz da Vlada vodi računa o onima koji su došli u Crnu Goru prije više od 20 godina.

“Nastojimo da za sve one koji žele da ostanu ovdje obezbijedimo stanove, a da za one koji žele da se vrate domovima obezbijedimo uspješan povratak. Dogovaramno saradnju sa Srbijom i Kosovom kako bi stvorili uslove za sve one koji žele da se vrate svojim državama”, kazala je ona.

Kovačević je navela da će na istoj lokaciji biti nastavljena izgradnja još 120 stambenih jedinica za potrebe stanovnika iz Kampa Konik. “Nadamo se da ćemo do kraja naredne godine riješiti kompletno kamp Konik 1 i 2”.

konik stanovi2

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis, kazao je da će izgrađeni stanovi trajno riješiti stanovanje i pristojan život Roma iz kampa Konik.

“Zatvaranje kampa Konik prepoznato je kao jedan od ključnih prioriteta u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Danas smo korak bliže cilju. Pet zgrada koje otvaramo danas izgrađene su u skladu sa relevantnim standardima socijalnog stanovanja”, rekao je on.

Lis je naveo da svaka zgrada ima najmanje jedna stan za osobe sa invaliditetom, i da su svi objekti opremljeni sa solarnim sistemom za grijanje vode.

“Ovo nije kraj, potrebno je još smještaja. Kroz regionalni stambeni program započećemo izgradnju dodatnih 120 stanova za interno raseljene. EU će nastaviti da podržava integraciju Roma i želim da ohrabrim crnogorske organe da nastave sa naporima u dostizanju ciljeva”, rekao je on.

konik stanovi4

Šef kancelarije UNHCR u Crnoj Gori Mustafa Server Čajlan, kazao je da danas romske porodice mijenjaju barake i kontejnere stanovima dostojnim čovjeka 21. vijeka.

“Ovi ljudi su prethodnih 16 godina boravili u neodgovarajućem smještaju a crnogorske vlasti su pomoću međunarodnih organizacija činile napore da ublaže loše uslove u kojima su živjeli. Od danas odabrane porodice uživaće u adekvatnom stambenom prostoru”, dodao je on.

Čajlan je naveo da UNHCR sa zadovoljstvom konstatuje da je napravljen napredak u integraciji izbjeglica sa Kosova u crnogorkso društvo, uključujući Rome i Egipćane.

“Vlada je omogućila raseljenim da se prijave za status stranca u Crnoj Gori, i poboljšala je njihov pristup osnovnim pravima, poput zdravstva i obrazovanja. Ipak neophodni su dalji napori na unaprjeđenju ovih prava kako bi integracija onih koji ostaju bila potpuna”, ukazao je on.

konik stanovi6

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović kazao je da izgradnja stanova predstavlja signal i potvrdu Vladine posvećenosti rješaanju problema RAE zajednice.

“Crna Gora kao malo otvoreno društvo, suočavajući se devedesetih sa svojim problemima, pokazala je mnogo snage i spremnosti da se predstavi kao humano društvo i bude dom za raseljene i interno raseljene”, rekao je on.

Lazović je podsjetio da je sredinom 1999.godine takvih osoba u Crnoj Gori bilo 130 hiljada, što je činilo četvrtinu stanovništva države.

“Krajem 2009.godine imali smo 24 hiljade tih lica, a danas je taj broj sveden na 16.979. U ime Vlade uvjeravam vas da ćemo i dalje biti posvećeni rješavanju problema raseljenih”, poručio je on.

Lazović je dodao da je izmijenjen Zakon o strancima, da je potpisana ministarska deklaracija potpisana između Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, navodeći da država ima dobru saradnju sa Kosovom po tom pitanju.

“Vlada će svim svojim organizacionim, finansijskim i drugim kapacitetima biti maksimalno posvećana tom cilju”, zaključio je on.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...

URBACT IV: Objavljen Poziv za dobre prakse

0
Poziv za dobre prakse u okviru programa URBACT IV objavljen je 15. aprila i biće otvoren  do 30. juna 2024. godine. Poziv je namijenjen lokalnim...

Zajednički konsultativni odbor EU i CG: Crna Gora napreduje na putu ka članstvu u...

0
Osamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO), koji je danas održan u Podgorici, poslao je jasnu poruku institucijama...