Naslovnica Press info Press IPA Uručeni ključevi stanova za 48 romskih porodica

Uručeni ključevi stanova za 48 romskih porodica

Ključevi stanova za Rome na Koniku, čiju izgradnju je finansirala Evropska unija, uručeni su danas predstavnicima 48 porodica.

Na svečanosti povodom uručenja poručeno je da je izgradnja pet zgrada potvrda Vladine posvećenosti rješavanju problema RAE zajednice.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja korisnik je IPA Projekta – identifikovanje trajnih rješenja za interno raseljene i stanovnike kampa na Koniku – faza I, u okviru kojeg će se riješiti pitanje stanovnika koji borave u kolektivnom centru Kamp Konik II, čija je ukupna vrijednost 1,7 miliona eura.

konik stanovi1

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je da je izgradnja stanova za 48 porodica dokaz da Vlada vodi računa o onima koji su došli u Crnu Goru prije više od 20 godina.

“Nastojimo da za sve one koji žele da ostanu ovdje obezbijedimo stanove, a da za one koji žele da se vrate domovima obezbijedimo uspješan povratak. Dogovaramno saradnju sa Srbijom i Kosovom kako bi stvorili uslove za sve one koji žele da se vrate svojim državama”, kazala je ona.

Kovačević je navela da će na istoj lokaciji biti nastavljena izgradnja još 120 stambenih jedinica za potrebe stanovnika iz Kampa Konik. “Nadamo se da ćemo do kraja naredne godine riješiti kompletno kamp Konik 1 i 2”.

konik stanovi2

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis, kazao je da će izgrađeni stanovi trajno riješiti stanovanje i pristojan život Roma iz kampa Konik.

“Zatvaranje kampa Konik prepoznato je kao jedan od ključnih prioriteta u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Danas smo korak bliže cilju. Pet zgrada koje otvaramo danas izgrađene su u skladu sa relevantnim standardima socijalnog stanovanja”, rekao je on.

Lis je naveo da svaka zgrada ima najmanje jedna stan za osobe sa invaliditetom, i da su svi objekti opremljeni sa solarnim sistemom za grijanje vode.

“Ovo nije kraj, potrebno je još smještaja. Kroz regionalni stambeni program započećemo izgradnju dodatnih 120 stanova za interno raseljene. EU će nastaviti da podržava integraciju Roma i želim da ohrabrim crnogorske organe da nastave sa naporima u dostizanju ciljeva”, rekao je on.

konik stanovi4

Šef kancelarije UNHCR u Crnoj Gori Mustafa Server Čajlan, kazao je da danas romske porodice mijenjaju barake i kontejnere stanovima dostojnim čovjeka 21. vijeka.

“Ovi ljudi su prethodnih 16 godina boravili u neodgovarajućem smještaju a crnogorske vlasti su pomoću međunarodnih organizacija činile napore da ublaže loše uslove u kojima su živjeli. Od danas odabrane porodice uživaće u adekvatnom stambenom prostoru”, dodao je on.

Čajlan je naveo da UNHCR sa zadovoljstvom konstatuje da je napravljen napredak u integraciji izbjeglica sa Kosova u crnogorkso društvo, uključujući Rome i Egipćane.

“Vlada je omogućila raseljenim da se prijave za status stranca u Crnoj Gori, i poboljšala je njihov pristup osnovnim pravima, poput zdravstva i obrazovanja. Ipak neophodni su dalji napori na unaprjeđenju ovih prava kako bi integracija onih koji ostaju bila potpuna”, ukazao je on.

konik stanovi6

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović kazao je da izgradnja stanova predstavlja signal i potvrdu Vladine posvećenosti rješaanju problema RAE zajednice.

“Crna Gora kao malo otvoreno društvo, suočavajući se devedesetih sa svojim problemima, pokazala je mnogo snage i spremnosti da se predstavi kao humano društvo i bude dom za raseljene i interno raseljene”, rekao je on.

Lazović je podsjetio da je sredinom 1999.godine takvih osoba u Crnoj Gori bilo 130 hiljada, što je činilo četvrtinu stanovništva države.

“Krajem 2009.godine imali smo 24 hiljade tih lica, a danas je taj broj sveden na 16.979. U ime Vlade uvjeravam vas da ćemo i dalje biti posvećeni rješavanju problema raseljenih”, poručio je on.

Lazović je dodao da je izmijenjen Zakon o strancima, da je potpisana ministarska deklaracija potpisana između Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, navodeći da država ima dobru saradnju sa Kosovom po tom pitanju.

“Vlada će svim svojim organizacionim, finansijskim i drugim kapacitetima biti maksimalno posvećana tom cilju”, zaključio je on.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...

Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

0
„Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar...

Marović: Civilno društvo konstruktivan partner i korektivan faktor u procesu demokratizacije društva

0
Građanske vrijednosti u Crnoj Gori su ugrožene, ali je tim prije uloga kritički orijentisang civilnog sektora krucijalno važna i civilno društvo ostaje konstruktivan partner...

Podrška Italije na putu prema članstvu u EU

0
Crna Gora mora intenzivirati reforme koje vode članstvu u EU, a na tom putu može da računa na punu podršku Italije, saopšteno je na...