Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Završen dvanaesti sastanak POSP-a: Usaglašen tekst zajedničke Deklaracije i usvojene preporuke

Završen dvanaesti sastanak POSP-a: Usaglašen tekst zajedničke Deklaracije i usvojene preporuke

Sastanak je otvorila kopredsjedavajuća POSP-u Aneliz Dods najavivši raspravu na temu politike zaštite životne sredine i energetike, te borbe protiv korupcije u vezi sa ekonomskim razvojem.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, istakao je da je normativni okvir u oblasti zaštite životne sredine uspostavljen kroz donošenje zakona i podzakonskih akata, u skladu sa evropskim standardima, te niza strategija u cilju unapređenja postojećeg stanja u datoj oblasti. On je iskazao zadovoljstvo radom strukture, angažovane na ispunjavanju mjerila u okviru poglavlja 27, koji će, prema njegovom očekivanju, rezultirati otvaranjem poglavlja u tekućoj godini.

IMG 8657

Tokom rasprave na temu borbe protiv korupcije, dat je osvrt na rad Agencije za sprječavanje korupcije, te istaknuta efikasnost sudstva, ali je ukazano i na potrebu za većim usklađivanjem odluka nacionalnih sudova sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

IMG 8647

U Deklaraciji sa preporukama, koja je usvojena jednoglasno od strane prisutnih članova obje delegacije, pozdravljen je kontinuirani napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, ali i koraci koji su napravljeni u cilju unapređenja nezavisnosti, odgovornosti i profesionalizma pravosuđa. Ipak, istaknuta je potreba za posvećivanjem veće pažnje pitanju nasilja u porodici, slobodi medija, i efikasnog sprovođenja normativnog okvira koji se odnosi na pitanje borbe protiv korupcije.

IMG 8650

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje usvojio je i uvrstio u Deklaraciji amandmane koje su predložili poslanici Pozitivne Darko Pajović i Azra Jasavić.

“Deklaracija i preporuke POSP-a sadrže predloge Pozitivne kojima se pozdravlja postavljanje rukovodioca Policijskog odeljenja uz poštovanje specijalnog tužioca u tom procesu u skladu sa zakonom”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, to se odnosi i na primjenu Instituta sporazumnog priznanja krivice uz poziv nadležnim institucijama da u ovim slučajevima kazna bude srazmjerna pričinjenoj šteti i da se kvalitetnom finansijskom istragom utvrdi visina protiv pravno oduzete imovinske koristi koju je neophodno u cjelosti vratiti u budžet Crne Gore.

IMG 8651

POSP je usvojio amandmane kojima se pozivaju državni organi da poštuju Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

“Na način što će prihvatiti obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom po kvotnom sistemu, zatim nadležni organi da uspostave punu primjenu društveno korisnog rada roditeljima koji izbjegavaju plaćanje alimentacije, kao i peti amandman u dijelu kojim se novinari pozivaju na poštovanje kodeksa, jer mediji moraju biti u službi javnog interesa”, navode iz Pozitivne.

IMG 8654

Ističe se da je prihvaćen predlog Pozitivne kojim se podstiču i nadležni državni, organi lokalne uprave i nevladine organizacije na socijalno preduzetništvo.

IMG 8699

Nakon sastanka, uz učešće dva predstavnika Udruženja mladih sa hendikepom, poslanicima Evropskog parlamenta predstavljeni su izvršeni radovi na prilagođavanju zgrade Skupštine Crne Gore za pristup licima smanjene pokretljivosti.

IMG 8684

Na zajedničkoj pres konferenciji Krivokapić je naveo da Crna Gora pokušava da radi u novim okolnostima u svim oblastima evropskih integracija i da, uz pomoć evropskih kolega, procijene gdje se nalazi.

Kopredsjedavajuća sastanku Aneliz Dods, koja je i šefica delegacije Evropskog parlamenta, kazala je da su razgovarali o mnogim pitanjima, prije svega o vladavini prava, poglavljima 23 i 24 koji su suštinski važni za put Crne Gore ka EU.

Ona je navela i da su razgovarali sa specijalnim tužiocem o korupciji i borbi protiv nje.

“Mi kao zajednički parlamentarni odbor uvijek moramo zajednički da dođemo do deklaracije i sa zadovoljstom moram da kažem da smo to uspjeli, ne bez robusne i teške diskusije, ali ipak mislim da smo uspjeli u tome i da smo to uradili u demokratskom duhu”, pojasnila je Dods.

IMG 8681

Upitana da prokomentariše nedonošenje odluke Vlade o zaštiti Ulcinjske solane, ona je navela da dijeli zabrinutost što to područje još nije zaštićeno.

“Bilo bi dobro da Solana bude zaštićeno područje za životnu sredinu, ali i za prirodu, i to ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region”, poručila je Dods.

Na pitanje da li je nekada imala problem u nekom parlamentu ili instituciji zbog dovođenja bebe i da li joj neko od crnogorskih poslanika pomogao oko nje, Dods je rekla da nije imala nikakvih problema.

Ona je saopštila da su kolege bile predusretljive. “Ja znam, iz prethodnog iskustva, da se u crnogorskom društvu njeguju porodične vrijednosti”.

Naredni sastanak POSP-a biće održan krajem godine u Strazburu.

Izvor: Skupština Crne Gore/Agencija Mina

Saopštenja

Predstavnici MEP-a učestvovali na Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine EU

0
Predstavnici Ministarstva evropskih poslova učestvovali su u Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske unije održanoj u Beogradu 26. septembra povodom Evropskog...

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

0
Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko...