Naslovnica Info Press info Usklađivanje nauke sa stvarnim potrebama društva – RRI Tools

Usklađivanje nauke sa stvarnim potrebama društva – RRI Tools

Svakodnevno se suočavamo sa brojnim izazovima poput klimatskih promjena, zagađenja životne sredine, bolesti, ali i neravnomjerne potrošnje prirodnih resursa, čijem rješavanju nauka pruža veliki doprinos. Imajući to na umu, Evropska komisija sve više ističe koncept odgovornog istraživanja i inovacija (RRI – Responsible Research and Innovation) kako bi podstakla i osnažila istraživačku djelatnost koja odgovara na izazove društva, ali je istovremeno i odgovorna ka društvu.

U okviru projekta RRI Tools, alati za odgovorno istraživanje i inovacije, koji finansira Evropska komisija, prikupljen je i razvijen veliki broj primjera dobrih praksi, alata i instrumenata. Kao finalni proizvod nastao je set alatki (engl. RRI Toolkit) – internet platforma sa velikim brojem vodiča, uputstava i primjera iz prakse, koja ima za cilj da svim zainteresovanim stranama pomogne u realizaciji ideje o odgovornom istraživanju i inovacijama. Set alata dostupan je od 7. marta 2016. na sljedećoj adresi: http://www.rri-tools.eu.

Centar za promociju nauke iz Beograda, jedan od inicijalnih partnera projekta RRI Tools, istovremeno ima i ulogu regionalnog koordinatora za Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, i Srbiju. Među primjerima dobrih praksi, našla su se i dva projekta Centra: SATORI, usmjeren ka uspostavljanju etičkog okvira na nivou Evrope, kao i GenderSTE mreže, koja se zalaže za rodnu ravnopravnost u nauci. Projekat EuroBioAct, koji vodi tim naučnika sa riječkog univerziteta, uvršten je u set alatki kao inspirativna praksa u oblasti procjene bioetičkih standarda.

Čemu služi RRI set alata?

Osnovni cilj ovog seta alatki je da pomogne istraživačima, kreatorima politika, privredi i industriji, obrazovnoj zajednici i organizacijama civilnog društva da usklade proces istraživanja i inovacija sa očekivanjima i stvarnim potrebama društva.

Takođe, set alata nudi odgovore na pitanja koja se tiču dostupnosti podataka, rodne ravnopravnosti u nauci, etičnosti istraživanja, naučnog obrazovanja, upravljanja i učešća javnosti. Finalna verzija seta alatki biće dostupna u julu 2016. godine.

Više o RRI setu alata: http://www.rri-tools.eu/about-rri

Šta čini RRI set alata?

Trenutno, RRI set alata čini 356 različitih primjera dobrih praksi, koje treba da posluže svim zainteresovanim akterima kao pomoć i podrška u osmišljavanju i realizaciji projekata, kao i daljem obučavanju o konceptu odgovornog istraživanja i inovacija.

RRI set alata uključuje:

• primjere dobre prakse;
• uputstva, vodiče, kataloge i baze podataka različitih izvora;
• dodatna dokumenta poput prezentacija, izvještaja, analiza i istraživanja širom Evrope;
• druge evropske projekte koji su rezultirali RRI alatima i
• vodič za samo-refleskiju korisnika (instrument za preispitivanje sopstvene prakse i smjernice za moguće unapređenje)

Kao dopuna ovim instrumentima dostupni su video materijali i prezentacije za početno upoznavanje sa idejom, područjem djelovanja i glavnim aspektima odgovornog istraživanja i inovacija. RRI set alata je osmišljen tako da bude dinamičan i otvoren za cijelu zajednicu.

Set alata: primjeri dobre prakse

Tri odabrane lokalne zajednice u Hrvatskoj nedavno su bile izložene ekološkim prijetnjama, poput mjesta Plomin i Bakar, ili predstavljaju izuzetno vrijedno i osjetljivo ostrvsko područje, poput Malog Lošinja. Na osnovu teorijskih osnova i saznanja stečenih tokom niza radionica, tokom projekta EuroBioAct biće definisani bioetički standardi, tj. skup načela i mjera pravilnog odnosa ljudi prema svom zdravlju, životinjama, biljkama i eko-sistemu u cjelini. Povelja „bioetičkih standarda” mogla bi uticati na podizanje svijesti lokalne zajednice o očuvanju životne sredine i na razvijanje konkretnih smjernica za njen održiv razvoj.

Različiti zakonski okviri koji regulišu naučna istraživanja ponekad se u velikoj mjeri razlikuju, pogotovo između razvijenih i nerazvijenih zemalja. Glavni cilj međunarodnog projekta SATORI je uspostavljanje globalnog okvira na nivou Evrope za ocjenu etičkih standarda i procedura u naučno-istraživačkoj djelatnosti, kako različito postavljeni zakonski okviri ne bi doveli do javljanja neetičkih praksi. Tokom četiri godine trajanja projekta, partneri će nastojati da stvore zajedničku platformu, koja će omogućiti uniformnije i odgovornije postupanje u procesu istraživanja.

GenderSTE (Gender Science, Technology and Engineering) je evropska mreža kreatora i kreatorki politika, i istraživača i istraživačica okupljenih oko ideje ravnopravne zastupljenosti žena u oblastima naučnog istraživanja i inovacija, kao i boljoj integraciji i većem doprinosu rodnih studija u ovoj oblasti. Rad Mreže podržava i finansira COST akcija za međunarodnu saradnju istraživača i istraživačica, naučnika i naučnica, i drugih zainteresovanih strana.

Da li je RRI platforma interaktivna?

RRI set alata je interaktivna platforma otvorena za rastuću evropsku zajednicu korisnika. Priključivanjem ovoj zajednici korisnici će biti u mogućnosti da učestvuju u diskusijama i dobiju pomoć i podršku od drugih članova. Takođe, moći će da doprinesu razvoju RRI platforme svojim alatima i drugim relevantnim materijalima: www.rri-tools.eu/registration

RRI Tools mreža centara

RRI Tools čini 26 partnera, koji putem 19 regionalnih centara pokrivaju čak 30 evropskih zemalja. Lista partnera i regionalnih partnerskih organizacija dostupna je putem sledeće adrese: http://www.rri-tools.eu/who-we-are.

O RRI Tools projektu

RRI Tools projekat traje tri godine (2014-2016) i finansira ga Evropska komisija u okviru Sedmog okvirnog programa (FP7). Cilj projekta je izrada seta digitalnih resursa – seta alata za odgovorno istraživanje i inovacije – kako bi se dalje koristio i implementirao koncept odgovornog istraživanja. Kroz saradnju sa svim zainteresovanim stranama, konačni cilj projekta jeste uspostavljanje šireg kruga korisnika u Evropi, koji će osigurati upotrebu, razvoj i unapređenje seta alatki.

Projekat RRI Tools realizuje konzorcijum od 26 partnera, koji pokrivaju čak 30 zemalja iz Evropskog istraživačkog prostora. Koordinator projekta je “La Caixa” fondacija iz Španije.

Više informacija: www.rri-tools.eu

Stupite u kontakt sa regionalnim koordinatorom i saznajte više detalja o dešavanjima u vašoj zemlji:

Ivana Horvat
Kontakt za medije
Centar za promociju nauke
Beograd, Republika Srbija
Email: ihorvat@cpn.rs
Tel: + 381 11 24 00 260

Dobrivoje Lale Erić
Regionalni koordinator
Centar za promociju nauke
Beograd, Republika Srbija
Email : dleric@cpn.rs
Tel: + 381 11 24 00 260

Budite u toku!

Kako biste bili u toku sa aktuelnim dešavanjima, prijavite se na RRI Tools bilten: http://www.rri-tools.eu/register.

Pratite RRI Tools putem društvenih mreža:

• Facebook: http://www.facebook.com/RRI.Tools.Project

• Twitter: http://twitter.com/RRITools

• LinkedIn: http://www.linkedin.com/groups/RRI-Tools-Fostering-ResponsibleResearch-8111498

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...