Naslovnica Instrument pretpristupne podrške Pozivi za projekte Uskoro prvi poziv za program Interreg IPA Južni Jadran: online info dan...

Uskoro prvi poziv za program Interreg IPA Južni Jadran: online info dan 26. maja

Zajednički sekretarijat novog programa Interreg IPA Južni Jadran za period 2021–2027. godine organizovaće u četvrtak 26. maja online info dan kako bi se potencijalni aplikanti blagovremeno informisali o predstojećem pozivu koji će uskoro biti objavljen u sklopu ovog programa.

Info dan će trajati od 13.30 do 15.30 časova, a zainteresovani se mogu registrovati za učešće popunjavanjem kratkog formulara kojem se može pristupiti ovdje. Zbog tehničkih ograničenja, broj učesnika na događaju ograničen je na 100, a prioritet će imati oni koji se prijave prvi.

Interreg IPA Južni Jadran je trilateralni program prekogranične saradnje koji sufinansira Evropska unija u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA III) za programski period 2021–2027. godine. Program se nadovezuje na rezultate ostvarene u okviru prethodnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014–2020.

Očekuje se da će program Interreg IPA Južni Jadran biti odobren od strane Evropske komisije do kraja juna 2022. godine, nakon čega će biti objavljen prvi poziv, sa rokom prijave od 90 dana od datuma objavljivanja na zvaničnom sajtu Programa.

Cjelokupan tekst najave poziva dostupan je ovdje na engleskom jeziku.

Ukoliko ste u potrazi za partnerom na projektu, možete iskazati svoju zainteresovanost popunjavanjem ovog formulara.

Ministarstvo evropskih poslova ohrabruje sve potencijalne aplikante da prisustvuju ovom događaju putem interneta i dobiju odgovore na eventualna pitanja u vezi sa prijavom i realizacijom projekata.

Više o prvom pozivu

U sklopu prvog poziva za program Interreg IPA Južni Jadran, finansijska podrška je predviđena za projekte manjeg obima, koji imaju za cilj da valorizuju rezultate ostvarene u projektima iz prethodnog programskog perioda (2014–2020).

Pravo prijave imaju organi, ustanove i subjekti iz javnog sektora i neprofitne organizacije iz Italije, Albanije i Crne Gore.

U projekat moraju biti uključeni partneri iz najmanje dvije zemlje učesnice, pri čemu  najmanje jedan partner mora biti iz Italije. Dodatni poeni su predviđeni za predloge projekata u kojima budu zastupljeni partneri iz sve tri zemlje. Maksimalan broj partnera na projektu je šest, uključujući vodećeg partnera.

Finansijska sredstva biće opredijeljena za valorizaciju rezultata projekata koji su:

 • ostvareni u sklopu istog partnerstva ili u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora za programski period od 2014–2020;
 • ostvareni uz pomoć drugih fondova, programa, inicijativa i projekata u kojima su učestvovali korisnici;
 • ostvareni od strane organizacije i široko prepoznati kao dobra praksa, o čemu partneri prilažu dokaz u vidu eksterne/nezavisne procjene.

Predlozi zajedničkih prekograničnih projekata treba da budu usklađeni sa specifičnim ciljevima Programa:

 • Cilj 1.1: Podsticanje rasta i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća;
 • Cilj 2.1: Unapređenje adaptacije na klimatske promjene, prevencije rizika i otpornosti na katastrofe;
 • Cilj 2.2: Jačanje biodiverziteta, zelene infrastrukture u urbanom okruženju i smanjenje zagađenja;
 • Cilj 2.3: Unapređenje energetske efikasnosti;
 • Cilj 3.1: Razvijanje održive, klimatski otporne, inteligentne i intermodalne nacionalne, regionalne i lokalne mobilnosti, uključujući poboljšani pristup Transevropskoj saobraćajnoj mreži (TEN-T) i prekograničnoj mobilnosti;
 • Cilj 4.1: Poboljšanje pristupa inkluzivnom i kvalitetnom obrazovanju, osposobljavanju i cjeloživotnom učenju;
 • Cilj 4.2: Jačanje uloge kulture i turizma u privrednom razvoju, socijalnoj inkluziji i društvenim inovacijama;
 • Cilj 5.1: Unapređenje efikasne javne uprave promovisanjem pravne i upravne saradnje i saradnje građana i institucija, posebno u cilju rješavanja pravnih i drugih prepreka u prekograničnim oblastima.

Dodatno će se vrednovati predlozi projekata čiji su ciljevi i aktivnosti eksplicitno predviđeni u Akcionom planu za EUSAIR i vodećim inicijativama ove makro-regionalne strategije (flagships).

Primjeri aktivnosti koje mogu biti podržane u sklopu ovog poziva uključuju tematske specijalističke obuke, stručne procjene, pokazne aktivnosti, testiranje rješenja, izradu dokumenata kojima se ažuriraju planovi ili rješenja iz projekta, tematski doprinos ciljevima EUSAIR-a, ažuriranje podataka o platformama izrađenih u sklopu projekata, studijske posjete radi razmjene najboljih praksi i podizanja svijesti o datim temama, namjenske akcije za uključivanje zainteresovanih strana i dr.

Za ovaj poziv opredijeljeno je ukupno 5 miliona eura, od čega finansiranje putem Instrumenta pretpristupne podrške (IPA III) i Evropskog fonda za regionalni razvoj  (EFRR) iznosi oko 4,12 miliona eura. Partneri iz Crne Gore i Albanije dužni su da po projektu obezbijede finansiranje u obimu od 15% na nacionalnom nivou, dok ostalih 85% finansira Evropska unija kroz instrument IPA.

Maksimalan iznos koji se može opredijeliti po projektu iznosi 200.000 eura, a trajanje projekata ograničeno je na 12 mjeseci.

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...