Naslovnica Info Press info Uspješna prekogranična saradnja između Crne Gore i Srbije traje već 15 godina

Uspješna prekogranična saradnja između Crne Gore i Srbije traje već 15 godina

Crna Gora i Srbija već 15 godina uspješno sarađuju u okviru programa prekogranične saradnje uz podršku Evropske unije i ta saradnja će se nastaviti i u budućnosti kroz programski okvir IPA III, poruka je sa Finalne konferencije IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, koja je danas održana u Podgorici.

Na konferenciji su promovisani rezultati projekata realizovanih tokom finansijske perspektive IPA II u cilju poboljšanja kvaliteta života građana koji žive u 14 sjevernih opština u Crnoj Gori i 3 okruga u zapadnoj Srbiji.

 

„Tokom finansijskog ciklusa koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. godine, ugovoreno je 28 projekata ukupne vrijednosti od preko 7,7 miliona eura, od čega je doprinos EU 6,4 miliona. Od početka prekogranične saradnje 2008. godine do sada je opredijeljeno preko 15 miliona eura za projekte koji sprovode institucije i organizacije iz dvije države“, kazala je Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova Crne Gore.

Ona je istakla da program prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore doprinosi razvoju programskog područja kroz podsticanje saradnje, razmjene iskustava i korišćenja potencijala kako bi se ova regija učinila atraktivnom za život i rad.

„Uspjeh ovoga i ostalih programa prekogranične i međuregionalne saradnje u kojima učestvuju Republika Srbija i Crna Gora, ali i uopšte korišćenje evropskih fondova, najbolji su dokaz zajedničke posvećenosti integraciji u Evropsku uniju, uz poseban fokus na ekonomsku integraciju i potrebe građana, odnosno njihov životni standard“, istakla je Gorčević.

Ministarka za evropske integracije Republike Srbije Tanja Miščević podsjetila je da je da je prekogranično područje za ne tako velika sredstva imalo mnogo koristi, a korisnici projekata su bili raznoliki, od lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, novi biznisi, start up-ovi, osjetljive grupe.

Ona se osvrnula na uspješne projekte koji su sprovedeni kroz ovaj program prekogranične saradnje, u oblasti upravljanja otpadom, unaprjeđenja turističkog potencijala, razvoja zanata, nabavka opreme za zaštitu i spašavanje, unaprjeđenje zdravstvene zaštite i poseban fokus na projekte koji uključuju mlade ljude u pregkograničnom području.

„Potpisivanjem novog finansijskog sporazuma i rad na promociji novih poziva u IPA III finansijskoj prerspekti, kroz dva  tematska prioriteta, na raspolaganju ćemo imati 8,4 miliona eura. Naš zadatak je da animiramo i nove i stare korisnike kako bi iskoristili što više sredstava. Ovo je dokaz ozbiljne i dobre saradnje između Crne Gore i Srbije koja će kroz ovakve projekte samo da se unaprjeđuje“, poručila je Miščević.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je Evropska unija ponosna što je podržala ove projekte, jer su značajno poboljšali živote ljudi koji žive u područjima obuhvaćenim programom.

„EU, Crna Gora i Srbija su nedavno potpisale i novi sporazum, koji obezbjeđuje ukupno 8,4 miliona eura za narednih nekoliko godina. Novi prekogranični program nastavlja da njeguje saradnju u oblasti kulturne baštine, zdravstvenih i socijalnih usluga i mogućnosti zapošljavanja“, kazala je Popa.

Naglasila je da je prekogranična saradnja idejna okosnica ujedinjene Evrope i moćan instrument za izgradnju prosperiteta širom kontinenta.

„Programi prekogranične saradnje Evropske unije grade jače veze među susjednim državama i dokazuju koliko saradnja može biti moćna u rješavanju zajedničkih izazova. Kao takvi, oni su jasna ilustracija posvećenosti EU ujedinjenoj, prosperitetnoj i mirnoj Evropi“, zaključila je Popa.

Na konferenciji su predstavljeni neki od najuspješnijih projekata koji su realizovani u okviru ovog programa. Institucije i organizacije iz programskog područja su sprovele zajedničke aktivnosti u oblastima kulture, zdravstva, ekonomske saradnje, socijalne inkluzije, zapošljavanja, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama, kao i razvoja turističkih potencijala kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasljeđa.

IPA II Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 realizuje se na teritoriji 14 opština u Crnoj Gori – Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak, kao i na teritoriji Raškog, Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Srbiji.

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...