Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Uspješno završen četvrti Forum Pitaj Ministra

Uspješno završen četvrti Forum Pitaj Ministra

Razvijanjem mehanizama koji će dalje snažiti mlade i više ih uključivati u procese donošenja odluka, možemo doprinijeti razvoju njihovih potencijala i osigurati napredak cijelog društva, ocijenjeno je tokom Foruma „Pitaj ministra“.

Ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, i javne uprave, digitalnog društva i medija, Vesna Bratić  i Tamara Srzentić, kao i ministri vanjskih poslova i ekonomskog razvoja, Đorđe Radulović i Jakov Milatović, razgovarali su danas sa oko 20 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori o pitanjima od značaja za njihovo obrazovanje i profesionalno usavršavanje, a razmijenjena su mišljenja i o aktuelnoj zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

Povodom obilježavanja 4. aprila, Dana studenata, Generalni sekretarijat Vlade je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvom ekonomskog razvoja, organizovao forum „Pitaj ministra“, u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a u sklopu kojeg se afirmiše snažnija uključenost mladih u proces pristupanja EU.

U neformalnom razgovoru, ministri su predstavili rad resora na čijem su čelu i odgovorili na brojna pitanja studenata.

Studente je, iz resora ekonomskog razvoja,  zanimala podrška preduzetničkim idejama studenata, kao i vizija razvojnog puta turističke privrede i unapređenje turističke ponude.

Sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija razgovarali su o funkcionisanju i mogućnosti podrške omladinskim medijima i digitalizaciji javne uprave.

U razgovoru sa ministarkom Bratić, studenti su razmijenili mišljenje u vezi sa programom stručnog osposobljavanja, stipendiranjem najboljih studenata, kreiranjem kulturnih sadržaja, saradnjom sa institucijama kulture, kao i mogućnostima za povećanje studentskih kredita i za uspostavljanjem saradnje sa vodećim svjetskim univerzitetima iz oblasti turizma i hotelijerstva.

Sa ministrom Radulovićem su razgovarali o promovisanju države na međunarodnom nivou, sa posebnim osvrtom na međunarodnu razmjenu studenata, kao i o situaciji sa koronavirusom i aktivnostima tog resora u pogledu predstavljanja turističke ponude i privlačenja stranih gostiju.

Otvarajući Forum, glavna pregovaračica, Zorka Kordić je čestitala studentima predstojeći praznik i istakla da je naš zajednički zadatak da na putu pristupanja EU snažimo politiku mladih u skladu s najboljim evropskim praksama i afirmišemo potencijal mladih, kako u kreiranju javnih politika, tako i promociji evropske integracije Crne Gore. Ona je istakla da se pitanja mladih tretiraju kroz više pregovaračkih oblasti, a posebno kroz poglavlja 25 i 26 koja se tiču nauke i istraživanje i obrazovanja i kulture, u okviru kojih im se nude brojne prilike za bavljenje istraživanjem, razvijanjem vještina i unapređivanjem znanja, sticanjem novih iskustava u inostranstvu, školovanjem i stažiranjem i pozvala studente da budu aktivni,  konkurišu za raspoložive EU programe i iskoriste brojne mogućnosti koje im se nude.

„Mladi su važan resurs ove zemlje, posebno kada je u pitanju pristupanje Crne Gore EU i Vlada želi da osnaži dijalog i čuje glas studenata u pravcu kreiranja održivih rješenja za budućnost i njihove snažnije uključenosti u sve mehanizme integracije u EU“, istakla je Kordić i istakla da će Kancelarija za evropske integracije Crne Gore podsticati snažnu saradnju sa studentima.

„Imala sam zadovoljstvo da danas razgovaram sa  studentima našeg državnog, kao i privatnih univerziteta, kada su u pitanju teme koje su u domenu njihovog interesovanja, a tiču se oblasti obrazovanja, nauke i kulture. Kao univerzitetski profesor, svjesna sam brojnih problema koji opterećuju naše studente i poteškoća sa kojima se susreću, kao i činjenice da su studenti naša velika pokretačka snaga. Vjerujem da ćemo izgraditi odnos povjerenja i da će naši naredni zajednički koraci biti usmjereni ka unapredjenju visokog obrazovanja, kao i poboljšanju statusa studenata i njihovog standarda“, poručila je ministarka . prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić je ohrabrila studente da daju što više predloga i inicijativa, kako bismo unaprijedili njihove uslove za studiranje i uopšte usluge koje koriste mladi, posebno digitalne usluge. U razgovoru sa njima ministarka je dobila predloge na koje načine se studenti i studenkinje mogu uključiti u rješavanje izazova našeg društva, te kakva je njihova vizija dobre javne uprave i Crne Gore.

“Sve što radimo danas, radimo za i zbog vas, jer ćete ubrzo studentske klupe zamjeniti kancelarijima iz kojih ćete djelovati za dobrobit našeg društva i učestvovati u ovim procesima koje danas mi vodimo” – kazala je ministarka Tamara Srzentić.

„Jedan od prioriteta Ministarstva vanjskih poslova u predstojećem periodu biće profesionalizacija diplomatske službe. U tom kontekstu, posebna pažnja biće posvećena promociji crnogorskih potencijala, prvenstveno u oblasti privrede, investicija, turizma, kulture, nauke i obrazovanja. Budući da ova Vlada percipira omladinu kao svoj najznačajniji potencijal, preduzećemo sve aktivnosti u cilju unapređenja saradnje sa zemljama u kojima imamo diplomatsko-konzularna predstavništva, na planu obrazovanja i razmjene edukativnih sadržaja i ekspertize. Na toj liniji, nastojaćemo da kroz postojeće programe razmjene studenata, kao i kroz bilateralne sporazume, kreiramo optimalne uslove kako bi naši mladi mogli da apliciraju za studije u inostranstvu. Takođe, zaposleni u našoj diplomatsko-konzularnoj mreži će kroz intenzivniju komunikaciju sa predstavnicima crnogorskih studenata u zemljama prijema, doprinijeti boljem razumijevanju njihovog statusa i potreba, jer naše ambasade su tu za crnogorske građane”, poručio je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović je kazao da u Crnoj Gori postoji puno studenata i mladih kreativnih ljudi sa odličnim idejama, i da je spreman da podrži dobre inicijativu studenata kao i to da država treba da radi na obezbjeđivanju javnih usluga i servisa koji bi bili na raspolaganju studentima.

„Želim da što više kvalitetnog vremena provedete jedni sa drugima, stičući i lična i akademska znanja koja će vam kasnije poslužiti u profesionalnoj karijeri i želim vam da vaše studentske dane iskoristite na najbolji mogući način – ukoliko ste na vrijeme iskoristite i određene programe studentske razmjene“ poručio je ministar Milatović studentima dodajući da je on iskoristio čak tri takva programa koja su mu puno pomogla u ličnom sazrijevanju i u životu a negdje bila i presudna za njegovu dalju profesionalnu karijeru.

Studenti su izrazili zadovoljstvo što im je pružena prilika da ministre u neformalnom druženju upoznaju, kako sa izazovima sa kojima se suočavaju, tako i sa svojim idejama i konstruktivnim predlozima. Poručili su da su spremni da doprinesu unapređenju javnih politika i da zajedno sa Vladom rade na razvoju društva.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...