Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Uspješno završen četvrti Forum Pitaj Ministra

Uspješno završen četvrti Forum Pitaj Ministra

Razvijanjem mehanizama koji će dalje snažiti mlade i više ih uključivati u procese donošenja odluka, možemo doprinijeti razvoju njihovih potencijala i osigurati napredak cijelog društva, ocijenjeno je tokom Foruma „Pitaj ministra“.

Ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, i javne uprave, digitalnog društva i medija, Vesna Bratić  i Tamara Srzentić, kao i ministri vanjskih poslova i ekonomskog razvoja, Đorđe Radulović i Jakov Milatović, razgovarali su danas sa oko 20 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori o pitanjima od značaja za njihovo obrazovanje i profesionalno usavršavanje, a razmijenjena su mišljenja i o aktuelnoj zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

Povodom obilježavanja 4. aprila, Dana studenata, Generalni sekretarijat Vlade je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvom ekonomskog razvoja, organizovao forum „Pitaj ministra“, u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a u sklopu kojeg se afirmiše snažnija uključenost mladih u proces pristupanja EU.

U neformalnom razgovoru, ministri su predstavili rad resora na čijem su čelu i odgovorili na brojna pitanja studenata.

Studente je, iz resora ekonomskog razvoja,  zanimala podrška preduzetničkim idejama studenata, kao i vizija razvojnog puta turističke privrede i unapređenje turističke ponude.

Sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija razgovarali su o funkcionisanju i mogućnosti podrške omladinskim medijima i digitalizaciji javne uprave.

U razgovoru sa ministarkom Bratić, studenti su razmijenili mišljenje u vezi sa programom stručnog osposobljavanja, stipendiranjem najboljih studenata, kreiranjem kulturnih sadržaja, saradnjom sa institucijama kulture, kao i mogućnostima za povećanje studentskih kredita i za uspostavljanjem saradnje sa vodećim svjetskim univerzitetima iz oblasti turizma i hotelijerstva.

Sa ministrom Radulovićem su razgovarali o promovisanju države na međunarodnom nivou, sa posebnim osvrtom na međunarodnu razmjenu studenata, kao i o situaciji sa koronavirusom i aktivnostima tog resora u pogledu predstavljanja turističke ponude i privlačenja stranih gostiju.

Otvarajući Forum, glavna pregovaračica, Zorka Kordić je čestitala studentima predstojeći praznik i istakla da je naš zajednički zadatak da na putu pristupanja EU snažimo politiku mladih u skladu s najboljim evropskim praksama i afirmišemo potencijal mladih, kako u kreiranju javnih politika, tako i promociji evropske integracije Crne Gore. Ona je istakla da se pitanja mladih tretiraju kroz više pregovaračkih oblasti, a posebno kroz poglavlja 25 i 26 koja se tiču nauke i istraživanje i obrazovanja i kulture, u okviru kojih im se nude brojne prilike za bavljenje istraživanjem, razvijanjem vještina i unapređivanjem znanja, sticanjem novih iskustava u inostranstvu, školovanjem i stažiranjem i pozvala studente da budu aktivni,  konkurišu za raspoložive EU programe i iskoriste brojne mogućnosti koje im se nude.

„Mladi su važan resurs ove zemlje, posebno kada je u pitanju pristupanje Crne Gore EU i Vlada želi da osnaži dijalog i čuje glas studenata u pravcu kreiranja održivih rješenja za budućnost i njihove snažnije uključenosti u sve mehanizme integracije u EU“, istakla je Kordić i istakla da će Kancelarija za evropske integracije Crne Gore podsticati snažnu saradnju sa studentima.

„Imala sam zadovoljstvo da danas razgovaram sa  studentima našeg državnog, kao i privatnih univerziteta, kada su u pitanju teme koje su u domenu njihovog interesovanja, a tiču se oblasti obrazovanja, nauke i kulture. Kao univerzitetski profesor, svjesna sam brojnih problema koji opterećuju naše studente i poteškoća sa kojima se susreću, kao i činjenice da su studenti naša velika pokretačka snaga. Vjerujem da ćemo izgraditi odnos povjerenja i da će naši naredni zajednički koraci biti usmjereni ka unapredjenju visokog obrazovanja, kao i poboljšanju statusa studenata i njihovog standarda“, poručila je ministarka . prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić je ohrabrila studente da daju što više predloga i inicijativa, kako bismo unaprijedili njihove uslove za studiranje i uopšte usluge koje koriste mladi, posebno digitalne usluge. U razgovoru sa njima ministarka je dobila predloge na koje načine se studenti i studenkinje mogu uključiti u rješavanje izazova našeg društva, te kakva je njihova vizija dobre javne uprave i Crne Gore.

“Sve što radimo danas, radimo za i zbog vas, jer ćete ubrzo studentske klupe zamjeniti kancelarijima iz kojih ćete djelovati za dobrobit našeg društva i učestvovati u ovim procesima koje danas mi vodimo” – kazala je ministarka Tamara Srzentić.

„Jedan od prioriteta Ministarstva vanjskih poslova u predstojećem periodu biće profesionalizacija diplomatske službe. U tom kontekstu, posebna pažnja biće posvećena promociji crnogorskih potencijala, prvenstveno u oblasti privrede, investicija, turizma, kulture, nauke i obrazovanja. Budući da ova Vlada percipira omladinu kao svoj najznačajniji potencijal, preduzećemo sve aktivnosti u cilju unapređenja saradnje sa zemljama u kojima imamo diplomatsko-konzularna predstavništva, na planu obrazovanja i razmjene edukativnih sadržaja i ekspertize. Na toj liniji, nastojaćemo da kroz postojeće programe razmjene studenata, kao i kroz bilateralne sporazume, kreiramo optimalne uslove kako bi naši mladi mogli da apliciraju za studije u inostranstvu. Takođe, zaposleni u našoj diplomatsko-konzularnoj mreži će kroz intenzivniju komunikaciju sa predstavnicima crnogorskih studenata u zemljama prijema, doprinijeti boljem razumijevanju njihovog statusa i potreba, jer naše ambasade su tu za crnogorske građane”, poručio je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović je kazao da u Crnoj Gori postoji puno studenata i mladih kreativnih ljudi sa odličnim idejama, i da je spreman da podrži dobre inicijativu studenata kao i to da država treba da radi na obezbjeđivanju javnih usluga i servisa koji bi bili na raspolaganju studentima.

„Želim da što više kvalitetnog vremena provedete jedni sa drugima, stičući i lična i akademska znanja koja će vam kasnije poslužiti u profesionalnoj karijeri i želim vam da vaše studentske dane iskoristite na najbolji mogući način – ukoliko ste na vrijeme iskoristite i određene programe studentske razmjene“ poručio je ministar Milatović studentima dodajući da je on iskoristio čak tri takva programa koja su mu puno pomogla u ličnom sazrijevanju i u životu a negdje bila i presudna za njegovu dalju profesionalnu karijeru.

Studenti su izrazili zadovoljstvo što im je pružena prilika da ministre u neformalnom druženju upoznaju, kako sa izazovima sa kojima se suočavaju, tako i sa svojim idejama i konstruktivnim predlozima. Poručili su da su spremni da doprinesu unapređenju javnih politika i da zajedno sa Vladom rade na razvoju društva.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...