Naslovnica Info Press info Uspješno završen šesti Forum „Pitaj ministra!“

Uspješno završen šesti Forum „Pitaj ministra!“

“Vrata Evropske unije su se otvorila nakon rata u Ukrajini i veća je pozornost drugih za proces proširenja. Da bi jedna organizacija ostala atraktivna potrebno je da stalno privlači druge da pristupaju. Nesumnjivo, to je interes i EU”, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović.

On je to rekao na Forumu “Pitaj ministra” koji je, povodom 4. aprila, Dana studenata, organizovao generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova,   Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.

Tokom foruma, predsjednik Vlade Abazović odgovarao je na pitanja studenata iz brojnih oblasti poput evropskih integracija Crne Gore, ekonomskoj situaciji i povoljnom biznis ambijentu u zemlji, Zakonu o državljanstvu i stranim studentima u Crnoj Gori, problematici Zakona o visokom obrazovanju i uslovima u kojima studenti žive i studiraju, kao i ulaganjima države u nauku i obrazovanje.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i rukovoditeljka radom Ministarstva evropskih poslova, Ana Novaković Đurović je kazala da su studenti najvažniji resurs ovog društva i da Vlada ima želju i ambiciju da osnaži  saradnju sa studentima kreirajući strateški i zakonski oblik saradnje.

Ona je istakla da pregovarački proces nije samo birokratija i pozvala studente da koriste sve mogućnosti koje im se nude, kako kroz pregovaračka poglavlja 25 i 26, tako i  kroz različite programe i oblike saradnje sa zemljama EU, programe poput Erasmusa, Kancelarije za reginalnu saradnju mladih  i druge prilike.

“Vaša generacija i one poslije vas biće te  koje će promijeniti odnos prema zaštiti životne sredine. Uzalud nam razvoj infrastrukture, ekonomije, turizma, ako ih ne prati razvoj kulture i svijesti o očuvanju naših voda, šuma, vazduha. Zdrava životna sredina zahtijeva odgovoran odnos svakog stanovnika Crne Gore prema njoj“, rekla je Novaković Đurović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović poručio je da su studenti pokretačka snaga napretka i ekonomskog razvoja Crne Gore i da su pred njima brojne šanse da pomognu njen dalji napredak:

“Ohrabrujemo vas da težite izvrsnosti, da ostanete da profesionalno rastete i razvijate se u Crnoj Gori i izgrađujete bolju budućnost za sebe i našu zemlju”, kazao je ministar.

  “Vi ste naša budućnost – mladi ljude koji će raditi i stvarati u našoj državi, dalje izgrađivati i oblikovati Crnu Goru sa različitih aspekata, ali, u duhu globalizacije koju živimo, sigurno ostaviti svoj pečat i na nekim drugim meridijanima. Upravo od vas, dragi studenti, i danas i u budućnosti, očekujemo pomoć u definisanju daljih tokova rada Vlade i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja. Put ovog Ministarstva je put svih nas koji radimo na stvaranju bolje budućnosti“, poručila je ministarka Biljana Šćepanović studentima.

Ona je najavila u narednom periodu konkurse za sufinansiranje naučnoistraživačke i inovacione djelatnosti, kao i konkurse za doktorska istraživanja i nacionalne naučnoistraživačke projekte u okviru kojih su moguća su i određena zaposlenja za studente, odnosno različite vrste plaćenih angažmana na naučnoistraživačkim projektima.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić naglasio je da se prosperitet jednog društva zasniva na zdravoj i radno sposobnoj populaciji.

“Ponos crnogorskog zdravstvenog sistema i ponos države je 689 studenata koji su svoje obrazovanje zaokružili na Medicinskom fakultetu Crne Gore od njegovog osnivanja prije tačno 25 godina. Svi zajedno se moramo potruditi da motivišemo mlade ljude da upisuju studije medicine, jer država bez zadrške stoji na raspolaganju za ulaganja i besplatne studije za ove ljudi koji su elita svakog društva”, poručio je minister Šćekić.

On je naglasio da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja postavili dobre  temelje za oporavak zapuštenog zdravstvenog sistema kroz infrastrukturna, tehničko tehnološka i što je posebno važno, kadrovska unapređenja.

“Ona se ogledaju, prije svega u značajnom broju dodijeljenih specijalizacija i u subspecijalizacija za naše ljekare , koji će nakon stručnog usavršavanja, značajno pojačati zdravstvene ustanove i biti brana ostvarivanju zdravstvene zaštite za naše građane. Samo tokom ove 2023.godine očekujemo da se u sistem sa usavršavnja vrati 138 ljekara i to: 90 doktora medicine sa završenom specijalizacijom i 48 specijalista koji su završili usavršavanje iz užih specijalističkih  oblasti, istakao je minister Šćekić.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAyPoc

Saopštenja

Švedski političar koji je spasio bebu iz Morače izabran za poslanika Evropskog parlamenta

0
Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom...

Crna Gora sve bliža cilju – članstvu  u EU

0
„Ova Vlada je ozbiljno shvatila svoj zadatak i volju građana da Crna Gora postane sljedeća članica EU. U prethodnom periodu smo bili fokusirani na...

38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

0
Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 38 miliona eura, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva...

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

0
„Vlada Crne Gore nastavlja još intenzivniji rad s ciljem ispunjenja svih obaveza definisanih evropskom agendom. Veliki dio najzahtjevnijih obaveza iz poglavlja 23 i 24...

Odabrane najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarstvo evropskih poslova organizovalo je u maju povodom Dana Evrope tradicionalni konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore, kroz projekat EU4ME....