Naslovnica Info Press info Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog sektora. Pored ministarke, sastanku su prisustvovali državni sekretar Bojan Božović i generalni direktor Direktorata za evropske fondove Bojan Vujović.

„Proces redovnih konsultacija sa civilnim sektorom smo zamislili kroz tematske segmente u okviru kojih ćete moći da čujete konkretnija obećanja sa naše strane. Pred nama je mnogo posla i vjerujemo da zajedničkim radom možemo ispuniti očekivanja građana i evropskih partnera“, poručila je Gorčević.

Ona je podsjetila da će Glavni pregovarač biti izabran sredinom decembra, što će dodatno osnažiti i ubrzati saradnju u oblasti procesa pregovora.

„Naši evropski partneri takođe žele da Crna Gora bude sljedeća članica EU, ali to ne možemo postići ako dobro ne radimo svoj posao.  Sada imamo šansu da unaprijedimo neke stvari i želimo da to radimo zajedno sa civilnim sektorom“, kazala je ministarka.

Državni sekretar Bojan Božović je najavio je da je u toku formiranje nove pregovaračke strukture, u kojoj broj mjesta za predstavnike nevladinog sektora neće biti ograničen.

„Ima prostora da naša saradnja bude još bolja i tješnja. Formiranjem pregovaračke strukture stvoriće se povoljniji uslovi za to, jer su nam vaša podrška i konstruktivna rasprava jako potrebni“, naglasio je Božović.

Generalni direktor Direktorata za evropske fondove Bojan Vujović osvrnuo se na trenutno stanje u oblasti raspoloživih evropskih fondova, kao i mogućnosti koje pruža novi Plan rasta za Zapadni Balkan. Crna Gora može da očekuje značajna sredstva u okviru novog instrumenta, ukoliko se ispune uslovi vezani za ključne reformske mjere.

„Pola tog novca namijenjeno je za budžetsku podršku za set reformi koje je potrebno da sprovedemo, a druga polovina će biti vezana za infrastrukturne projekte“, pojasnio je Vujović.

Tokom konsultacija, predstavnici civilnog sektora su istakli da njihove kritike dolaze s ciljem da se stanje popravi. Ocijenili su da je potrebno promijeniti odnos države prema nevladinom sektoru, koji je potrebno uvažiti i time povratiti međusobno povjerenje. Ukazali su na potrebu da se preispita način raspodjele državnih sredstava nevladinim organizacijama i od novog Ministarstva evropskih poslova očekuju strateški pristup i jasno definisana očekivanja uloge civilnog društva u  pregovaračkom procesu.

Sastanku su u ime civilnog sektora prisustvovali Centar za ženska prava, CGO, Udruženje roditelji, UMHCG, MMNE, Građanska alijansa, CZIP, Analitiko, CIN CG, CEMI, Media centar, FORS MNE, ADP ZID, Uzor, NVO 35 mm i CEGAS.

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...