Naslovnica Info Press info Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u institucijama EU

Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za ljudske resurse i Regionalne škole za javnu upravu (RESPA-e) kreiralo je program obuka „Ready for EU“ koji će pružiti priliku crnogorskim državnim službenicima da se upoznaju sa administrativnom praksom EU i steknu relevantnu ekspertizu i specifična znanja i pripreme se za rad u isntitucijama Evropske unije.

„Članstvo Crne Gore u EU izgleda sve bliže i izvjesnije, a cilj ove Vlade je da završi sve obaveze iz procesa pristupanja do kraja svog četvorogodišnjeg mandata i da Crna Gora postane članica do 2028. godine.  Dobijanjem punopravnog članstva, Crna Gora mora delegirati svoje predstavnike u sve institucije Evropske unije, a procjenili smo da bi taj broj mogao biti između 100 i 200 službenika. Odatle se rodila ideja da već u ovoj fazi pregovaračkog procesa osmislimo program koji bi službenicima pružio neophodna znanja i vještine kako bi na pravi način predstavljali svoju državu, rame uz rame sa ostalim članicama“, objasnila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je dodala da je Ministarstvo evropskih poslova prethodnih pola godine predano radilo kako na ispunjavanju preduslova za dobijanje IBAR-a, tako i ostalih redovnih obaveza iz pregovaračkog procesa, ali istovremeno i na kreiranju ambijenta u kojem će crnogorski službenici imati priliku da se upoznaju sa administrativnom praksom EU i steknu relevantnu ekspertizu i specifična znanja za evropski put Crne Gore.

„Vjerujem da će ovaj Program izgraditi profesionalne kapacitete državnih službenika i afirmisati njihovu posvećenost državnoj službi orijentisanoj ka EU, kroz jačanje znanja i razumijevanje procesa pristupanja EU. Želimo da sjutra, kada Crna Gora postane 28. članica Unije imamo službenike koji su obučeni i spremni da zauzmu mjesta i predstavljaju svoju državu u institucijama Evropske unije“, poručila je Gorčević.

Ministar javne uprave, Marash Dukaj podsjetio je da je, usvajanju Informacije o ovom programu, prethodila višemjesečna uspjesna saradnja i koordinacija ključnih institucija prepoznatih za pripremu sadržine i sprovođenje Programa obuke ”Ready4EU”.

„Imajući u vidu posvećenost Vlade na evropskom putu Crne Gore, prepoznali smo potrebu za jačanjem kapaciteta ovoj oblasti, posebno jer će predstavnici crnogorske administracije nakon završetka pregovora o pristupanju EU moći da konkurišu za poslove u evropskim institucijama“, poručio je ministar Dukaj.

On je dodao da je ovo je zajednički rezultat u pravcu jačanja kapaciteta državne administracije jer samo uz profesionalne, kompetentne službenike koji su edukovani da odgovore zahtjevnim provjerama znanja i kompetencija u okviru EU institucija Crna Gora može biti dio evropskog sistema.

Direktor Uprave za ljudske resurse, Agron Camaj je objasnio da kreiranjem Programa obuke za sticanje znanja i vještina za rad u institucijama, tijelima i agencijama Evropske unije, Uprava za ljudske resurse pravi značajan iskorak ka modernizaciji i profesionalizaciji državne uprave. Ovaj Program će biti prilika da se razviju ljudski resursi koji će predstavljati našu državu u sadašnjoj Misiji Crne Gore pri EU, koja će, nakon učlanjenja, a uvjereni smo da će to biti uskoro, postati i Stalno predstavništvo Crne Gore pri EU.

„Ovaj Program obuke je koncipiran kroz 6 modula, u okviru kojih će se kroz 4 modula jačati znanja o istorijatu i funkcionisanju Evropske unije, njenim institucijama, pravnom okviru i zakonodavnom procesu, vještine i kompetencije za pregovaranje i rad u međunarodnom administrativnom kontekstu, kao i načini rada pojedinačnih evropskih institucija. Kroz preostala 2 modula službenici će sticati vještine iz oblasti opšte poslovne efikasnosti i komunikacije i digitalnog okvira“, objasnio je Camaj.

On je dodao da svih 6 modula sadrže širok spektar konkretnih tema, kroz koje će polaznice i polaznike provesti tim iskusnih i provjerenih predavačica i predavača, a koji će biti izabrani putem Javnog poziva koji će uskoro biti objavljen.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA / MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE / UPRAVA ZA LJUDSKE RESURSE

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...