Naslovnica Info Press info Vujanović: Ulazak u NATO ubrzaće pregovore i članstvo u EU

Vujanović: Ulazak u NATO ubrzaće pregovore i članstvo u EU

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da je siguran da će ulazak Crne Gore u NATO-u ubrzati pregovore i članstvo u Evropskoj uniji i ocijenio da su standardi tih integracija kompatibilni.

Vujanović je u intervjuu agenciji MINA, povodom 13. jula Dan državnosti, rekao da postoje svi uslovi da u prvoj polovini naredne godine Crna Gora bude članica NATO-a.

On je kazao da su među 28 članica EU 22 članice NATO-a da od deset stanovnika Unije devet živi u članicama Alijanse.

“Zar iko politički ozbiljan članstvo u NATO-u ne vidi kao najsnažniju preporuku članstva u EU? Ako sa članicama EU, koje su države NATO-a, imate partnerstvo u NATO-u zar vas to snažno i jasno ne preporučuje za članstvo u EU. Zato naše članstvo u NATO-u doživljavam posebno vrijednim za evropske integracije”, rekao je Vujanović.

On je kazao da je za ocjenu crnogorskih integracionih procesa jedino važna politička i ekspertska ocjena koju daju u EU I NATO-u i da je ona jedinstvena u visokom vrednovanju dostignuća.

Vujanović je podsjetio da je za punopravno članstvo u NATO ostaje samo proces ratifikacije koji je već završen u parlamentima sedam država članica, da je američki predsjednik Barak Obama predložio ratifikaciju u Senatu a da se taj proces u ostalim članicama NATO-a nalazi u odmakloj ili završnoj fazi.

“Dakle, izvjesno, postoje svi uslovi da u prvoj polovini naredne godine Crna Gora bude članica NATO-a. To doživljavam izuzetno vrijednim uspjehom i dokazom odgovornog odnosa u evroatlanskim integracijama”, rekao je Vujanović.

On je istakao da je Crna Gora u pregovorima sa EU otvorila 24 poglavlja, da je privremeno zatvorila dva i da je prema ocjeni partnera iz Enije lider evropskih integracija.

“ Naravno da je teško prognozirati i danamiku pristupanja i članstvo u EU ali mi treba da budemo maksimalno posvećeni pregovorima i da u njima prepoznajemo model intenziviranja naših reformi, boljeg regionalnog povezivanja i korišćenja regionalnih resursa”, rekao je Vujanović.

Upitan kako će se odluka Velike Britanije da izađe iz EU odraziti na budućnost EU, a posebno na proces pristupanja Crne Gore, Vujanović je odgovorio da je uvjeren da će članice Unije sa maksimalnom posvećenošću čuvati vrijednosti EU.

“Crna Gora, kao kandidat za članstvo sa izvanrednom dinamikom pregovora, treba sa punom odgovornošću da nastavi svoje pristupne pregovore pokazujući da je ozbiljan partner pregovaračkog procesa. Ubijeđen sam da nema niti jednog razloga da se pristupni pregovori usporavaju niti da politika proširenja izgubi na značaju”, ocijenio je Vujanović.

Na pitanje na šta će Crna Gora morati posebno da obrati pažnju u daljem procesu i u kojim oblastim bi trebalo da intezivira posao, Vujanović je kazao da je u pitanjima iz poglavlja 23 i 24, najnačelnije konstatovano da su vladavina prava i ljudska i manjinska prava, od posebnog značaja.

“Naša fokusiranost treba da bude upravo na ova poglavlja. Naravno, to nije samo interes pristupnog procesa već prije svega obezbjeđivanja kvaliteta života u Crnoj Gori. Naša obaveza je da unapredimo kvalitet života primarno zbog interesa naših građana, a jasno i zbog i kvaliteta i dinamike pristupnog procesa”, ocijenio je Vujanović.

On smatra da će odluku o ulasku Crne Gore u NATO donijeti novi saziv Skupštine nakon što članice Alijanse ratifikuju Pristupni protokol.

“Ubijeđen sam da će novi saziv Skupštine tu odluku donijeti uz maksimalnu odgovornost cijeneći sve što je neophodno da se opredijeli da li će odluku donijeti građani na referendumu ili poslanici koje su građani birali da bi u njihovo ime odlučivali. Dakle, sačekajmo da se stvore uslovi za odlučivanje i dajmo povjerenje novom sazivu Skupštine za donošenje te važne odluke”, kazao je Vujanović.

Na pitanje kako vidi poziciju Rusije tim povodom Vujanović je podsjetio da je ranije ocijenio da stav Ruske Federacije nije posledica bilateralnih odnosa povodom crnogorskog članstva u NATO-u već odnosa Moskve i Alijanse i aktuelnog geopolitičkog konteksta.

“Taj će se kontekst svakako mijenjati prema neophodnoj saradnji Rusije i NATO-a. Zar se globalni problemi mogu efikasno rješavati bez te saradnje? Zato mislim da mi treba da budemo strpljivi jasno naglašavajući potrebu očuvanja tradicionalnih odnosa sa Rusijom koji traju već više od tri vijeka”, kazao je Vujanović.

On je rekao da je datum izbora za Skupštinu Crne Gore dogovoren sporazumom parlamentarnih stranaka za 16. oktobar. “Ja sam ih za tada zakazao”.

Na pitanje kako je doživio nekoliko incidenata u Skupštini Crne Gore, Vujanović je rekao da ih je doživio sa žaljenjem.

“Naša Skupština bila je primjer demokratskog dijaloga koji se u njoj odvijao. Bila je za ugled što nam je uvijek i svuda posebno vrednovano i, nadam se i želim da se taj ugled, što prije vrati i da ove neprijatne epizode postanu podsjetnik onoga što naša Skupština ne treba da bude”, kazao je Vujanović.

On je rekao da je siguran da naši građani žele demokratski dijalog uz korektnu i argumentovanu razmjenu mišljenja. “Takva ugled smo stekli i treba ga vratiti u interesu dobrog demokratskog imidža naše Skupštine”, naveo je Vujanović.

On je kazao da je siguran da će novi saziv Skupštine na ozbiljan i odgovoran način voditi računa o sopstvenom ugledu.

“Decenijama je poštovan visok nivo demokratičnosti naše Skupštine, a incidenti koji su se desili pokazuju šta je rizik njihovog narušavanja”, poručio je Vujanović.

On je naglasio da se ne slaže sa ocjenama da je nakon referenduma Crna Gora u najvećoj političkoj krizi.

Crna Gora je, kaže on, bez međunarodnog posredovanja, sopstvenim i demokratskim kapacitetom, kroz krajnje atipičan model našla način da uključi opoziciju u vršenju vlasti, dala je mogućnost opoziciji da kontroliše izborni proces ali istovremeno i da učestvuje u ostvarenju svih obaveza izvršne vlasti.

“To doživljavam primjerom poštovanja demokratije i vrijednim uslovom obezbjeđivanja kredibilnosti izbora i vlade koja će se nakon njih formirati”, kazao je Vujanović.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...