Naslovnica Info Press info Vujanović: Zapadni Balkan treba da bude dio EU, kako bi imala svoju...

Vujanović: Zapadni Balkan treba da bude dio EU, kako bi imala svoju cjelinu

Lideri Procesa Brdo Brioni pozdravili su napredak u pretpristupnim pregovorima Evropske unije sa Crnom Gorom i poručili da proces proširenja ne može da bude zamjena za odgovornost država da realizuju strukturne reforme, jačanje vladavine prava i rješavanje otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja.

Samit predsjednika država Brdo – Brioni Procesa, na kome je naglašena vrijednost integracija i regionalnih projekata, održan je u Budvi.

Nakon završenog sastanka predsjednika država Brdo Brijuni procesa predsjednici Crne Gore Filip Vujanović, Austrije Hajnc Fišer, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor održali su konferenciju za medije.

Vujanović je najavio da će u avgustu u Beču biti organizovana konferencija koja će konkretizovati i učiniti operativnijim ono što je ekonomski sadržaj važnih projekata za razvoj zapadnog Balkana.

“Imali smo sjajnu inicijativu predsjednika Austrije, Hajnc Fišera koju smo prihvatili i ja i predsjedavajući Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, da pokušamo da upravo na toj Bečkoj konferenciji zaključimo sporazum po državnoj granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji bi bio prvi sporazum u našem region zemalja bivše Jugoslavije i afirmišemo sa ovih prostora poruku sporazuma”, kazao je Vujanović.

Vujanović je naveo da je sastanak Brdo Brijuni procesa velika potvrda uspjeha i da je, kako je rekao, pokazao svoje pune efekte u obije ravni, ekonomskoj- u približavanju zapadnog Balkana Evropskoj uniji u njegovom razvoju i integracionoj u ubrzanju procesa integracija.

“Konstatovali smo da bez zapadnog Balkana nema punoće Evropske unije. I da zapadni Balkan treba da bude dio EU kako bi imala svoju cjelinu. Takođe konstatovali smo da proces pristupanja EU nije tehničko nego političko pitanje i da podrazumijeva da se uvaže osobenosti svake države koja pristupa, imajući u vidu specifičnosti svake države”, kazao je Vujanović.

On je naveo da su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor predložili da se predsjedniku Savjeta Evrope Tusku uputi pismo i predloži da se napravi konferencija sa državama zapadnog Balkana.

“I da se sve aktivnosti u procesu pristupanja na poseban način osvijetle, analiziraju i da se učini novi doprinos procesu pristupanja država zapadnog Balkana kako bi se kroz proces pristupanja, sa jedne strane obezbijedilo ostvarivanje efekata pristupanja EU uključujući ono što je stabilnost ovog regiona”, kazao je Vujanović.

Dodao je da je prihvaćena i njihova inicijativa da u ime Brdo Brijuna procesa, posjete Makedoniju i u smislu aktuelnosti makedonske situacije daju doprinos stabilizaciji prilika u Makedoniji. “U ime stabilnosti Makedonije, u ime stabilnosti našeg regiona i u ime dobrog procesa pristupanja Makedonije Evropskoj Uniji i naravno NATO-u”.

U okviru diskusija na plenarnom zasjedanju lideri su potvrdili posvećenost članstvu u EU koje, kako su naveli, predstavlja garanciju mira i stabilnosti u regionu.

“Lideri su se saglasili da će dalje doprinositi stabilnosti i prosperitetu regiona. Treba se uzdržavati od svake retorike ili djelovanja kojima se mogu povećati tenzije”, poručeno je na sastanku.

Kako su naveli, pokazalo se da je proces proširenja efikasan instrument za transformaciju i modernizaciju država kandidata koje će omogućiti pristupanje Evropskoj uniji.

“Međutim, proces proširenja ne može da bude zamjena za odgovornost samih država da obezbijede realizaciju ambicioznih strukturnih reformi, jačanje vladavine prava i rješavanje otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja među državama Jugoistočne Evrope”, navodi se u zaključcima sastnka.

Kako se dodaje, poteškoće koje imaju neke od država regiona da pravovremeno ispune postavljene kriterijume usporavaju proces pristupanja i slabe zamajac unutrašnje konsolidacije u regionu.

“To sa svoje strane stvara osjećaj razočarenja kod građana i plodno tlo za populizam koji vodi do ponovnog sagledavanja neriješenih političkih i među-etničkih tenzija. Time se dalje dovodi do smanjenja podrške proširenju EU među državama članicama EU i pojačava se začarani krug”, ocijenjeno je na sastanku.

Kako je navedeno, uz usporavanje procesa proširenja, ekonomska kriza i savremeni izazovi koji prijete globalnoj bebijednosti, naročito radikalizam čine region osjetljivijim na spoljašnje faktore destabilizacije.

Navodi se da je neizostavno potrebno pojačati politički angažman Evropske unije vezan za proces proširenja i opet ovaj proces visoko pozicionirati na političkoj agendi EU.

“Proces proširenja treba da postane sveobuhvatniji. Uz pojačanu regionalnu saradnju, regionalni forumi na visokom nivou treba da podrže države u uspostavljanju funkcionalnih tržišnih ekonomija sa održivim ekonomskim rastom, poboljšanju investicione klime u regionu, razvoju saobaćajne i energetske infrastrukture i unapređivanju vladavine prava”, poručeno je na sastanku.

Dodaje se da su poboljšano ekonomsko okruženje i bolja međusobna povezanost sa EU postali važni elementi procesa proširenja Unije, održivog razvoja i obezbjeđivanja zaposlenosti, naročito mladih.

Lideri Procesa Brdo Brijuni pozdravljaju napredak u pretpristupnim pregovorima EU sa Crnom Gorom.

“Dalji napredak u vladavini prava koji će dovesti do konkretnih rezultata u Crnoj Gori doprinijeće napretku u pregovorima o pristupanju. Albanija, Hrvatska i Slovenija snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO savezu kao važan podsticaj regionalnoj stabilnosti”, navodi se u zaključcima.

Lideri pozdravljaju ambiciju nove vlade u Bosni i Hercegovini da sprovede društveno-ekonomske reforme i dalju demokratsku optimizaciju pravnog i političkog sistema u skladu sa obnovljenim pristupom koji je postavila Evropska unija.

2Lideri prepoznaju značajnu ulogu Srbije u regionalnoj stabilnosti i pozdravljaju činjenicu da su u toku pristupni pregovori. Lideri su svjesni da će napredak u skladu sa okvirom pristupnih pregovora, ukljucujuci punu implementaciju sporazuma o dialogu Beograda i Pristine, omogućiti da se što prije otvore prva pregovaračka poglavalja sa EU”, navedeno je u zaključcicam.

Dodaje se da lideri prepoznaju konstruktivnu ulogu Albanije u regionalnoj saradnji i podržavaju otvaranje pristupnih pregovora uz to da se utvrđeni uslovi, naročito u oblasti vladavine prava, ispune na vrijeme.

“Lideri pozdravljaju početak vijećanja Savjeta o nacrtu odluka o potpisivanju i zaključavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom i očekuju da će on biti potpisan, zaključen i da će stupiti na snagu što prije”, kaže se u zaključcima.

Oni su istakli značaj implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i značaj neophodnih reformi koje su uz njega vezane.

“Značajno je da Kosovo nastavi dijalog sa Srbijom i da se ostvaruje napredak u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Lideri prepoznaju napredak koji je ostvaren u ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju i podstiču Evropsku komisiju da ubrza ovaj proces”, poručeno je na sastanku.

Lideri su pozdravili angažovanje EU u stabilizaciji trenutne političke situacije u Makedoniji putem ponovnog uspostavljanja političkog dijaloga i obnove povjerenja u institucije kroz pravične i legitimne istrage navoda.

Neophodna je, smatraju, pravična, kredibilna i transparentna istraga događaja u Kumanovu.

“Zato lideri očekuju da naredni sastanak političkih lidera iz Makedonije u Briselu donese konačna i trajna rješenja trenutne političke krize. Rješenje političke krize zajedno sa ispunjavanjem preporuka u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija dovešće do nastavka integracije ove zemlje u EU i NATO”, navodi se u zaključcima.

Domaćin narednog Samita Procesa Brdo Brijuni biće Bosna i Hercegovina.

Izvor: Mina

Saopštenja

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...

URBACT IV: Objavljen Poziv za dobre prakse

0
Poziv za dobre prakse u okviru programa URBACT IV objavljen je 15. aprila i biće otvoren  do 30. juna 2024. godine. Poziv je namijenjen lokalnim...

Zajednički konsultativni odbor EU i CG: Crna Gora napreduje na putu ka članstvu u...

0
Osamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO), koji je danas održan u Podgorici, poslao je jasnu poruku institucijama...