Naslovnica Info Press info Vujović: Projektima odgovoriti na zajedničke izazove zemalja učesnica EUSAIR

Vujović: Projektima odgovoriti na zajedničke izazove zemalja učesnica EUSAIR

U daljem sprovođenju Strategije Evropske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) potrebno je da se tehnička podrška više usmjeri na pripremu predloga projekata koji su odgovor na zajedničke izazove zemljalja učesnica Strategije, kazao je g.d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović.

Vujović je, sa kolegama iz Ministarstva evropskih poslova i generalnim direktorom za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, Radovanom Bogojevićem učestvovao na 19. sastanaku Upravnog odbora strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region u Briselu.

“Neophodno je, u okviru dalje revizije EUSAIR, u svim oblastima uključiti specifičnost procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, kazao je Vujović.

Na sastanku je pored brojnih tema, bilo riječi i o implementaciji EUSAIR programa, nastavku konsultacija sa mladima, kao i pregledu godišnjeg izvještaja.

Takođe, predstavljene su i aktuelnosti u okviru IPA ADRION programa i strateških projekata kojim se doprinosi realizaciji ciljeva Strategije.

“S obzirom na povećane potrebe za tehničkom podrškom u sprovođenju EUSAIR strategije, u okviru Ipa ADRION programa 2021-2027, realizovaće se tri projekta tehničke podrške. Prvi će biti nastavak dosadašnjeg Facility Point projekta i nastaviće da ga koordinira Slovenija”, objasnio je Vujović.

On je dodao da će drugi projekat biti usmjeren na stvaranje EUSAIR platforme za zainteresovane strane (EUSAIR Stakeholder Platform) uz koordinaciju Italije, a treći će imati za cilj pripremu strateških projekata uz vodeću ulogu Hrvatske.

Vujović je najavio da će Ministarstvo evropskih poslova nastaviti sa podrškom sprovođenju EUSAIR strategije kroz Facility Point projekat u periodu 2021-2027. godine.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

 

Saopštenja

Raspisan četvrti Poziv za projekte prekogranične saradnje sa Albanijom

0
Ministarstvo finansija i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Delegacijom EU,  na današnjoj konferenciji za medije, zvanično su predstavili četvrti Poziv za...

Miler: Odlučan i opipljiv napredak u vladavini prava hitno potreban u 2023. godini

0
„Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske...

Dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

0
Dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i Evropske komisije održaće se 22. i 23. marta 2023. u Podgorici,...

3,2 miliona eura podrške Evropske unije za prekograničnu saradnju Crne Gore i Kosova

0
Deset novih prekograničnih projekata podržano je od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo sa 3,2 miliona eura. Zajedničke...

Premijer Abazović na Kolegijumu za pregovore: Vraćamo poziciju glavnog pregovarača

0
„U što skorijem roku ćemo unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja EU, vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture. To je ključno...