Naslovnica Info Press info Vujović: Projektima odgovoriti na zajedničke izazove zemalja učesnica EUSAIR

Vujović: Projektima odgovoriti na zajedničke izazove zemalja učesnica EUSAIR

U daljem sprovođenju Strategije Evropske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) potrebno je da se tehnička podrška više usmjeri na pripremu predloga projekata koji su odgovor na zajedničke izazove zemljalja učesnica Strategije, kazao je g.d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović.

Vujović je, sa kolegama iz Ministarstva evropskih poslova i generalnim direktorom za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, Radovanom Bogojevićem učestvovao na 19. sastanaku Upravnog odbora strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region u Briselu.

“Neophodno je, u okviru dalje revizije EUSAIR, u svim oblastima uključiti specifičnost procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, kazao je Vujović.

Na sastanku je pored brojnih tema, bilo riječi i o implementaciji EUSAIR programa, nastavku konsultacija sa mladima, kao i pregledu godišnjeg izvještaja.

Takođe, predstavljene su i aktuelnosti u okviru IPA ADRION programa i strateških projekata kojim se doprinosi realizaciji ciljeva Strategije.

“S obzirom na povećane potrebe za tehničkom podrškom u sprovođenju EUSAIR strategije, u okviru Ipa ADRION programa 2021-2027, realizovaće se tri projekta tehničke podrške. Prvi će biti nastavak dosadašnjeg Facility Point projekta i nastaviće da ga koordinira Slovenija”, objasnio je Vujović.

On je dodao da će drugi projekat biti usmjeren na stvaranje EUSAIR platforme za zainteresovane strane (EUSAIR Stakeholder Platform) uz koordinaciju Italije, a treći će imati za cilj pripremu strateških projekata uz vodeću ulogu Hrvatske.

Vujović je najavio da će Ministarstvo evropskih poslova nastaviti sa podrškom sprovođenju EUSAIR strategije kroz Facility Point projekat u periodu 2021-2027. godine.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

 

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...