Naslovnica Press info Press IPA Vuksanović: Postignut je cilj - bolja ekonomska valorizacija Skadarskog jezera

Vuksanović: Postignut je cilj – bolja ekonomska valorizacija Skadarskog jezera

Crna Gora je, realizacijom projekta “Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera” dobila bolja i razvijena preduzeća i deset novih turističkih ruta na tom jezeru, kazala je predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Svetlana Vuksanović.

Ona je danas, na svečanoj konferenciji povodom završetka projekta, kazala da je Evropska unija (EU) finansirala ovaj projekat UPCG sa 231,154 eura.

Vukasanović je navela da je u prethodne dvije godine, koliko je trajao projekat, ta asocijacija uspjela da postigne ono što je njegov cilj – bolja iskorišćenost Skadarskog jezera i njegova bolja ekonomska valorizacija.

„Ne bih vam uzimala vrijeme i nabrajala šta je sve urađeno, ali mogu samo reći da danas Crna Gora ima minimum deset boljih i razvijenijih preduzeća, da ima deset novih turističkih ruta na jezeru i da ima deset novih video materijala, koji su zasigurno najbolja promocija Crne Gore i Skadarskog jezera“, navela je Vuksanović.

UPCG je, kako je dodala, uspjela da ojača ono što je i okosnica razvoja svake ekonomije – mali biznis, sektor turizma, poljoprivrede i zanatstva.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Donata Von Sigsfeld kazala je da su lokalne turističke usluge unaprijeđene zahvaljujući preduzetnicima malih i sredniih preduzeća koji su učestvovali u projektu.

„Što je najvažnije, Crna Gora i Albanija su promovisane kao jedinstvene destinacije oko Skadarskog jezera“, navela je ona.

Predstavnik Biznis Albanije Koli Sinjari ocijenio je da je projekat pomogao u zbližavanju malih i srednjih preduzetnika u zoni Skadra.

On je naveo da Skadarsko jezero promoviše vrijednosti koje imaju Crna Gora i Albanija.

„Želim da ponudimo turistima potencijale koje imamo i sa jedne i sa druge strane granice“, poručio je Sinjari.

Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intregracija Ana Vukadinović rekla je da se Crna Gora, učešćem u regionalnim i transnacionalnim programima, priprema za učešće u strukturnim fondovima EU, koji će joj biti dostupni kada postane članica te zajednice.

„Crna Gora je, učešćem u programima prekogranične saradnje u prethodnom periodu učestvovala u 204 projekta, koji su vrijedni 35 miliona EUR. U prethodnom periodu IPA-e učestvovali smo u osam prgrama prekogranične saradnje sa susjedima i sa drugim članicama EU“, istakla je Vukadinović.

Crnu Goru, kako je navela, u narednom periodu iz IPA-e 2014-2020 očekuje učešće u programima pregranične saradnje sa četiri susjedne države koje nisu članice EU – Albanijom, Kosovom Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, kao i trilateralni programi sa državama članicama.

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović kazala je da Crna Gora ima posebnu odgovornost prema Nacionalnom parku Skadarsko jezero iz nekoliko razloga.

„Nije prilika da pominjem ono što su rizici, jer ih svi manje više znamo, ali jeste potreba da kroz regionalnu saradnju na istim osnovama unaprijeđujemo njegovu zaštitu. Tu je ogromna obaveza i albanske i crnogorske strane, i svi instrumenti koji su razvijeni u proteklom periodu međusobne saradnje išli su u prilog tome“, rekla je ona.

Pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) David Perčobić istakao je da je projekat pokazao da Skadarsko jezero ima veliki potencijal i da je samo mali dio iskorišćen.

„Drago mi je da smo kroz ovaj projekt značajno uticali na porast kompetencija i poboljšanju rada privrednika koji se nalaze na Skadarskom jezeru“, naveo je on.

Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Aleksandar Pavićević kazao je da projekat predstavlja uspješnu partnersku lokalnu i regionalnu saradnju, kao i, kako je naveo, spremnost privrednika sa teritorije Skadarskog jezera za unapređenje i jačanje prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije.

Implementator projekta “Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera” (Lakeroutes) je UPCG, a projektni partneri te asocijacije bili su ZZZCG i Direkcija za razvoj MSP.

U Albaniji, projekat implementirala asocijacija Biznis Albanija.

MINA business

Saopštenja

Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju carine i poreze

0
Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore, održaće se u utorak, 4. oktobra 2022, u hibridnom formatu. Sastanak...

Prvi poziv za predloge projekata u okviru Programa Dunavskog regiona

0
Danas je objavljen Prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona (DRP) za period 2021-2027. Rok za prijavu u vidu iskaza...

Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

0
"Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne...

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...