Naslovnica Press info Press IPA Vuksanović: Postignut je cilj - bolja ekonomska valorizacija Skadarskog jezera

Vuksanović: Postignut je cilj – bolja ekonomska valorizacija Skadarskog jezera

Crna Gora je, realizacijom projekta “Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera” dobila bolja i razvijena preduzeća i deset novih turističkih ruta na tom jezeru, kazala je predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Svetlana Vuksanović.

Ona je danas, na svečanoj konferenciji povodom završetka projekta, kazala da je Evropska unija (EU) finansirala ovaj projekat UPCG sa 231,154 eura.

Vukasanović je navela da je u prethodne dvije godine, koliko je trajao projekat, ta asocijacija uspjela da postigne ono što je njegov cilj – bolja iskorišćenost Skadarskog jezera i njegova bolja ekonomska valorizacija.

„Ne bih vam uzimala vrijeme i nabrajala šta je sve urađeno, ali mogu samo reći da danas Crna Gora ima minimum deset boljih i razvijenijih preduzeća, da ima deset novih turističkih ruta na jezeru i da ima deset novih video materijala, koji su zasigurno najbolja promocija Crne Gore i Skadarskog jezera“, navela je Vuksanović.

UPCG je, kako je dodala, uspjela da ojača ono što je i okosnica razvoja svake ekonomije – mali biznis, sektor turizma, poljoprivrede i zanatstva.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Donata Von Sigsfeld kazala je da su lokalne turističke usluge unaprijeđene zahvaljujući preduzetnicima malih i sredniih preduzeća koji su učestvovali u projektu.

„Što je najvažnije, Crna Gora i Albanija su promovisane kao jedinstvene destinacije oko Skadarskog jezera“, navela je ona.

Predstavnik Biznis Albanije Koli Sinjari ocijenio je da je projekat pomogao u zbližavanju malih i srednjih preduzetnika u zoni Skadra.

On je naveo da Skadarsko jezero promoviše vrijednosti koje imaju Crna Gora i Albanija.

„Želim da ponudimo turistima potencijale koje imamo i sa jedne i sa druge strane granice“, poručio je Sinjari.

Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intregracija Ana Vukadinović rekla je da se Crna Gora, učešćem u regionalnim i transnacionalnim programima, priprema za učešće u strukturnim fondovima EU, koji će joj biti dostupni kada postane članica te zajednice.

„Crna Gora je, učešćem u programima prekogranične saradnje u prethodnom periodu učestvovala u 204 projekta, koji su vrijedni 35 miliona EUR. U prethodnom periodu IPA-e učestvovali smo u osam prgrama prekogranične saradnje sa susjedima i sa drugim članicama EU“, istakla je Vukadinović.

Crnu Goru, kako je navela, u narednom periodu iz IPA-e 2014-2020 očekuje učešće u programima pregranične saradnje sa četiri susjedne države koje nisu članice EU – Albanijom, Kosovom Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, kao i trilateralni programi sa državama članicama.

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović kazala je da Crna Gora ima posebnu odgovornost prema Nacionalnom parku Skadarsko jezero iz nekoliko razloga.

„Nije prilika da pominjem ono što su rizici, jer ih svi manje više znamo, ali jeste potreba da kroz regionalnu saradnju na istim osnovama unaprijeđujemo njegovu zaštitu. Tu je ogromna obaveza i albanske i crnogorske strane, i svi instrumenti koji su razvijeni u proteklom periodu međusobne saradnje išli su u prilog tome“, rekla je ona.

Pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) David Perčobić istakao je da je projekat pokazao da Skadarsko jezero ima veliki potencijal i da je samo mali dio iskorišćen.

„Drago mi je da smo kroz ovaj projekt značajno uticali na porast kompetencija i poboljšanju rada privrednika koji se nalaze na Skadarskom jezeru“, naveo je on.

Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Aleksandar Pavićević kazao je da projekat predstavlja uspješnu partnersku lokalnu i regionalnu saradnju, kao i, kako je naveo, spremnost privrednika sa teritorije Skadarskog jezera za unapređenje i jačanje prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije.

Implementator projekta “Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera” (Lakeroutes) je UPCG, a projektni partneri te asocijacije bili su ZZZCG i Direkcija za razvoj MSP.

U Albaniji, projekat implementirala asocijacija Biznis Albanija.

MINA business

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...