Naslovnica Info Press info Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva Evropske unije u iznosu od 8,4 miliona eura.

To je saopštio Marko Dragaš, načelnik Direkcije za regionalne i infrastrukturne projekte u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore, govoreći na završnoj konferenciji projekta „Zajedničkom akcijom do bolje usluge“, koja je danas održana u Bijelom Polju.

Projekat „Zajedničkom akcijom do bolje usluge“ podržan je u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a sprovode ga JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa” iz Bijelog Polja i Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Tahir Tasa Delić“ iz Novog Pazara.

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora finansira Evropska unija kroz Instrument pretpristupne podrške (IPA).

„U okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, do sada je podržano 24 projekta ukupne vrijednosti od preko 6,74 miliona eura, i to iz oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama, kao i razvoja turističkih potencijala kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasljeđa. Cilj ovih projekata je unapređenje standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području dvije države“, kazao je Dragaš.

U okviru programa IPA Programa prekograniče saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 u toku je ugovaranje preostala 4 projekta iz Trećeg poziva, čime će ukupan broj projekata podržanih kroz ovaj program biti 28.

„Posvećenost radu struktura zaduženih za upravljanje programom u Crnoj Gori i Srbiji omogućila je da danas imamo priliku da prikažemo rezultate ovo projekata, koji su zaista značajni, a odnose se na unapređenje uslova za boravak djece, mladih i odraslih osoba sa invaliditetom u dnevnim centrima u Bijelom Polju i Novom Pazaru, te uvođenje novih usluga u okviru ovih centara“, istakao je Dragaš.

Prvi poziv u okviru novog Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora za period 2021-2027. godine očekuje se u posljednjem kvartalu tekuće godine.

Program će biti usmjeren na dva specifična cilja koja se odnose na: 1) poboljšanje kvaliteta javnih zdravstvenih i socijalnih usluga za uključivanje marginalizovanih grupa u programskom području i 2) poboljšanje i promociju zajednički koordinisane prekogranične turističke ponude zasnovane na zaštićenom kulturnom i prirodnom nasljeđu.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

0
Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko...

Vebinari posvećeni Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona

0
Program Dunavskog regiona objaviće 2. oktobra 2023. godine Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata. Poziv će trajati do 29. februara 2024. godine i biće otvoren...