Naslovnica Info Press info Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva Evropske unije u iznosu od 8,4 miliona eura.

To je saopštio Marko Dragaš, načelnik Direkcije za regionalne i infrastrukturne projekte u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore, govoreći na završnoj konferenciji projekta „Zajedničkom akcijom do bolje usluge“, koja je danas održana u Bijelom Polju.

Projekat „Zajedničkom akcijom do bolje usluge“ podržan je u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a sprovode ga JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa” iz Bijelog Polja i Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Tahir Tasa Delić“ iz Novog Pazara.

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora finansira Evropska unija kroz Instrument pretpristupne podrške (IPA).

„U okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, do sada je podržano 24 projekta ukupne vrijednosti od preko 6,74 miliona eura, i to iz oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama, kao i razvoja turističkih potencijala kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasljeđa. Cilj ovih projekata je unapređenje standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području dvije države“, kazao je Dragaš.

U okviru programa IPA Programa prekograniče saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 u toku je ugovaranje preostala 4 projekta iz Trećeg poziva, čime će ukupan broj projekata podržanih kroz ovaj program biti 28.

„Posvećenost radu struktura zaduženih za upravljanje programom u Crnoj Gori i Srbiji omogućila je da danas imamo priliku da prikažemo rezultate ovo projekata, koji su zaista značajni, a odnose se na unapređenje uslova za boravak djece, mladih i odraslih osoba sa invaliditetom u dnevnim centrima u Bijelom Polju i Novom Pazaru, te uvođenje novih usluga u okviru ovih centara“, istakao je Dragaš.

Prvi poziv u okviru novog Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora za period 2021-2027. godine očekuje se u posljednjem kvartalu tekuće godine.

Program će biti usmjeren na dva specifična cilja koja se odnose na: 1) poboljšanje kvaliteta javnih zdravstvenih i socijalnih usluga za uključivanje marginalizovanih grupa u programskom području i 2) poboljšanje i promociju zajednički koordinisane prekogranične turističke ponude zasnovane na zaštićenom kulturnom i prirodnom nasljeđu.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Gorčević u Mađarskoj: Crna Gora je uspješna priča

0
Crna Gora je uspješna priča Zapadnog Balkana, ali i kompletne politike proširenja EU. Nakon 12 godina pregovora spremni smo da ih okončamo i trebaće...

Gorčević-Sijarto: Crna Gora može da zatvori 10 pregovaračkih poglavlja do kraja godine

0
Mađarska podržava integraciju Crne Gore i smatramo da je spremna za članstvo u EU i razmatrajući nivo spremnosti, postoji mogućnost da Crna Gora zatvori...

Video konkurs za učenike osnovnih škola: #MojGrad na putu ka EU

0
Ministarstvo evropskih poslova raspisalo je konkurs za učenike/ce osnovnih škola, koji tradicionalno organizujemo povodom Dana Evrope uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat EU4ME,...

Poziv za stručnu praksu u EFSA

0
Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) objavila je poziv za stručnu praksu za potencijalne kandidate iz zemalja članica EU i zemalja koje nijesu članice...

Intervju ministarke Gorčević za regionalni portal European Western Balkans

0
Da li u Briselu zaista postoji politička volja da Crna Gora postane sljedeća država članica Evropske unije? Kakve se poruke upućuju Vladi čiji ste...