Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Zagreb: Podrška Crnoj Gori u napredovanju prema članstvu u EU

Zagreb: Podrška Crnoj Gori u napredovanju prema članstvu u EU

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović boravi, 20. i 21. decembra u Zagrebu, na poziv potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davora Iva Štira.

Osim sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Davorom Ivom Štirom, ministar Pejović se danas susreo i s predsjednikom Odbora za europske poslove u Saboru Republike Hrvatske Domagojem Ivanom Miloševićem. Sastanci su bili prilika za predstavljanje rezultata koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu kao i razmjenu mišljenja u vezi s daljim obavezama iz pristupanja EU.

Ministar Pejović je zahvalio na tehničkoj i ekspertskoj podršci koju su kolege iz Hrvatske pružile crnogorskom pregovaračkom timu u gotovo svim poglavljima pravne tekovine doprinoseći na taj način izgradnji i daljem snaženju kapaciteta za uspješno vođenje pregovora.

Potpredsjednik Vlade Štir je čestitao na prošlonedjeljnom otvaranju još dva poglavlja, kao i na ukupnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU. Prenio je da Crna Gora može računati na punu podršku Hrvatske u nastavku sprovođenja reformi u daljem napredovanju prema članstvu.

DSC 0769

Tokom sastanka s predsjednikom Odbora za europske poslove u Saboru Republike Hrvatske Domagojem Ivanom Miloševićem, bilo je riječi o daljem snaženju bilateralne saradnje, posebno u kontekstu obaveza iz pristupnog procesa i intenziviranja evropskog puta Crne Gore. Sagovornici su istakli punu posvećenost očuvanju dobrosusjedskih odnosa, a predsjednik Odbora Milošević je istakao da Crna Gora ima punu podršku Hrvatske, kao tradicionalnog prijatelja i partnera Crne Gore za dalje reformske procese i dobru dinamiku napredovanja prema članstvu.

Izjava za medije ministra vanjskih i europskih poslova Davora Iva Štira nakon sastanka

Hrvatska snažno podupire evropski put Crne Gore i danas smo o tome vrlo jasno razgovarali.

Imali smo prošlog tjedna Međuvladinu konferenciju gdje su dva poglavlja otvorena u pristupnim pregovorima s Crnom Gorom. Vjerujemo da još jedno poglavlje koje nije bilo moguće u ovom trenutku otvoriti, da će vrlo brzo biti otvoreno 2017. godine. Dakle, s optimizmom gledamo i na predsjedavanje Malte i na buduće međuvladine konferencije. Crna Gora doista čini jedan veliki napor u usvajanju u primjenjivanju svih potrebnih standarda i u ispunjavanju kriterija i to se mora vrednovati.

Danas smo isto tako naglasili, kako sporazum koji imamo s Crnom Gorom nam daje dobar okvir za dobru suradnju. Preko 200 aktinosti smo već organizirali, preko 500 ljudi je prošlo i sudjelovalo na tim aktivnostima i dobilo potrebnu ekspertizu da bi bili učinkoviti u pregvorima s EU. Mi ćemo nastaviti takav vid suradnje.

Pozdravljamo evropsku i euroatlanstku orijentaciju nove vlade u Crnoj Gori i Republika Hrvatska će i dalje podržavati sve napore kako bi Crna Gora mogla napredovati prema EU.

Izjava ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, nakon sastanaka

Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas u Zagrebu, što nakon formiranja Vlade, upravo ovo jesta moja prva ministarska posjeta na bilateralnom nivou. Počinjemo je u Hrvatskoj, zemlji koja nije samo naš prvi susjed i zemlja članica EU nego zemlja od koje smo učili prve korake u pregovaranju. Od samog početka prije pet godina smo preuzeli hrvatski model pregovaranja, od vaših eksperata i vaših kolega iz administracije smo učili kako treba pregovarati, koje su to osnovne stvari što treba znati kako bi se razgovaralo na pravi način s Briselom. U tom ogromnom dijelu pravne tekovine koju svaka zemlja treba da preuzme, a radi se o 200 hiljada stranica pravnih tekstova koje nije lako implementirati u bilo kojoj zemlji, bila ona velika ili mala, jednaki su izazovi, mi smo učili od zemalja članica. U tome Hrvatska prednjači. Imali smo na stotine različitih aktivnosti. Na stotine eksperata je boravilo ili u Crnoj Gori ili su naše kolege dolazile u Zagreb i razgovarale. I kroz taj proces ne samo da smo učili nego smo stvorili prijateljstva i poznanstva koja će nam koristiti u narednim godinama i, jednog dana kad budemo članica EU, sigurno biti dobra osnova da sarađujemo zajedno na novim pravnim aktima EU. Pored toga, svakako ne treba zaboraviti političku podršku. Hrvatska je uvijek bila tu uz nas, kao što je ministar Štir rekao, nedavno je ratifikovan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u– to je veoma značajan korak i mi očekujemo da će se ovaj proces uskoro završiti, da ćemo u prvoj polovini naredne godine u potpunosti potvrditi Vašingtonski sporazum i postati punopravna članica Alijanse.

Naravno očekuje nas mnogo više posla u dijelu EU jer ovaj proces zahtijeva mnogo više vremena i pregovaranja. I u tome računamo da ćemo podršku Zagreba imati tokom cijelog puta kao što je to do sad bilo u Vijeću.

Saopštenja

Čestitka povodom Dana Evrope: zajedničkim snagama preuzimamo odgovornost jedni za druge

0
„Evropa se gradi na konceptu solidarnosti. Započeto se mora nastaviti i zahtijeva napore i kompromise svih nas. A to dugujemo svim građankama i građanima“,...

Jedinstven doživljaj: 50 000 sadnica cvijeća na 600 metara kvadratnih na Trgu Nezavisnosti u...

0
Prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori u čast Dana Evrope U čast Dana Evrope, Evropska unija u Crnoj Gori, u saradnji sa Gradom Podgorica, „Zelenilom“...

Broj građana koji doniraju krv stalno raste: Cilj je da davalaštvo bude 100 odsto...

0
Pred Crnom Gorom je i dostizanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da četiri odsto ukupnog broja stanovništva budu dobrovoljni davaoci, jer se taj procenat...

Dan Evrope – simbol mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti

0
„Dan Evrope, sa Šumanovim vizionarskim putem ujedinjenja, simboliše jedno obećanje mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti. I upravo ovi principi su održali Evropsku uniju u...

Pobjednicima konkursa „Druže moj Evropski“ uručene nagrade

0
Pobjednicima konkursa za osnovce i srednjoškolce „Druže moj Evropski“ uručene su danas nagrade za najbolje video zapise, kojima su poslali poruku svojim vršnjacima iz...