Naslovnica Info Press info Zakon o nacionalnom brendu važan strateški dokument za Crnu Goru kao državu...

Zakon o nacionalnom brendu važan strateški dokument za Crnu Goru kao državu kandidata za članstvo u EU

Crna Gora je na početku procesa izgradnje nacionalnog brenda, zakon je u pripremnoj fazi i njegovo usvajanje je planirano za četvrti kvartal ove godine, najavljeno je iz Ministarstva ekonomije.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović, kazao je da će zakon o nacionalnom brendu postaviti zakonodavne temelje daljem procesu razvoja nacionalnog brenda.

„Iz njega će proisteći određeni podzakonski akti, među kojima je možda najvažniji onaj koji se odnosi na kriterijume za dodjelu znaka nacionalnog brenda“, rekao je Rabrenović za Glasnik Privredne komore.

On je objasnio da znak koji će se izabrati predstavlja grafičko rješenje nacionalnog brenda i može se koristiti samo pod posebnim uslovima i da subjekti koji ga koriste ispunjavaju određene kriterijume.

„Ovdje je riječ o znaku kao prestižu, odnosno dodatoj vrijednosti koju znak daje bilo proizvodu, bilo usluzi, kompaniji, manifestaciji, turističkoj ponudi i slično“, naveo je Rabrenović.

On je dodao da je u pripremi i Strategija za razvoj nacionalnog brenda za period od naredne do 2020. godine, a tim koji je radi sastavljen je od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti ne samo iz Crne Gore, već i iz regiona.

„Pošto je riječ o veoma važnom strateškom dokumentu za Crnu Goru, naročito kao državu kandidata za članstvo u EU, čiji imidž utiče na EU, proces izrade je veoma temeljan i samim tim neophodno je sprovesti određena istraživanja, pa se njeno usvajanje očekuje naredne godine“, najavio je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, prvi korak u izgradnji nacionalnog brenda napravljen je formiranjem Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije.

„Da li smo na dobrom putu ili ne, znaćemo tek za par godina kada budu realizovani prioritetni projekti i zadaci koje smo sebi zadali u ovom procesu. U ovoj fazi je ogroman podsticaj to što se uspostavljaju adekvatne osnove na kojima će se brend stvarati, ali i sama emocija kojom smo vođeni u našem radu. Postavili smo sebi ozbiljan zadatak, a njegova realizacija ne zavisi samo od rada našeg direktorata, već i od činjenice da svi akteri, svi građani Crne Gore, sve institucije moraju prepoznati značaj uključenosti, rada, saradnje i zajedničkih napora u ovom procesu, ali i od raspoloživih kadrovskih i finansijskih sredstava“, kazao je Rabrenović.

On je naveo da je nacionalni brend skup cjelokupne materijalne i nematerijalne imovine jedne države, koja obuhvata širok dijapazon elemenata karakterističnih za određenu državu koji čine njen imidž jedinstvenim i na osnovu kojih je drugi prepoznaju i formiraju svoje mišljenje i viđenje, odnosno percipiraju je.

„Crna Gora kao nacionalni brend znači da su njene vrijednosti kao države poznate i dostupne svima, da je atraktivna za strane turiste, investitore, talentovane stručnjake iz raznih oblasti, da su crnogorski proizvodi traženi na stranim tržištima jer su kvalitetni, posebni, da su crnogorske kompanije prepoznate kao kompanije koje obezbjeđuju visok nivo kvaliteta, koje su društveno odgovorne, da je Crna Gora, na primjer, sinonim za državu gdje se živi u harmoniji sa prirodom“, objasnio je Rabrenović.

Proces brendiranja države podrazumijeva, kako je dodao, kombinovanje svih posebnih elemenata, koji čine jednu državu drugačijom od ostalih i po kojima se ona može izdvojiti u moru sličnih država i predstavljanje te posebnosti kao najvećeg nematerijalnog blaga jedne države stanovnicima drugih država.

„Izgradnja države kao brenda nije nešto što će se uraditi preko noći, to je dugotrajan, zahtjevan i veoma kompleksan proces, a naročito u slučaju Crne Gore koja je i dalje prepoznata kao zajednička država Srbija i Crna Gora ili čak nije ni uopšte prepoznata“, rekao je Rabrenović.

To je, kako je ocijenio, ogroman problem jer ovakva situacija svjedoči da se Crna Gora nije pozicionirala i još nije izborila za svoje mjesto među atraktivnim državama, koje uživaju mnoge blagodeti od razvijenosti nacionalnog brenda.

„Međutim, važno je prepoznati problem na vrijeme i pristupiti njegovom rješavanju svim raspoloživim kapacitetima i sredstvima. Druge države koje su prepoznale isti problem, uložile su mnogo vremena i ogromna finansijska sredstva da stvore ‘najveće državno blago’, a sve u cilju stvaranja boljih uslova i položaja svih subjekata u državi“, kazao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, nacionalni brend se gradi postepeno i taj proces se nikad ne završava, jer i kad se izgradi prepoznatljiv nacionalni brend i stvori pozitivan i održiv imidž on se mora održavati i o njemu se mora brinuti.

„U izgradnji nacionalnog brenda jedan proces se povezuje sa drugim i povećava se multiplikativni efekat korisnosti za državu kreatora nacionalnog brenda, stvarajući prepoznatljivu posebnost koju imaju one države pri čijem pomenu se javljaju pozitivne asocijacije“, zaključio je Rabrenović.

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

Serija vebinara o izvorima finansiranja u sklopu Programa Dunavskog regiona

0
Zajednički sekretarijat Dunavskog transnacionalnog programa organizuje seriju vebinara kojima želi da informiše potencijalne korisnike o mogućnostima finansiranja i prioritetima u okviru budućeg Programa Dunavskog...

Mašković: Crna Gora ostaje čvrsto na svom geostrateškom evroatlantskom kursu

0
„EU je naš važan i pouzdan partner i Crna Gora ostaje čvrsto na svom geostrateškom evroatlantskom kursu, naročito imajući u vidu da smo članica...

CG još nije dobila Non pejper, poruke Brisela jasne

0
Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da taj resor još nije formalno dobio nezvanični dokument Evropske unije (EU) o poglavljima 23 i 24...

Marović u Briselu: Naše evropsko opredjeljenje potvrđujemo konkretnim rezultatima

0
„Ciljevi i prioriteti ove Vlade su jasni kad je pristupanje Crne Gore EU u pitanju. Svi raspoloživi kapaciteti će biti iskorišćeni kako bismo na...

Uskoro prvi poziv za program Interreg IPA Južni Jadran: online info dan 26. maja

0
Zajednički sekretarijat novog programa Interreg IPA Južni Jadran za period 2021–2027. godine organizovaće u četvrtak 26. maja online info dan kako bi se potencijalni...