Naslovnica Info Press info Zaštitimo svoje more i vratimo se prirodi

Zaštitimo svoje more i vratimo se prirodi

Zaštita morskih područja je izuzetno značajno pitanje za našu zemlju i region, a njime nastojimo da očuvamo svoje prirodne resurse, biodiverzitet i uspostavimo kontrolu u razvoju našeg morskog i priobalnog područja, u skladu je s ustavnim opredjeljenjem Crne Gore kao ekološke države, ali i vizijom razvoja EU koja je istaknuta kroz Zeleni sporazum, poručila je glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić na promociji Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i zaštićenih morskih područja u Crnoj Gori.

„Željela bih da naglasim da je zaštita morskih i priobalnih područja jedan od glavnih ciljeva Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), a ujedno i jedan od zahtjeva Zajedničke pozicije EU za poglavlje 27 – Životna sredina“, kazala je Kordić na događaju koji su organizovali Kancelarija za evropske integracije i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prisutni su imali priliku da pogledaju film o zaštićenim morskim područjima u Crnoj Gori „Vratimo se moru“, nevjerovatnim kadrovima prirode zaštićenih morskih područja Platamuni, Katič i Stari Ulcinj, ali i da čuju priče lokalnog stanovništva, ribara, ugostitelja na području Starog Ulcinja i saznaju šta za njih predstavlja zaštita koju njihov dio Mediterana sada uživa.

Govoreći o značaju zaštite morskih oblasti, generalna direktorica Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Tamara Brajović izrazila je posebno zadovoljstvo zbog prilike  da se istaknu i podijele zasluge sa svim partnerima koji su učestvovali u uspostavljanju zaštite morskih područja, a s kojima će se nastaviti intenzivna saradnja u oblasti zaštite prirode.

 

„Glavni povod okupljanja je posvećenost zaštiti mora i morskog biodiverziteta, kojim smo se tokom 2021. godine intenzivno bavili, dok je u planu kontinuirano i neprekidno bavljenje ovom temom, koja će ostati u fokusu“, poručila je Brajović i dodala da je film „Vratimo se prirodi“ pun emocija, surove realnosti, ali i nade, ljepote i optimizma, da još ima vremena da se sačuva ono najljepše i najvrijednije što nemamo pravo da uništimo.

Projektni službenik za strateški projekat EUSAIR Facility Point Miloš Mugoša upoznao prisutne sa EUSAIR Strategijom, nacinom sprovodjenja i koordinacijom na nacionalnom i makro-regionalnom nivou. On je predstavio i pripritetne oblasti u okviru ove strategije, istakao značaj makro-regionalnog pristupa u rješavanju problema u Jadransko-jonskom regionu i mogućnostima za finansiranje ciljeva i prioriteta koji su prepoznati u okviru EUSAIR-a.

Rukovoditeljka Direkcije za integralno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, Ivana Stojanović predstavila je tri morska parka prirode koja su proglašena tokom 2021. godine, njihove osnovne karakteristike, nevjerovatne vrijednosti i ciljeve zaštite, u nacionalnom i međunarodnom kontekstu. Prezentovala je mogućnosti, izazove i prednosti zaštite ovih morskih područja, poručujući da aktivnosti na njihovoj efikasnoj zaštiti od strane upravljača, Javnog preduzeća Morsko dobro, u saradnji s Ministarstvom i drugim partnerima, tek predstoje.

Događaj je organizovan uz podršku strateškog projekta „Jedinica za podršku – Podrška upravljanju Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR) – Facility Point“, u okviru kojeg je i urađen promotivni film.

KANCELARIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

MINISTARSTVO EKOLOGIJE, PROSTORNOG PLANIRANJA I URBANIZMA

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...