Naslovnica Info Press info Zaštitimo svoje more i vratimo se prirodi

Zaštitimo svoje more i vratimo se prirodi

Zaštita morskih područja je izuzetno značajno pitanje za našu zemlju i region, a njime nastojimo da očuvamo svoje prirodne resurse, biodiverzitet i uspostavimo kontrolu u razvoju našeg morskog i priobalnog područja, u skladu je s ustavnim opredjeljenjem Crne Gore kao ekološke države, ali i vizijom razvoja EU koja je istaknuta kroz Zeleni sporazum, poručila je glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić na promociji Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i zaštićenih morskih područja u Crnoj Gori.

„Željela bih da naglasim da je zaštita morskih i priobalnih područja jedan od glavnih ciljeva Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), a ujedno i jedan od zahtjeva Zajedničke pozicije EU za poglavlje 27 – Životna sredina“, kazala je Kordić na događaju koji su organizovali Kancelarija za evropske integracije i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prisutni su imali priliku da pogledaju film o zaštićenim morskim područjima u Crnoj Gori „Vratimo se moru“, nevjerovatnim kadrovima prirode zaštićenih morskih područja Platamuni, Katič i Stari Ulcinj, ali i da čuju priče lokalnog stanovništva, ribara, ugostitelja na području Starog Ulcinja i saznaju šta za njih predstavlja zaštita koju njihov dio Mediterana sada uživa.

Govoreći o značaju zaštite morskih oblasti, generalna direktorica Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Tamara Brajović izrazila je posebno zadovoljstvo zbog prilike  da se istaknu i podijele zasluge sa svim partnerima koji su učestvovali u uspostavljanju zaštite morskih područja, a s kojima će se nastaviti intenzivna saradnja u oblasti zaštite prirode.

 

„Glavni povod okupljanja je posvećenost zaštiti mora i morskog biodiverziteta, kojim smo se tokom 2021. godine intenzivno bavili, dok je u planu kontinuirano i neprekidno bavljenje ovom temom, koja će ostati u fokusu“, poručila je Brajović i dodala da je film „Vratimo se prirodi“ pun emocija, surove realnosti, ali i nade, ljepote i optimizma, da još ima vremena da se sačuva ono najljepše i najvrijednije što nemamo pravo da uništimo.

Projektni službenik za strateški projekat EUSAIR Facility Point Miloš Mugoša upoznao prisutne sa EUSAIR Strategijom, nacinom sprovodjenja i koordinacijom na nacionalnom i makro-regionalnom nivou. On je predstavio i pripritetne oblasti u okviru ove strategije, istakao značaj makro-regionalnog pristupa u rješavanju problema u Jadransko-jonskom regionu i mogućnostima za finansiranje ciljeva i prioriteta koji su prepoznati u okviru EUSAIR-a.

Rukovoditeljka Direkcije za integralno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, Ivana Stojanović predstavila je tri morska parka prirode koja su proglašena tokom 2021. godine, njihove osnovne karakteristike, nevjerovatne vrijednosti i ciljeve zaštite, u nacionalnom i međunarodnom kontekstu. Prezentovala je mogućnosti, izazove i prednosti zaštite ovih morskih područja, poručujući da aktivnosti na njihovoj efikasnoj zaštiti od strane upravljača, Javnog preduzeća Morsko dobro, u saradnji s Ministarstvom i drugim partnerima, tek predstoje.

Događaj je organizovan uz podršku strateškog projekta „Jedinica za podršku – Podrška upravljanju Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR) – Facility Point“, u okviru kojeg je i urađen promotivni film.

KANCELARIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

MINISTARSTVO EKOLOGIJE, PROSTORNOG PLANIRANJA I URBANIZMA

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...