Naslovnica Info Press info Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore dobio vrijednu meteorološku opremu

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore dobio vrijednu meteorološku opremu

U Podgorici je juče predstavljena meteorološka oprema namijenjena Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, koja uključuje meteorološku stanicu, server i računare za numeričku prognozu vremena i numeričku ranu najavu.

Oprema vrijedna 38 hiljada eura nabavljena je u sklopu prekograničnog projekta „Nepogode ne poznaju granice 2”, koji u Crnoj Gori sprovodi FORS Montenegro.

Otvarajući događaj, direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Dušica Brnović istakla je važnost jačanja tehničkih, a posredno i stručnih kapaciteta Zavoda.

„Oprema ovog tipa omogućava prikupljanje većeg broja podataka, čime se značajno unapređuje sistem ranog informisanja o mogućim vremenskim nepogodama. Stoga je svaki projekat ovog tipa i više nego dobrodošao, jer je upravo na fonu razvojne vizije Zavoda“, navela je Brnović.

Direktor organizacije FORS Montenegro Veselin Šturanović kazao je da se ovom nabavkom omogućava brže i efikasnije prognoziranje hidrometeoroloških prilika.

„Između ostalog, oprema će doprinijeti unapređenju sistema rane najave o potencijalnim prirodnim nepogodama meteorološkog i hidrološkog porijekla“, istakao je Šturanović.

Melani Brid, programska menadžerka za prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, naglasila je da projekat ne samo da donosi nova znanja, već stvara i veze i solidarnost širom regiona.

„Upravo je regionalna saradnja najveća vrijednost programa koje finansira EU. Nastavićemo da finansiramo projekte u Crnoj Gori i u ovoj oblasti, kao i da pomažemo lokalnom stanovništvu da se izbori sa posljedicama prirodnih katastrofa“, kazala je Brid.

Bojan Vujović, v.d. generalnog direktora Direktorata za evropske poslove u Ministarstvu evropskih poslova poručio da se prekograničnim projektima ostvaruju konkretni rezultati na terenu.

„Prekogranični projekti doprinose zaštiti životne sredine i prilagođavanju klimatskim promjenama, kao i upravljanju rizicima. Crna Gora kroz transnacionalne, trilateralne i bilateralne programe u kontinuitetu podržava projekte kojima se promovišu i jačaju dobrosusjedski odnosi i socioekonomski razvoj pograničnih regija“, istakao je Vujović.

Pored nabavke opreme, do kraja projekta se očekuju i aktivnosti koje za cilj imaju jačanje kapaciteta institucija i službi za smanjenje rizika od katastrofa, kao i smjernice za poboljšanje sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Albaniji u skladu sa dobrim modelima EU prakse, te poboljšanje saradnje između jedinica i institucija koje se bave smanjenjem rizika od katastrofa u Albaniji i Crnoj Gori.

Projekat „Nepogode ne poznaju granice 2“ finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija  2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Projekat sprovodi FORS Montenegro i Prefektura Skadra, a ukupna vrijednost projekta je oko 530 hiljada eura.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Novaković  Đurović: Kompletiranjem Ustavnog suda izvjesno ubrzavamo put prema EU

0
„Utvrđivanje liste kandidatkinja i kandidata za Ustavni sud, nakon duže blokade rada tog tijela, je dobra vijest za naše napredovanje prema punopravnom članstvu  u...

Sastanak Žižić i Bugenhout: Belgija podržava Crnu Goru na putu prema EU

0
Crna Gora je u boljem položaju u odnosu na druge države regiona u pogledu pristupanja Evropskoj uniji i Kraljevina Belgija će nastaviti da podržava...

Veliko interesovanje opština za učešće u programu URBACT

0
Crna Gora po prvi put ima priliku da učestvuje u programu URBACT, kojim se podstiče povezivanje gradova iz čitave Evrope i doprinosi održivom urbanom...

Novaković Đurović za TV Vijesti: Neće biti blokade pregovora sa EU

0
Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović kazala je da neće biti blokade pregovora Evropske unije sa Crnom Gorom. "Nije bilo pesimističkih poruka, bilo je...

Sesije za zainteresovane strane u okviru četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU

0
Pozivamo zainteresovane strane da se uključe u oblikovanje četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU (EU MRS Week), predlože teme i govore na sesijama koje sami...