Naslovnica Info Press info Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore dobio vrijednu meteorološku opremu

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore dobio vrijednu meteorološku opremu

U Podgorici je juče predstavljena meteorološka oprema namijenjena Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, koja uključuje meteorološku stanicu, server i računare za numeričku prognozu vremena i numeričku ranu najavu.

Oprema vrijedna 38 hiljada eura nabavljena je u sklopu prekograničnog projekta „Nepogode ne poznaju granice 2”, koji u Crnoj Gori sprovodi FORS Montenegro.

Otvarajući događaj, direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Dušica Brnović istakla je važnost jačanja tehničkih, a posredno i stručnih kapaciteta Zavoda.

„Oprema ovog tipa omogućava prikupljanje većeg broja podataka, čime se značajno unapređuje sistem ranog informisanja o mogućim vremenskim nepogodama. Stoga je svaki projekat ovog tipa i više nego dobrodošao, jer je upravo na fonu razvojne vizije Zavoda“, navela je Brnović.

Direktor organizacije FORS Montenegro Veselin Šturanović kazao je da se ovom nabavkom omogućava brže i efikasnije prognoziranje hidrometeoroloških prilika.

„Između ostalog, oprema će doprinijeti unapređenju sistema rane najave o potencijalnim prirodnim nepogodama meteorološkog i hidrološkog porijekla“, istakao je Šturanović.

Melani Brid, programska menadžerka za prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, naglasila je da projekat ne samo da donosi nova znanja, već stvara i veze i solidarnost širom regiona.

„Upravo je regionalna saradnja najveća vrijednost programa koje finansira EU. Nastavićemo da finansiramo projekte u Crnoj Gori i u ovoj oblasti, kao i da pomažemo lokalnom stanovništvu da se izbori sa posljedicama prirodnih katastrofa“, kazala je Brid.

Bojan Vujović, v.d. generalnog direktora Direktorata za evropske poslove u Ministarstvu evropskih poslova poručio da se prekograničnim projektima ostvaruju konkretni rezultati na terenu.

„Prekogranični projekti doprinose zaštiti životne sredine i prilagođavanju klimatskim promjenama, kao i upravljanju rizicima. Crna Gora kroz transnacionalne, trilateralne i bilateralne programe u kontinuitetu podržava projekte kojima se promovišu i jačaju dobrosusjedski odnosi i socioekonomski razvoj pograničnih regija“, istakao je Vujović.

Pored nabavke opreme, do kraja projekta se očekuju i aktivnosti koje za cilj imaju jačanje kapaciteta institucija i službi za smanjenje rizika od katastrofa, kao i smjernice za poboljšanje sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Albaniji u skladu sa dobrim modelima EU prakse, te poboljšanje saradnje između jedinica i institucija koje se bave smanjenjem rizika od katastrofa u Albaniji i Crnoj Gori.

Projekat „Nepogode ne poznaju granice 2“ finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija  2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Projekat sprovodi FORS Montenegro i Prefektura Skadra, a ukupna vrijednost projekta je oko 530 hiljada eura.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...