Naslovnica Press info Press IPA Završen projekat vinska turistička mreža (Wine)

Završen projekat vinska turistička mreža (Wine)

Projekt ”Mreža vinskog turizma – Wine” trajao je dvije godine, počeo je 1. marta 2013. i završen je 28. februara 2015. U tom su periodu ostvarene sve planirane projektne aktivnosti, koje su kao vodeći partneri provodili Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA (sa partnerima Dubrovačko neretvanskom županijom i Udrugom vinara Dubrovačko neretvanske županije u Hrvatskoj) i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje (sa partnerima Prijestonicom Cetinje i Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara Crne Gore).

Ukupna vrijednost projekta bile je 473.880,26 eura, a iznos bespovratnog granta Evropske unije 400.317,03 eura. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 225.761,89 eura, od čega je iznos bespovratnog granta Evropske unije 191.897,60 eura. Ukupna vrijednost projekta u Hrvatskoj je 248.118,37 eura, od čega je iznos bespovratnog granta Evropske unije 208.419,43 eura.

WiNe Info table

Kao najvažnije aktivnosti ističu se otvaranje Vinske kuće na Cetinju i Muzeja vina na Pelješcu, kao i organizacija Riječke noći 13. jula 2014. i regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine, koji je održan 24. i 25. aprila 2014. u Dubrovniku. Festival je okupio više od 60 vinara iz Dubrovačko-neretvanske županije te vinare iz Crne Gore, a na njemu je predstavljeno gotovo 200 etiketa vina. Posjetioci su, osim domaćih, bili i brojni strani gosti.

Na završnoj večeri održana je izložba vina i proglašeni pobjednici Dubrovnik FestiWine-a. Vinska turistička ponude i proizvođači vina u prekograničnoj regiji su promovisani kao nova turistička ponuda.

U Crnoj Gori u sklopu događaja Riječka noć, koja je održana u Rijeci Crnojevića 13. jula 2014., održan je Festival vina finansiran u okviru ovog projekta, sa izložbom vina proizvedenog uglavnom iz Cetinjskog područja, ali i iz različitih dijelova Crne Gore, predstavljenih na 10 štandova, kao i izborom najboljih vina na festivalu ocjenjen od strane žirija sastavljenog od 3 stručnjaka. Oko 23000 ljudi je posjetilo ovaj događaj.

WiNe Interior of Wine House in Cetinje

Vinska kuća u Cetinju je mjesto okupljanja, događanja, obrazovanja i izlaganja vina za vinare u Crnoj Gori. Rekonstrukcija prethodne ruinirane zgrade i nabavka namještaja i pripadajuće opreme, kao i postavljanje signalizacije za Vinsku kuću u Cetinju je krunisano sa svečanim otvaranjem 30. juna 2014. godine. 18 ugovora o partnerstvu je potpisano s vinarima iz Cetinja i iz susjednih opština Bar, Ucinj i Podgorica, za prodaju 47 različitih crnogorskih vina. 21 protokol o saradnji je potpisan s turističkim agencijama, hotelima i turističkim organizacijama o ekskluzivnoj ponudi degustacije vina u Vinskoj kući u Cetinju. Dvije osobe su zaposlene. Na zahtjev Delegacije EU u Crnoj Gori, TO Cetinje je pripremilo strategiju upravljanja i financijski plan za održivo upravljanje vinske kuće za vrijeme projekta i u narednim godinama.

TO Cetinje s partnerima iz Crne Gore, Prijestonicom Cetinje i Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara u Crnoj Gori je motivirana za daljnje efikasno i održivo upravljanje Vinskom kućom u korist krajnjih korisnika i vinskog turizma u Crnoj Gori. Dokaz tome je rezultat od 1.517 posjetioca i 668 boca vina prodatih u periodu od jula do oktobra 2014., koji se planira ostvariti i premašiti u narednim godinama.
Oformljene su i tematske vinske ceste pa je na području Prijestonice Cetinje postavljeno 27 putokaza do vinarija, kao i četiri velike table na četiri ulaza u grad – iz pravca Budve, Podgorice, Njeguša i Lovćena, na kojima se nalazi prekogranična mapa vinarija.

WiNe Reconstructed Wine House in Cetinje

Takođe, 65 specijalno dizajniranih smjerokaza s logom signalizira lokacije vinarija, vinograda i drugim atraktivnim mjestima smještenih uz vinsku cestu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, plus dvije velike table s prikazom cijelih vinskih cesta koje se nalaze na početku Pelješca, u Komarni i na ulazima u Dubrovačko-neretvansku županiju iz smjera Splita. Ova cesta na jednom je mjestu okupila turističku ruralnu ponudu prostora, uključujući i vinare te zajedno s okupljenim vinarima Crne Gore čini zajedničku tematsku turističku rutu.

Ponuda obje regije objedinjena je i u zajedničkoj brošuri, u kojoj su predstavljeni vinari i ostala turistička ponuda iz okruženja, kao i zajednička karta za lakše snalaženje u prostoru. U Crnoj Gori dva stručnjaka su pripremila publikaciju “Analiza vina kao turističkog proizvoda”. Također, pripremljen je “Katalog vinskog turizma” s kartom vinske ceste u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na jugu Crne Gore. Publikacija “Analiza vina kao turističkog proizvoda” štampana je u 2000 primjeraka, a “Katalog vinskog turizma” s pripadajućom vinskom cestom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na jugu Crne Gore je štampan u 1600 primjeraka iz budžeta TO Cetinje.

WiNe Sommeliers workshop

Urađen je Marketing plan za unapređenje imidža vina i vinskih regiona u prekograničnom području Cetinje i okoline u Crnoj Gori i Dubrovačko – neretvanske županije u Hrvatskoj.

Takođe, projektna web stranica www.wine-cbc.eu je u funkciji od decembra 2013. godine i redovno ažurirana vijestima i događajima. Izrada web stranice je implementirana kroz zajedničko učestvovanje partnera iz obije zemlje, te uključuje sve relevantne i dostupne činjenice.

 

Dokumentarni film “Priče vinskih regiona” je osigurao dodatnu promociju vinskog turizma u prekograničnom području.

U sklopu projekta održano je i niz radionica, predavanja, stručnih skupova, među kojima i trodnevni kursevi za someliere, koji su zabilježili veliki interes među ugostiteljima.

Četiri edukativne radionice su održane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dvije edukativne radionice na Cetinju. Teme radionica su bile: pristupi i metodologija tumačenja i promocije vina u turizmu, informacije o razvoju i praćenju cijelog lanca mjera uključenih u turizmu – projektiranje, prodaja, marketing i sl. – kao i kvalitet i profesionalnost usluge sa posebnim naglaskom na sadašnje stanje u vinskom turizmu u Crnoj Gori, vinski proizvodi u turizmu, ekonomske koristi u vinskom turizmu, ruralni turizam, vino i hrana, saradnja s turističkim agencijama kako bi se poboljšala prodaja, pravilnici o minimalnim tehničkim uslovima za kategorizaciju vinskih objekata, itd. Većina učesnika su bili vinari iz Cetinja i okruženja, koji su često posijećeni od turista (domaćih i stranih), ali nisu u potpunosti koristili svoje potencijale u prodaji proizvoda i komunikaciji sa gostima.

WiNe Thematic wine route Peljesac

Takođe, održano je 4 prekogranične radionice, 2 u Dubrovniku i 2 na Cetinju. Crnogorski i hrvatski učesnici (proizvođači vina) dogovorili su 2 vinske ceste, po jedna u svakoj zemlji, zbog udaljenih vinskih podruma u zaleđu Dubrovnika i otežane pristupačnosti, ali svi će biti predstavljeni na jednoj karti koja pokriva cijelo prekogranično području Dubrovačko-neretvanske županije i juga Crna Gora s naglaskom na regiju oko Cetinja.

67 učesnika su prošli prvi nivo kursa za someliera u Hrvatskoj. Svi su izrazili veliko zadovoljstvo jer su dobili nova znanja u poslovanju, kao i poboljšali nivo kvalitete usluge. Prvi trodnevni kurs za someliere održan je u Dubrovniku u razdoblju od 28. februara do 2. marta 2014., sa 17 sučesnika, uglavnom vlasnicima vinarija. Drugi kurs za someliere održan je u Dubrovniku od 21. Do 23. januara 2015. godine s 50 učesnika, uglavnom zaposlenih u ugostiteljstvu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji rade na posluživanje vina. Predavači iz Hrvatskog sommelier kluba su upoznali sudionike s osnovama sommelierstva, ali i vinogradarstva i proizvodnje vina, sastava grožđa, mošta i vina, tehnike kušanja i sustava ocjenjivanja vina.

WiNe Wine House in Cetinje had been photographed before reconstruction

Također, trodnevni tečaj za sommeliere u Cetinju, u uskoj suradnji s Crnogorskim klubom sommeliera i Udruženjem sommeliera Crne Gore, održan je od 15. do 18. aprila 2014., s 30 učesnika.

Uređen je i Muzej vinarstva na Pelješcu, gdje su obavljeni građevinski radovi uređenja prostora i pripreme izložbe, tako da je i na taj način obogaćena turistička vinska ponuda nadolazeće turističke sezone.
Učesnici iz Crne Gore učestvovali su na sajmu vina u Poreču, u Istri, od 10. do 12. maja 2013. godine. Imali su priliku predstaviti slijedeća vina: Kalimut, Excellent, Cekin, Komanske Rupice, Mrkan, Vinsku zajednicu Drušići i Vinsku zahednicu Crmnica. Tokom sajma razmjenili su informacije i iskustva s ostalim kolegama iz branše, izlagačima iz zemalja regiona, Italije, Francuske, Grčke, itd. Na Vinistri se također predstavilo i 10 vinara iz Dubrovačko-neretvanske županije te je bila organizirana i posebna vinokušnja s ovih vinogorja.

Aktivnosti koje su sprovedene doprinijele su dizanju svijesti o važnosti vina kao autohtonog proizvoda ovih područja, kao i njegovoj ulozi u turističkoj ponudi svake od regija. O potrebi i daljnjoj održivosti ovih aktivnosti govore i značajne brojke posjeta Vinskoj kući na Cetinju, kao i podatak da se Dubrovačko-neretvanska županija i po završetku projekta odlučila ponovno organizovati Dubrovnik FestiWine, koji bi u narednim godinama trebao postati vinski turistički događaj u predsezoni.

Projekat je imao pozitivan utijecaj na sektor turizma povećanjem turističke ponude kroz promociju vinskog turizma u prekograničnom području.

Studijsko putovanje na vinski festival u Istri u maju 2013. godine, Dubrovnik Festiwine u aprilu 2014., Riječka noć u julu 2014. i prezentacija na sajmu vinskog turizma u Beogradu u februaru 2015., omogućili su hrvatskim i crnogorskim vinarima predstavljanje svojih vina i uspostavljanje kontakata s vinarima u regiji, te promociju vinskog turizma u prekograničnom području.
Finalna konferencija je održana na Cetinju 24. februara 2015., na kraju projekta.

Saopštenja

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...

Crna Gora primljena u Evropski ekonomski socijalni komitet

0
Crna Gora je primljena u Evropski ekonomski socijalni komitet (EESC), koji predstavlja prvu instituciju Evropske unije koja je otvorila svoja vrata i zemljama kandidatima....