Naslovnica Press info Press IPA Završen projekat vinska turistička mreža (Wine)

Završen projekat vinska turistička mreža (Wine)

Projekt ”Mreža vinskog turizma – Wine” trajao je dvije godine, počeo je 1. marta 2013. i završen je 28. februara 2015. U tom su periodu ostvarene sve planirane projektne aktivnosti, koje su kao vodeći partneri provodili Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA (sa partnerima Dubrovačko neretvanskom županijom i Udrugom vinara Dubrovačko neretvanske županije u Hrvatskoj) i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje (sa partnerima Prijestonicom Cetinje i Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara Crne Gore).

Ukupna vrijednost projekta bile je 473.880,26 eura, a iznos bespovratnog granta Evropske unije 400.317,03 eura. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 225.761,89 eura, od čega je iznos bespovratnog granta Evropske unije 191.897,60 eura. Ukupna vrijednost projekta u Hrvatskoj je 248.118,37 eura, od čega je iznos bespovratnog granta Evropske unije 208.419,43 eura.

WiNe Info table

Kao najvažnije aktivnosti ističu se otvaranje Vinske kuće na Cetinju i Muzeja vina na Pelješcu, kao i organizacija Riječke noći 13. jula 2014. i regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine, koji je održan 24. i 25. aprila 2014. u Dubrovniku. Festival je okupio više od 60 vinara iz Dubrovačko-neretvanske županije te vinare iz Crne Gore, a na njemu je predstavljeno gotovo 200 etiketa vina. Posjetioci su, osim domaćih, bili i brojni strani gosti.

Na završnoj večeri održana je izložba vina i proglašeni pobjednici Dubrovnik FestiWine-a. Vinska turistička ponude i proizvođači vina u prekograničnoj regiji su promovisani kao nova turistička ponuda.

U Crnoj Gori u sklopu događaja Riječka noć, koja je održana u Rijeci Crnojevića 13. jula 2014., održan je Festival vina finansiran u okviru ovog projekta, sa izložbom vina proizvedenog uglavnom iz Cetinjskog područja, ali i iz različitih dijelova Crne Gore, predstavljenih na 10 štandova, kao i izborom najboljih vina na festivalu ocjenjen od strane žirija sastavljenog od 3 stručnjaka. Oko 23000 ljudi je posjetilo ovaj događaj.

WiNe Interior of Wine House in Cetinje

Vinska kuća u Cetinju je mjesto okupljanja, događanja, obrazovanja i izlaganja vina za vinare u Crnoj Gori. Rekonstrukcija prethodne ruinirane zgrade i nabavka namještaja i pripadajuće opreme, kao i postavljanje signalizacije za Vinsku kuću u Cetinju je krunisano sa svečanim otvaranjem 30. juna 2014. godine. 18 ugovora o partnerstvu je potpisano s vinarima iz Cetinja i iz susjednih opština Bar, Ucinj i Podgorica, za prodaju 47 različitih crnogorskih vina. 21 protokol o saradnji je potpisan s turističkim agencijama, hotelima i turističkim organizacijama o ekskluzivnoj ponudi degustacije vina u Vinskoj kući u Cetinju. Dvije osobe su zaposlene. Na zahtjev Delegacije EU u Crnoj Gori, TO Cetinje je pripremilo strategiju upravljanja i financijski plan za održivo upravljanje vinske kuće za vrijeme projekta i u narednim godinama.

TO Cetinje s partnerima iz Crne Gore, Prijestonicom Cetinje i Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara u Crnoj Gori je motivirana za daljnje efikasno i održivo upravljanje Vinskom kućom u korist krajnjih korisnika i vinskog turizma u Crnoj Gori. Dokaz tome je rezultat od 1.517 posjetioca i 668 boca vina prodatih u periodu od jula do oktobra 2014., koji se planira ostvariti i premašiti u narednim godinama.
Oformljene su i tematske vinske ceste pa je na području Prijestonice Cetinje postavljeno 27 putokaza do vinarija, kao i četiri velike table na četiri ulaza u grad – iz pravca Budve, Podgorice, Njeguša i Lovćena, na kojima se nalazi prekogranična mapa vinarija.

WiNe Reconstructed Wine House in Cetinje

Takođe, 65 specijalno dizajniranih smjerokaza s logom signalizira lokacije vinarija, vinograda i drugim atraktivnim mjestima smještenih uz vinsku cestu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, plus dvije velike table s prikazom cijelih vinskih cesta koje se nalaze na početku Pelješca, u Komarni i na ulazima u Dubrovačko-neretvansku županiju iz smjera Splita. Ova cesta na jednom je mjestu okupila turističku ruralnu ponudu prostora, uključujući i vinare te zajedno s okupljenim vinarima Crne Gore čini zajedničku tematsku turističku rutu.

Ponuda obje regije objedinjena je i u zajedničkoj brošuri, u kojoj su predstavljeni vinari i ostala turistička ponuda iz okruženja, kao i zajednička karta za lakše snalaženje u prostoru. U Crnoj Gori dva stručnjaka su pripremila publikaciju “Analiza vina kao turističkog proizvoda”. Također, pripremljen je “Katalog vinskog turizma” s kartom vinske ceste u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na jugu Crne Gore. Publikacija “Analiza vina kao turističkog proizvoda” štampana je u 2000 primjeraka, a “Katalog vinskog turizma” s pripadajućom vinskom cestom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na jugu Crne Gore je štampan u 1600 primjeraka iz budžeta TO Cetinje.

WiNe Sommeliers workshop

Urađen je Marketing plan za unapređenje imidža vina i vinskih regiona u prekograničnom području Cetinje i okoline u Crnoj Gori i Dubrovačko – neretvanske županije u Hrvatskoj.

Takođe, projektna web stranica www.wine-cbc.eu je u funkciji od decembra 2013. godine i redovno ažurirana vijestima i događajima. Izrada web stranice je implementirana kroz zajedničko učestvovanje partnera iz obije zemlje, te uključuje sve relevantne i dostupne činjenice.

 

Dokumentarni film “Priče vinskih regiona” je osigurao dodatnu promociju vinskog turizma u prekograničnom području.

U sklopu projekta održano je i niz radionica, predavanja, stručnih skupova, među kojima i trodnevni kursevi za someliere, koji su zabilježili veliki interes među ugostiteljima.

Četiri edukativne radionice su održane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dvije edukativne radionice na Cetinju. Teme radionica su bile: pristupi i metodologija tumačenja i promocije vina u turizmu, informacije o razvoju i praćenju cijelog lanca mjera uključenih u turizmu – projektiranje, prodaja, marketing i sl. – kao i kvalitet i profesionalnost usluge sa posebnim naglaskom na sadašnje stanje u vinskom turizmu u Crnoj Gori, vinski proizvodi u turizmu, ekonomske koristi u vinskom turizmu, ruralni turizam, vino i hrana, saradnja s turističkim agencijama kako bi se poboljšala prodaja, pravilnici o minimalnim tehničkim uslovima za kategorizaciju vinskih objekata, itd. Većina učesnika su bili vinari iz Cetinja i okruženja, koji su često posijećeni od turista (domaćih i stranih), ali nisu u potpunosti koristili svoje potencijale u prodaji proizvoda i komunikaciji sa gostima.

WiNe Thematic wine route Peljesac

Takođe, održano je 4 prekogranične radionice, 2 u Dubrovniku i 2 na Cetinju. Crnogorski i hrvatski učesnici (proizvođači vina) dogovorili su 2 vinske ceste, po jedna u svakoj zemlji, zbog udaljenih vinskih podruma u zaleđu Dubrovnika i otežane pristupačnosti, ali svi će biti predstavljeni na jednoj karti koja pokriva cijelo prekogranično području Dubrovačko-neretvanske županije i juga Crna Gora s naglaskom na regiju oko Cetinja.

67 učesnika su prošli prvi nivo kursa za someliera u Hrvatskoj. Svi su izrazili veliko zadovoljstvo jer su dobili nova znanja u poslovanju, kao i poboljšali nivo kvalitete usluge. Prvi trodnevni kurs za someliere održan je u Dubrovniku u razdoblju od 28. februara do 2. marta 2014., sa 17 sučesnika, uglavnom vlasnicima vinarija. Drugi kurs za someliere održan je u Dubrovniku od 21. Do 23. januara 2015. godine s 50 učesnika, uglavnom zaposlenih u ugostiteljstvu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji rade na posluživanje vina. Predavači iz Hrvatskog sommelier kluba su upoznali sudionike s osnovama sommelierstva, ali i vinogradarstva i proizvodnje vina, sastava grožđa, mošta i vina, tehnike kušanja i sustava ocjenjivanja vina.

WiNe Wine House in Cetinje had been photographed before reconstruction

Također, trodnevni tečaj za sommeliere u Cetinju, u uskoj suradnji s Crnogorskim klubom sommeliera i Udruženjem sommeliera Crne Gore, održan je od 15. do 18. aprila 2014., s 30 učesnika.

Uređen je i Muzej vinarstva na Pelješcu, gdje su obavljeni građevinski radovi uređenja prostora i pripreme izložbe, tako da je i na taj način obogaćena turistička vinska ponuda nadolazeće turističke sezone.
Učesnici iz Crne Gore učestvovali su na sajmu vina u Poreču, u Istri, od 10. do 12. maja 2013. godine. Imali su priliku predstaviti slijedeća vina: Kalimut, Excellent, Cekin, Komanske Rupice, Mrkan, Vinsku zajednicu Drušići i Vinsku zahednicu Crmnica. Tokom sajma razmjenili su informacije i iskustva s ostalim kolegama iz branše, izlagačima iz zemalja regiona, Italije, Francuske, Grčke, itd. Na Vinistri se također predstavilo i 10 vinara iz Dubrovačko-neretvanske županije te je bila organizirana i posebna vinokušnja s ovih vinogorja.

Aktivnosti koje su sprovedene doprinijele su dizanju svijesti o važnosti vina kao autohtonog proizvoda ovih područja, kao i njegovoj ulozi u turističkoj ponudi svake od regija. O potrebi i daljnjoj održivosti ovih aktivnosti govore i značajne brojke posjeta Vinskoj kući na Cetinju, kao i podatak da se Dubrovačko-neretvanska županija i po završetku projekta odlučila ponovno organizovati Dubrovnik FestiWine, koji bi u narednim godinama trebao postati vinski turistički događaj u predsezoni.

Projekat je imao pozitivan utijecaj na sektor turizma povećanjem turističke ponude kroz promociju vinskog turizma u prekograničnom području.

Studijsko putovanje na vinski festival u Istri u maju 2013. godine, Dubrovnik Festiwine u aprilu 2014., Riječka noć u julu 2014. i prezentacija na sajmu vinskog turizma u Beogradu u februaru 2015., omogućili su hrvatskim i crnogorskim vinarima predstavljanje svojih vina i uspostavljanje kontakata s vinarima u regiji, te promociju vinskog turizma u prekograničnom području.
Finalna konferencija je održana na Cetinju 24. februara 2015., na kraju projekta.

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...