Naslovnica Info Intervjui Zenović će osvježiti pregovaračku strukturu

Zenović će osvježiti pregovaračku strukturu

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u emisiji “Fokus” najavila je da će se Vlada u petak izjasniti o predlogu da Predrag Zenović bude glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom.

“Zenović je jedan izuzetan čovjek i u profesionalnom i ličnom smislu, tako da sam sigurna da će na najbolji mogući način odgovoriti ovom zadatku. Vjerujem da će imati podršku na Vladi i da će osvježiti pregovaračku strukturu”, poručila je Gorčević.

Kada je riječ o putu ka EU, ministarka kaže kako možemo biti zadovoljni što smo se “pomjerili sa mrtve tačke”.

Tu je podsjetila da je Skupština imenovala sedmog sudiju Ustavnog suda i tri člana Sudskog savjeta.

“To nam daje optimizam da možemo početi sa zatvaranjem privremenih mjerila iz Poglavlja 23 i 24”, navela je Gorčević.

Ona je kazala da su ta dva poglavlja prioritet Vlade, ali da ne smijemo ni da zanemarimo ostala.

“Mislim da su građani prije svega željni pravde… Neophodno je da u toku mandata ove vlade zaokružimo proces pristupanja EU i da budemo naredna članica EU”, poručila je Gorčević.

Međuvladina konferencija Crne Gore i EU, kako kaže Gorčević, mogla bi biti održana u prvom kvartalu 2024. godine.

“Konkretan datum nemamo. Biće u prvom kvartalu – krajem januara ili početkom februara”, kazala je Gorčević.

Poruke koje je čuo u Briselu, kako kaže ministar Ivanović, su da Crnu Goru vide kao partner i da država tu podršku treba da opravda.

Crna Gora je, kako dodaje, i dalje viđena kao predvodnica u EU integracijama, iako je konstatovana određena pauza.

“Imamo političku stabilnost i volju i krenuli smo da isporučujemo rezultate… Ovo je samo početak što se tiče ove Vlade i mi ćemo nastaviti sa reformama”, zaključio je šef diplomatije.

“Navodi o imenima budućih ambasadora samo spekulacije”

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović saopštio je da su svi navodi o imenima budućih ambasadora samo spekulacije u kojima nema istine, jer imena budućih diplomata neće saopštavati do dobijanja agremana države u koju će biti upućeni. Ivanović je u emisiji “Fokus” na TVCG kazao i da će do imena ambasadora MVP doći kroz intervju i interne oglase ali da će svaki diplomata morati da bude patriota i da govori bar jedan strani jezik.

Procedura imenovanja ambasadora je, kako kaže ministar Ivanović, izuzetno koplikovana i za nju je potrebno vrijeme. Kako podsjeća, ministar predlaže ambasadora taj predlog usvaja Vlada, zatim se traži agreman države prijema.

“Taj dio oko agremana može da traje od mjesec do nekoliko mjeseci. Do momenta dobijanja agremana cijela procedura je internog karaktera”, kazao je ministar.

Nakon toga kako pojašnjava, skupštinski Odbor za međunarodne odnose obavlja intervjue sa kandidatima, a po zahtjevu predsjednika države.

“Želim da kažem da do dobijanja agremana nijedno ime neće biti saopšteno. Pošto sam vidio da se spekuliše sa određenim imenima i destinacijama, istine u tome je – nula”, kazao je Ivanović.

Kako podsjeća, veliki broj diplomatsko-konzularnih predstavništava nije pokriven, a u tim imenovanjima 30 posto mogu biti politička. Tu, kako ističe, spadaju sva imenovanja koja nijesu iz MVP.

“Napravili smo određene neformalne kontakte na nivou Vlade. Nakon toga kada to uradimo mi ćemo napraviti konsultacije i sa političkim činiocima koji su u Vladi i sa predsjednikom države. Nakon toga ćemo doći do određenog broja imena koja će ići kao predlozi. Na MVP su dvije trećine imenovanja i do predloga ćemo doći kroz interne oglase i intervjue… Ja ću lično insistirati da svaki predlog i imenovanje za ambasadora dude takvo da mora da ispunjava određene kriterijume, a to je da je osoba patriota, da zastupa državu Crnu Goru, da ima visoko obrazovanje što je minimum, da govori jedan strani jezik, da ima komunikativne vještine  i da pokaže znanja iz vanjske politike”, kazao je Ivanović.

Kazao je i da imenovanja ambasadora nije moguće završiti u kratkom roku.

“Generalno, sada da imamo imena ambasadora oni ne mogu stupiti na dužnost prije maja ili juna, upravo zbog ovih procedura”, naveo je Ivanović. On nije htio da kaže koje su prioritetne destinacije za imenovanje ambasadora.

Ministar je podsjetio da je nova vlada sebi zacrtala četiri spoljno-politička cilja među kojim je prvi članstvo u EU. Među ciljevima slijede članstvo NATO-u, potom regionalna sardnja i četvrti veća vidljivost u međunarodnim institucijima.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...