Naslovnica Info Press info Zenović: Crna Gora može dobiti pozitivan izvještaj iz poglavlja 23 i 24

Zenović: Crna Gora može dobiti pozitivan izvještaj iz poglavlja 23 i 24

Crna Gora je na vratima završnice pregovora s Evropskom unijom i mogla bi ih otvoriti u junu, ocijenio je evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, na konferenciji u Sofiji.

“Proširenje se mora desiti. To je jasno, to je od vitalnog interesa, a mi naporno radimo kako bismo dočekali nove članice. Vrata su otvorena i možemo postići reforme. Ima još mjerila koje Crna Gora treba da ispuni, ima novu vladu i konstrukciju koja je počela da ih isporučuje”, kazao je Varhelji.

Iz Ministarstva evropskih poslova poručuju da su sva mjerila iz poglavlja 23 i 24 ispunjena. Posebno raduje poruka da je posvećenost posljednjih mjeseci Crnu Goru kvalifikovala za prvu narednu članicu EU.

“I u tom pogledu ako ova dinamika bude zadržana Crna Gora uz sve reformske procese na kojima radi može dobiti pozitivan izvještaj iz poglavlja 23 i 24 i potvrditi zaključak konferencije”, istakao je Predrag Zenović glavni pregovarač sa EU.

Slične poruke stigle su danas i iz Brisela, gdje je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

“Naši evropski partneri razumiju da je borba protiv kriminala prioritet. Rezultati u toj borbi šalju nedvosmislenu poruku da je naš sistem bezbjednosti spreman na odlučnu borbu protiv kriminala”, naglasio je Šaranović.

PORTAL RTCG

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...