Naslovnica Info Press info Zenović: Medijske slobode od suštinskog značaja za demokratski razvoj društva

Zenović: Medijske slobode od suštinskog značaja za demokratski razvoj društva

„Medijska prava i slobode su od suštinskog značaja za demokratski razvoj svakog društva. Cilj koji želimo da postignemo u ovoj oblasti je da kreiramo ambijent koji doprinosi demokratkom društvu i da imamo informisanog građanina, otpornog na dezinformacije, poručio je glavni pregovarač Predrag Zenović na danas održanim konsultacijama sa predstavnicima nevladinih organizacija o medijskim slobodama.

On je kazao su medijske slobode važan dio poglavlja 23, koje su predmet jednog privremenog mjerila o istragama i aktivnom procesuiranju napada na novinare, i poglavlja 10 koje se odnosi na informatičko društvo i medije.

„Kroz izradu Medijske strategije i predloge tri zakona – Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, Zakona o medijima i Zakona o javnom medijskom servisu Crne Gore, napravili smo prvi, ključni iskorak na putu prema EU, kada je riječ o medijskim slobodama“, kazao je Zenović.

Glavni pregovarač je, takođe, ukazao na kompleksniji i teži dio rada u oblasti medijskih sloboda koji se odnosi na istrage slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

„Na ovom polju, Komisija za praćenja istraga u ovoj oblasti i nadležni organi aktivno rade. Vjerujem da će nerasvjetljeni slučajevi, uprkos protoku vremena, uskoro dobiti svoj epilog. To jeste put ka EU ali i naš put ka pristojnom, pluralnom društvu, društvu elementarne pravde i osnovnih ljudskih prava i sloboda“, zaključio je Zenović.

Šefica Pregovaračke radne grupe za poglavlje 10 – Informatičko društvo i mediji, Ružica Mišković je ukazala na dva završna mjerila za privremeno zatvaranje tog poglavlja koja se odnose na uspostavljanje nezavisnosti regulatora i osnaživanje administrativnih kapaciteta“.

„Setom medijskih zakonskih rješenja se sprovode preporuke Evropske komisije iz ranijih izvještaja o Crnoj Gori u procesu pristupanja EU. Ono što je pred nama, nakon usvajanja zakona, je njihova dosljedna, efikasna i  neodlożna primjena. U ovom procesu su nam veoma dragocjeni učešće i odrška civilnog sektora“, kazala je Mišković.

Ona je istakla da je pred Crnom Gorom još aktivnosti na usaglašavanju s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti, i u tom kontekstu je posebno ukazala na važnost usklađivanja sa Regulativom o digitalnom tržištu i digitalnim uslugama, koje zahtijevaju dodatni zajednički napor kako u dijelu transponovanja tako i kasnije u kontekstu same implementacije.

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija Neđeljko Rudović, je kazao da su medijski zakoni dostavljeni Evropskoj komisiji na mišljenje  i da očekuje njihovo brzo usvajanje od strane Vlade i Skupštine.

„U Akcionom planu za sprovođenje Medijske strategije u ovoj godini imamo 104 planirane aktivnosti koje treba da realizujemo. Ovaj plan je veoma ambiciozan i potrebna nam je saradnja sa kolegama iz civilnog društva koji imaju snažne resurse i jake kompetencije, što nam svima pomaže da zajedno ispunjavamo sve ono što smo zacrtali“, kazao je Rudović.

On je ukazao na ključne oblasti koje tretiraju Medijska strategija i Akcioni plan za prvu godinu sprovođenja, a koje se odnose na ugrožavanje sigurnosti novinara, uspostavljanje mreže za borbu protiv dezinformacija i govora mržnje, formiranje savjeta za medijsku pismenost i uvođenje obaveznog izbornog predmeta u školama o medijskoj pismenosti, kao i digitalizaciju arhive Javnog servisa.

Tokom konsultacija, predstavnike civilnog sektora je zanimalo koliko je Crna Gora napredovala na polju medijskih sloboda u proteklih deset godine, od otvaranja poglavlja 10- Informatičko društvo i mediji.

Učesnici skupa su istakli da u ovoj oblasti ima još dosta posla, i iznijeli uvjerenje da će usvajanje predloga medijskih zakona, uz institucionalno unapređenje i kvalitetnu primjenu propisa, koja će obuhvatiti učešće civilnog sektora, dovesti do privremenog zatvaranja poglavlja 10.

Takođe, predstavnici skupa su ukazali su na problem u izboru predstavnika NVO-a u savjetima javnih emitera i ukazali na potrebu za rigoroznijim uslovima kod njihovog izbora.

Na događaju je ukazano i na problem sa komentarima na portalima i društvenim mrežama, te potrebu sistemskog rješenja tog pitanja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Instituta za medije Crne Gore, Centra za građansko obrazovanje, Agencije za elektronske medije, NVO Aktivna Zona, NVO UZOR, NVO Multimedijal Montenegro, Sindikata medija Crne Gore i Programske kancelarije Savjeta Evrope.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...