Naslovnica Info Press info Zenović na POSPu: Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu

Zenović na POSPu: Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu

Šansa koju imamo da ubrzamo evropski put je istorijska i ključna  prekretnica za budućnost Crne Gore i ne smijemo da dozvolimo da je propustimo. Zato smo energiju i kapacitete administracije usmjerili na donošenje zakona, strategija i isporučivanja rezultata u oblasti vladavine prava jer je naš cilj jasan: da budemo spremni za Međuvladinu konferenciju u junu i dobijemo pozitivni Izvještaj za poglavlja 23 i 24, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović na 21. sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Glavni pregovarač predstavio je stanje pristupnih pregovora i odnosa između Crne Gore i Unije i napredak u oblasti reforme vladavine prava, uključujući imenovanja u pravosuđu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

“Predano smo radili na realizaciji obaveza koje proističu iz evropske agende, koje predstavljaju jedan od ključnih prioriteta Vlade. Posebno smo ponosni na spremnost Vlade i Skupštine na jačanje dijaloga kroz saradnju u pravcu ostvarenja napretka u procesu pristupanja Crne Gore EU, jer je ovo cilj kojem zajednički stremimo za dobrobit naših građanki i građana”, kazao je Zenović.

On je dodao da je dodatni podsticaj kontinuirano visoka podrška crnogorskih građana članstvu Crne Gore EU od skoro 80 odsto – što govori da društvo jasno vidi vrijednost evropskog projekta.

“Svjesni smo da evropska integracija ima transformativnu snagu i benefite u pogledu društvenih i demokratskih promjena i da predstavlja veoma složen proces i sa poliičkog i sa tehničkog aspekta. Zato Ministarstvo evropskih poslova, kao koordinator pregovora sa EU, radi sve kako bi se pripremili za Međuvladinu konferenciju u junu i dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, a već krajem godine da zatvorimo pregovaračka poglavlja koja imaju internu spremnost”, kazao je Zenović.

Govoreći o tome da je za Crnu Goru Evropska unija projekat prosperiteta i ekonomskih reformi, naglasio je važnost Novog plana rasta i Vladinog Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru 2024 – 2026 koji predviđaju konkretne mjere za poboljašanje kvaliteta života građana.

U okviru sesije su, pored glavnog pregovarača Zenovića, učestvovali i Mišel Denefe  belgijska predstavnica Savjeta EU, Krisi Perkuri iz Generalnog direktorata za proširenje EK i Klajv Rambold, ekspert za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Sastanak POSPa, najbitnijeg mehanizma saradnje sa Evropskim parlamentom, održava se nakon pauze od dvije godine, nakon četiri godine prvi put uživo, a kopredsjedavaju Vladimir Bilčik i potpredsjednik Skupštine, Boris Pejović.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...