Naslovnica Info Press info Zenović: Naredna dva mjeseca ključna za isporučivanje rezultata u vladavini prava

Zenović: Naredna dva mjeseca ključna za isporučivanje rezultata u vladavini prava

“Ukoliko ubrzamo dinamiku u sprovođenju reformi i u naredna dva mjeseca isporučimo potrebne rezultate, postoji realna mogućnost do ljeta dobijemo Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) i pratećih završnih mjerila. To bi otvorilo novu perspektiva pregovora i omogućilo Crnoj Gori da uđe u fazu privremenog zatvaranja novih poglavlja pravne tekovine EU“, kazao je glavni pregovarač Predrag Zenović na konstitutivnim sjednicama pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 23 i 24.

Danas su održane konstitutivne sjednice pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 23 i 24,  na kojima su razmatrane informacije o odlukama o obrazovanju pregovaračkih radnih grupa za ta dva poglavlja; nacrt poslovnika o radu pregovaračkih radnih grupa; aktuelnosti u pregovaračkim poglavljima 23 i 24; priprema Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao priprema za predstojeći, 13. sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost. S ciljem unapređenja koordinacije aktivnosti, u okviru pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 23 i 24, određeni su koordinatori podoblasti i koordinatori u ime institucija.

Predstavljajući aktuelnosti u oblasti vladavine prava, glavni pregovarač je kazao da je ključnim imenovanjima u pravosuđu odblokiran proces i stvoreni uslovi za dalji napredak naše zemlje na evropskom putu.

„Pored imenovanja u pravosuđu, potrebno je dovršiti i preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji bilansa rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te unaprijediti ukupni medijski ambijent i do kraja istražiti napade na novinare, naročito one iz ranijeg perioda, što je preporuka Evropske komisije koja se u kontinuitetu adresira Crnoj Gori“, kazao je Zenović.

On je istakao da je Crna Gora na nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji dobila veliku podršku i podsticaj od Evropske komisije i država članica EU kada je u pitanju nastavak pristupnih pregovora.

„Evropska komisija se u ovom poduhvatu Crnoj Gori u potpunosti stavila na raspolaganje kako kroz pružanje podrške u vidu tehničke i ekpertske pomoć na mnogim stategijskim i pravnim aktima tako i u vidu konstantnog dijaloga i saradnje po svim aktivnostima“, kazao je glavni pregovarač.

On je, u kontekstu planiranja narednih obaveza, ukazao na značaj Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2024- 2027 čiju pripremu je iniciralo Ministarstvo evropskih poslova.

„Cilj ovog planskog dokumenta je strateško usmjerenje procesa evropske integracije Crne Gore ka ostvarivanju potpune usklađenosti domaćeg zakonodavstva s pravnom tekovinom EU. Vremenskom odrednicom ovog dokumenta želimo da pokažemo i domaćoj i međunarodnoj zajednici da Vlada Crne Gore ima jasnu viziju do kada želi da ispuni sve svoje domaće zadatke, kada je harmonizacija pravne tekovine EU u pitanju“, zaključio je Zenović.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...