Naslovnica Info Press info Zenović: Obezbijediti stručnu podršku za najvažnije oblasti kako bismo odgovorili na sve...

Zenović: Obezbijediti stručnu podršku za najvažnije oblasti kako bismo odgovorili na sve zahtjeve procesa pristupanja

„Koordinacija procesa pristupanja, transpozicija pravne tekovine EU i implementacija politika EU prisutni su i vidljivi u administrativnoj strukturi, ali ne u mjeri koju zahtijeva trenutna faza pregovaračlkog procesa. Potrebno je dodatno graditi kapacitete resornih ministarstava i državnih institucija, uključujući kreiranje modela za motivaciju kadra u administraciji koji bi omogućili njihovo zadržavanje u javnoj službi dovoljno dugo da se osigura stalna baza profesionalaca koji se bave ovim važnim poslovima“, kazao je glavni pregovarač Crne Gore s Evropskom unijom Predrag Zenović, otvarajući konferenciju „Izazovi u procesu usklađivanja zakonodavstva s pravnom tekovinom EU“.

Na konferenciji, koju je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova, predstavljen je projekat „Centar za strateško-pravno savjetovanje za Crnu Goru (PLAC)“, finansiran od strane EU i održana panel diskusija posvećena ključnim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava prilikom usklađivanja zakonodavstva sa pravnim standardima EU.

Zenović je kazao da, s obzirom na trenutnu fazu pregovaračkog procesa kada Crna Gora namjerava da intenzivira dinamiku ispunjavanja završnih mjerila u nizu poglavlja, od izuzetne je važnosti obezbijediti dovoljnu stručnu podršku za najvažnije oblasti, što će sigurno povećati stepen spremnosti da se odgovori na sve zahtjeve procesa pristupanja.

On je istakao da, osim potrebe za novim mehanizmima za pravilno planiranje obaveza vezanih za pregovore i pravno usklađivanje, poseban izazov za crnogorsku administraciju predstavlja usklađivanje ubrzanog usvajanja ili izmjena propisa, pravilnog planiranja i izvodljive implementacije, sa jasnim procedurama za sve faze procesa pravnog usklađivanja.

Kazao je da se drugo važno pitanje odnosi na definisanje metodologije za procjenu resursa potrebnih za implementaciju usklađenih pravnih akata, uključujući kapitalne izdatke, operativne troškove i administrativne kapacitete.

„S obzirom na obim zadataka koji su pred nama, možemo zaključiti da je za uspješno privođenje procesa pregovora cilju, neophodno aktivno učešće i posvećenost operativnog i rukovodećeg nivoa svih uključenih institucija, snažna podrška ključnih aktera Vlade kao i zadržavanje iskusnog ekspertskog kadra, što će i biti fokus našega rada u narednom periodu“, poručio je glavni pregovarač.

Zamjenica šefa sekcije za politička, ekonomska i pitanja evropskih integracija u Delegaciji EU Laura Zampeti je poručila da je obim zakonodavstva EU koji treba da se transponuje u crnogorski pravni sistem sam po sebi izazov, imajući u vidu da se procjenjuje da obuhvata oko 100.000 različitih dokumenata, uključujući propise, direktive, provedbene odredbe i sl.

Ona je kazala da će projekat PLAC pomoći u optimizaciji procesa, razjašnjavanju uloga i redoslijedu.

„Ovo je složen i resursno intenzivan proces kroz koji Crna Gora mora proći da bi preostala poglavlja bila zatvorena. EU pruža više različitih vrsta tehničke pomoći u različitim oblastima politike. Kroz PLAC projekat, pomoć će se pružati više horizontalno, kako bi pratila korisnike u različitim aktivnostima vezanim za proces proširenja, bilo da se radi o izradi zakona usklađenih sa pravnom tekovinom EU, procjeni novih Ackuis-a i njegovim stručnim prevodima“, kazala je Zampeti.

Tim-liderka projekta PLAC Tatjana Tomić je kazala da je glavni korisnik Projekta Ministarstvo evropskih poslova koje koordinira pregovarački proces i pregovaračke radne grupe, ali da su korisnici i resorna ministarstva, institucije te akademska zajednica.

„Projekt će se odvijati u dva glavna pravca – jedan je pružanje pomoći pri usklađivanju zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i drugi podrška pregovaračkoj strukturi za učinkovito vođenje pregovora“, istakla je Tomić.

Ona je kazala da je kroz projekat planirano i unapređenje sistema stručne revizije prevoda pravne tekovine EU, kao i pomoć kod planiranja i pravovremene pripreme nacionalne verzije relevantnog Acquisa.

„Nadalje, projekt će pomoći u ispunjavanju privremenih i završnih mjerila prema zahtjevima korisnika, što može uključivati i analize i izvještaje, ali i obuke i rad na usklađivanju ključnih propisa. Planiramo također organizirati treninge za pregovaračku strukturu“, kazala je Tomić.

U Panelu su govorili i eksperti iz pomenute oblasti iz zemlje i okruženja, sekretarka Sekretarijata za zakonodavstvo Slavica Bajić, i eksperti na projektu Zvezdan Čađenović, Dubravka Vlašić Pleše i Ružica Gelo koje su predstavile iskustva Hrvatske –države koja je posljednja uspješno završila proces pristupanja i postala članica EU.

Događaj je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova uz podršku projekta PLAC, koji ima za cilj osnaživanje crnogorske administracije za nesmetanu integraciju u EU, sa naglaskom na brži i efikasniji tempo  pregovaračkog procesa.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...