Naslovnica Info Press info Zenović: Postoji mogućnost da do ljeta ispunimo privremena mjerila iz poglavlja 23...

Zenović: Postoji mogućnost da do ljeta ispunimo privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24

Ukoliko Crna Gora nastavi trenutni tempo pregovaranja, postoji mogućnost da do ljeta ispuni privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, a na jesen počne zatvaranje prvih poglavlja.

To je za Televiziju Vijesti saopštio glavni pregovarač Predrag Zanović, u osvrtu na poruke koje su juče stigle sa Međuvladine konferencije u Briselu.

Te poruke za Zenovića jasan su politički signal da su se imenovanjima u crnogorskom pravosuđu konačno stvorile pretpostavke za ispunjavanje privremenih mjerila i poglavljima 23 i 24.

“Mi smo dobili uvjerenje od Komisije da, ukoliko ovom dinamikom budemo išli, postoji mogućnost da mi do ljeta dobijemo izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila, čuveni IBAR, koji je prva važna instanca za Crnu Goru i može da znači svojevrsno otključavanje cijelog procesa evropskih integracija i njegovo nevjerovatno ubrzavanje”, rekao je Zenović.

To, kaže Zenović, znači da bi do kraja šestomjesečnog belgijskog predsjedavanja Uniji, trebalo da se održi još jedna Međuvladina konferencija na ekspertskom nivou, nakon čega bi se išlo u zatvaranje poglavlja.

“Kad su u pitanju poglavlja 20, koje se odnosi na preduzetništvo i industrijske politike i poglavlje koje se odnosi na intelektuelnu svojinu, gotovo izvjesno bi u novom mandatu Komisije, koja bi bila izabrana s jeseni moglo da se krene u zatvaranje”.

Pored toga, 15 poglavlja zahtijeva manje intervencije, kako bi ušla u fazu zatvaranja. A koja će biti najzahtjevnija?

“Koja se odnose na energetski sistem, na odnos prema pitanju životne sredine, to bi recimo poglavlje 27 nosilo jedan izazov koji možemo nazvati i finansijeke prirode u smislu ulaganja”, rekao je Zenović.

Izazovna su i poglavlja koja se odnose na poljoprivredu, bezbjednost hrane i veterinu, kao i ribarstvo.

“Ali to je u ovom trenutku sve u sjenci priče o poglavljima 23 i 24 koja, narvano, i nakon ispunjavanja privremenih mjerila, mi u tom slučaju dobijamo završna mjerila za ta poglavlja koja nam naravno moraju ostati i dalje priritet”, kazao je glavni pregovarač.

A tu, ističe Zenović, treba da doprinesu svi od tužilaštva i sudstva, preko policije i MUP-a, Ministarstva pravde, ASK-a, te poboljšanja uslova rada u pravosuđu. A da li je, nakon svega što su juče čuli, 2028. godina kada bi Crna Gora mogla biti spremna da se pridružu Uniji

“Mi sad već imamo i taj jedan moto – da Crna Gora bude 28 članica u 28 godini i mislim da on negdje i realno oslikava i dinamiku, da u mandatu ove Vlade Crna GOra ima internu spremnost za pridruživanje”, kazao je Zenović.

U međuvremenu, Vlada je imenovala pregovarače za šest klastera u okviru kojih su raspoređena 33 poglavlja. Zenović dodaje da će do kraja sljedeće nedjelje imati kompletiranu pregovararačku strukturu, u kojoj će biti i predstavnici civilnog sektora, a očekuju uključenost i akademske i šire zajednice.

PORTAL VIJESTI.ME

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...