Naslovnica Info Press info Zenović u Beču: Crna Gora će biti 28. država članica EU do...

Zenović u Beču: Crna Gora će biti 28. država članica EU do 2028. godine

„Veliko proširenje EU iz 2004. godine je izbrisalo granice u Evropi, i donijelo ispunjenje viševjekovnih snova centralnoevropskih naroda o jedinstvenoj Evropi“, kazao je glavni pregovarač Crne Gore s EU Predrag Zenović.

On je danas u Beču učestvovao na panelu „Dan Evrope 2024. – Priča o uspjehu proširenja – povezivanje prošlosti i budućnosti“ . Događaj je organizovan povodom obilježavanja 20 godina od petog i najvećeg proširenja Evropske unije, kao i 30 godina od članstva Austrije u EU.

Zenović je ukazao na značaj politike proširenja i istakao da je važno da ona i dalje ostane visoko na listi prioriteta EU, posebno zbog transformativne moći koju ima na države koje su u procesu pridruživanja.

 „Te granice treba brisati i prema Zapadnom Balkanu, osnažiti proširenje i postaviti ga kao prioritet nove Evropske komisije, a proširenje mora biti zasnovano na zaslugama i reformskoj snazi država kandidata. Crna Gora će biti 28. država članica EU do 2028. godine“, poručio je Zenović.

Ministarka za Evropsku uniju i ustav Austrije, Karolina Eštadler je istakla važnost nastavka proširenja EU i ohrabrila države Zapadnog Balkna i Crnu Goru, kao predvodnicu u procesu pristupanja Uniji.

Učesnici panela su istakli da jubileji koje obilježavaju u maju ove godine predstavljaju prekretnice u evropskim integracijama i priliku da se kroz dijalog sagledaju prošlost, sadašnjost i budućnost Evropke unije, podsjeti na značaj procesa proširenja, kako za države koje pristupaju, tako i za stare članice, ali i ukaže ne naučene lekcije koje mogu biti od značaja za nove talase proširenja.

Događaj je organizovan na inicijativu ambasada Republike Slovenije i Češke, u saradnji sa Predstavništvom Evropske komisije u Austriji i ambasadama  Kipra, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Malte, Poljske i Slovačke, i uz podršku belgijskog predsjedništva Savjeta EU.

Na panelu su, osim glavnog pregovarača Zenovića, govorili zamjenica premijera za evropske integracije Moldavije Kristina Gerasimov,  bivši glavni savjetnik slovenačke vlade za finansijske aspekte pristupanje Slovenije EU Mojmir Mrak, politikolog i profesor na Koruškom univerzitetu primijenjenih nauka Kathrin Stainer-Hammerle i bivši komesar EU, potpredsjednik Evropskog parlamenta i  pregovarač za prijem Češke u EU Pavel Telička.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...