Naslovnica Info Press info Zenović za TV Nova M: 2028. godina, rok u kom Crna Gora...

Zenović za TV Nova M: 2028. godina, rok u kom Crna Gora može da dostigne internu spremnost za članstvo u EU

 „Mislim da je 2028. godina, odnosno mandat ove Vlade, period u kom Crna Gora može da dostigne punu internu spremnost za članstvo u EU. Prijemom Crne Gore, Evropska unija bi pokazala da je proces integracija živ, i dala signal ostalim zamljama Zapadnog Balkana da ih vidi kao svoje članice“, kazao je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović gostujući u emisiji „Iznova“ na televiziji nova M.

Zenović je ocijenio da je na nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji, Crna Gora dobila snažnu podršku evropskih partnera da nastavi reformske procese uz poruku da su našoj državni  otvorena vrata kada je u pitanju članstvo u Evropskoj uniji.

Istakao je da je u Briselu prepoznata politička stabilnost u Crnoj Gori koja je značajna za proces evropskih integracija i naglasio važnost daljeg dijaloga kada su u pitanju važne odluke iz procesa pristupanja EU.

Zenović je rekao da je Crnu Goru posebno afirmisala stoprocentna usaglašenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjedonosnom politikom EU, kao pokazatelj da Crna Gora u vrednosnom i geopolitičkom smislu pripada porodici evropskih naroda. „To je kurs koji, ukoliko želimo da istrajemo na evropskom putu nipošto ne bi trebalo mijenjati“, kazao je glavni pregovarač.

On je kazao da su u Briselu posebno pozdravili imenovanja u pravosuđu, koja dolaze nakon dužeg vremena i koja predstavljaju osnov za sve važne procese koji se odvijaju u okviru poglavlja 23 i 24.

„Ovo jeste jedan elementarni preduslov, koji je naišao na odobravanje, koji je zapravo sada znak da Crna Gora zaista može da odgovori svim onim izazovima koji su predviđeni i definisani privremenim mjerilima u  okviru poglavlja 23 i 24“, kazao je.

Zenović je pojasnio da će Crna Gora dobijanjem Izvještaja o privremenim mjerilima, paralelno dobiti i završna mjerila za poglavlja 23 i 24, te da očekuje da nakon toga uslijedi privremeno zatvaranje poglavlja 7 i 20 koja bilježe internu spremnost.

Glavni pregovarač je, govoreći o Strategiji reforme pravosuđa, istakao da reforme nisu samo formalnost i da je njihova adekvatna primjena od suštinskog značaja ne samo za ispunjavanje prelaznih mjerila, već i za poboljšanje standarda života građana.

„To su procesi koje ovo društvo vode tamo gdje ono pripada – porodici evropskih naroda, ekonomskim, političkim, pravnim vrijednostima na kojima je evropski projekat zasnovan“, kazao je Zenović.

Govoreći o kompleksnosti i funkcionisanju pregovaračke strukture, glavni pregovarač je kazao da postoji ideja o formiranju Foruma koji bi uključivao i partije vlasti i opozicije u Skupštini Crne Gore i, kako je ocijenio, „kao takav bio odraz opštedruštvenog konsenzusa oko važnosti evropske ideje, evropskih integracija, i koji bi garantovao da evropski put bude kontinuiran i nepovratan“.

Glavni pregovarač je kazao da je Plan rasta svojevrsna nagrada za ostvarene rezultate, ali i podrška za nastavak reformskih procesa koje Crna Gora treba da sprovede, kako bi jača i snažnija ušla u EU.

 „Među članicama Evropske unije postoji konsenzus u smislu politike proširenja. Oni kroz Crnu Goru koja pokazuje rezultate, koja je usaglašena stoprocentno sa vanjskom i bezbjedonosnom politikom, ustvari mogu da budu signal Zapadnom Balkanu i drugim prostorima van Evropske unije, koji su u Evropi, da su te države, ti narodni dobrodošli u EU“, zaključio je Zenović.

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...