Naslovnica Info Press info Žižić na sastanku ZKOa: Unaprijediti pregovarački proces u svim segmentima

Žižić na sastanku ZKOa: Unaprijediti pregovarački proces u svim segmentima

„Posljednji Izvještaj Evropske komisije je pokazao da je, i pored svih izazova na unutrašnjem političkom planu, Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupanja u odnosu na ostale zemlje obuhvaćene paketom proširenja, ali je naš cilj je da se upoređujemo sa razvijenim zemljama Zapadne Evrope zbog čega moramo primijeniti naučene lekcije iz prethodnih godina našeg pregovaračkog procesa i unaprijediti proces u svim segmentima“, poručila je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.

Žižić je danas učestvovala na šesnaestom sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO) koji je danas održan u Podgorici.

Žižić je kazala da iako je od samog početka pregovaračkog procesa prepoznat značaj uključenja civilnog društva u pregovaračku strukturu, još uvijek u punoj mjeri nije valorizovalo znanje i iskustvo sa kojim raspolaže civilni sektor, a koje je nerijetko presudno za povratnu informaciju o tome kako se pravna tekovina EU usklađena sa crnogorskim zakonodavstvom, implementira u praksi u našoj zemlji.

„Želimo da onu pozitivnu praksu saradnje u okviru strukture za pregovore, saradnje sa medijima, nevladinim organizacijama, akademskom i poslovnom zajednicom dodatno pospješimo kako bi svi ovi društveni subjekti dali značajan doprinos i dodatnu vrijednost našem zajedničkom cilju – članstvu u EU“, kazala je Žižić.

„U tom smislu, od primarnog značaja biće nastavak reformskih aktivnosti kako na zakonodavnom planu, tako i u pogledu donošenja važnih strateških dokumenata. Efikasnost inoviranog zakonodavnog i institucionalnog okvira najbolje ćemo kao država demonstrirati kroz konsolidaciju bilansa rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je zajednički interes Evropske unije i Crne Gore“, poručila je Žižić.

U okviru tri teme dnevnog reda, učesnici sastanka su razmijenili mišljenje u vezi sa napretkom u okviru Prvog klastera revidirane metodologije proširenja –  Temeljna poglavlja, kao i stanjem civilnog društva u Crnoj Gori.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...