Naslovnica Info Intervjui Žižić: Optimisti smo kada je riječ o ulasku u EU, do 2027....

Žižić: Optimisti smo kada je riječ o ulasku u EU, do 2027. je realan period

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) u stalnoj je komunikaciji sa Evropskom komisijom i optimisti smo kada je riječ o ulasku u Evropsku uniju. Najbitnije je da oslobađamo institucije, rekla je u Bojama jutra državna sekretarka u MEP-u Milena Žižić.

Ukoliko Crna Gora ne postane članica EU do 2027. godine, kada ona donosi novi budžet, moraće da čeka još sedam godina.

Žižić kaže da je po tom pitanju optimista i da je to neki realan period tokom kog se mogu zatvoriti poglavlja.

“Ovaj proces odista traje dugo, a u početnom periodu je bilo lakše jer se manje očekivalo. Međutim, kako je vrijeme odmicalo sve teže je bilo ispuniti očekivanja. Ono što nas i dalje drži kao prvu zemlju u okruženju u odnosu na druge je to što smo otvorili sva 33 poglavlja”, objašnjava Žižić.

Ističe da proces ne zavisi samo od resornog Ministarstva, već i od izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

“Ono što svakako nama otežava put je turbulentna politička situacija u Crnoj Gori, i ono što svakako i utiče na cijeli proces je stanje u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Politička kriza nas je dosta usporila u dijelu zakonodavne vlasti, bilo je upitno kako ćemo nastaviti dalje ako ne izaberemo sudije Ustavnog suda”.

Žižić dodaje da nam ide u prilog to što su izbori iza nas ocijenjeni kao prvi demokratski izbori.

“Ono što je pozitivno je i što imamo i najveće rezultate upravo u poglavljima koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekla je.

Kada je riječ o Otvorenom Balkanu, Žižić poručuje da prioritet ostaje Berlinski proces.

“A treba uraditi sveobuhvatnu analizu Otvorenog Balkana, i vidjeti koji su to benefiti a koje su nedaće”, zaključila je ona.

Izvor: Vijesti

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...