Naslovnica Info Press info Žižić: Pregovaračka struktura mora da odoli izazovima na političkom nivou

Žižić: Pregovaračka struktura mora da odoli izazovima na političkom nivou

Strateško planiranje obaveza u narednom periodu je od ključne važnosti, kako bismo, uprkos situaciji na političkom nivou, pokazali spremnost i profesionalnost, kao i timski rad na zajedničkom evropskom putu, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova, Milena Žižić na sastanku sa  sa šefovima pregovaračkih radnih grupa.

“Obaveza državne administracije je da predano i u punom kapacitetu radi na ostvarenju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, a nadam se da će i period, nakon formiranja nove Vlade, biti obilježen novim zamahom i dobrim rezultatima koji će osigurati da Crna Gora bude sljedeća članica Unije”, poručila je Žižić na sastanku.

Žižić je ukazala na važnost pune posvećenosti pregovaračke strukture svim obavezama iz Evropske agende, ističući da je pozitivan signal to što su od 33 pregovaračke radne grupe oformljene 32. Ukazala je na neophodnost da se do kraja jula završi procedura i za preostalo poglavlje 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i pozvala šefove radnih grupa da dostave sugestije i predloge u pravcu poboljšanja rada pregovaračkih radnih grupa.

“Ministarstvo uvijek stoji na raspolaganju za svu podršku u pregovaračkom procesu, ali resori moraju da pokažu proaktivan pristup i posvećenost svim obavezama, kako bismo ostvarili dalji napredak i opravdali status najnaprednije države u regionu kada je riječ o ovom najvažnijem spoljno-političkom cilju”, poručila je Žižić.

U tom kontekstu, dogovoreno je da šefovi radnih grupa pripreme izvještaje o presjeku stanja i zrelosti pregovaračkih poglavlja za privremeno zatvaranje, kako bi spremno dočekali dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 kada se za to steknu uslovi, što će otvoriti vrata za sticanje uslova za privremeno zatvaranje određenog broja poglavlja.

Žižić je istakla da će Ministarstvo evropskih poslova, na osnovu tih izvještaja pripremiti sveobuhvatnu analizu i dostaviti je Vladi na upoznavanje i usvajanje.

Državna sekretarka je ukazala na važnost Inicijative Plan rasta za Zapadni Balkan koju je nedavno predstavila predsjednica Evropske komisije fon der Lajen. Ona je, u tom kontekstu, naglasila da su dobra sinergija i međuresorna saradnja ključna spona u dobrom planiranju i izvršavanju svih obaveza, a posebno kada je u pitanju povlačanje sredstava Evropske unije za realizaciju važnih kapitalnih projekata, odnosno projekata koji za cilj imaju unapređenje povezanosti regiona u skladu s ciljevima Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Iskoristila je priliku da još jednom pozove sve resore da što prije dostave predloge projekata Ministarstvu evropskih poslova sa već datim inputima uz poruku da ne smijemo propustiti šansu koja nam se dodatno pružila.

„Takođe, raspisan  je deveti redovni poziv za sufinansiranje investicija za sprovođenje infrastrukturnih projekata u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je ograničenog karaktera na kofinansiranje projekata u oblasti željezničke infrastrukture, uključujući signalizaciju i telekomunkacije. Rok za podnošenje projektnih prijava je 1. septembar ove godine, a maksimalna stopa sufinansiranja bespovratnim sredstvima EU iznosi 50 posto, te stoga apelujemo na nacionalne adrese iz ove oblasti da kandiduju makar jedan zreli projekat kompetitivan za povlačenje EU sredstava”, pojasnila je Žižić.

Sastanci sa šefovima pregovaračkih radnih grupa se održavaju u sklopu redovne komunikacije i koordinacije procesa evropske integracije, kako bi se razmotrile najvažnije aktivnosti koje se tiču svakog pojedinačnog poglavlja, kao i presjek stanja u dijelu realizacije Programa pristupanja Crne Gore EU 2023-2024.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Održan sedamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora između EU i Crne Gore (ZKO)

0
Uoči Samita EU-Zapadni Balkan, Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) sastao se sa crnogorskim civilnim društvom 7. decembra 2023. kako bi ocijenio napredak Crne...

Pristupanje EU nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor

0
Proces evropskih integracija nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor koji oblikuje naše društvo, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panelu „EU...

Gorčević sa Ropkeom: Vlada otvorena za saradnju i unapređenje ambijenta za rad NVO

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, sastala se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Oliverom Ropkeom, i njegovim saradnicima. Na sastaku su razmijenjena mišljenja o...

Info dan o Drugom pozivu Programa Dunavskog regiona

0
U četvrtak 14. decembra 2023. godine, Ministarstvo evropskih poslova organizuje info dan o Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona. Info...

Online kviz “KOLIKO ZNAŠ O EU?”

0
Ministarstvo evropskih poslova, u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2023- 2026. godine, tradicionalno, svake godine u decembru organizuje online...