Naslovnica Info Press info Žižić: Pregovaračka struktura mora da odoli izazovima na političkom nivou

Žižić: Pregovaračka struktura mora da odoli izazovima na političkom nivou

Strateško planiranje obaveza u narednom periodu je od ključne važnosti, kako bismo, uprkos situaciji na političkom nivou, pokazali spremnost i profesionalnost, kao i timski rad na zajedničkom evropskom putu, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova, Milena Žižić na sastanku sa  sa šefovima pregovaračkih radnih grupa.

“Obaveza državne administracije je da predano i u punom kapacitetu radi na ostvarenju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, a nadam se da će i period, nakon formiranja nove Vlade, biti obilježen novim zamahom i dobrim rezultatima koji će osigurati da Crna Gora bude sljedeća članica Unije”, poručila je Žižić na sastanku.

Žižić je ukazala na važnost pune posvećenosti pregovaračke strukture svim obavezama iz Evropske agende, ističući da je pozitivan signal to što su od 33 pregovaračke radne grupe oformljene 32. Ukazala je na neophodnost da se do kraja jula završi procedura i za preostalo poglavlje 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i pozvala šefove radnih grupa da dostave sugestije i predloge u pravcu poboljšanja rada pregovaračkih radnih grupa.

“Ministarstvo uvijek stoji na raspolaganju za svu podršku u pregovaračkom procesu, ali resori moraju da pokažu proaktivan pristup i posvećenost svim obavezama, kako bismo ostvarili dalji napredak i opravdali status najnaprednije države u regionu kada je riječ o ovom najvažnijem spoljno-političkom cilju”, poručila je Žižić.

U tom kontekstu, dogovoreno je da šefovi radnih grupa pripreme izvještaje o presjeku stanja i zrelosti pregovaračkih poglavlja za privremeno zatvaranje, kako bi spremno dočekali dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 kada se za to steknu uslovi, što će otvoriti vrata za sticanje uslova za privremeno zatvaranje određenog broja poglavlja.

Žižić je istakla da će Ministarstvo evropskih poslova, na osnovu tih izvještaja pripremiti sveobuhvatnu analizu i dostaviti je Vladi na upoznavanje i usvajanje.

Državna sekretarka je ukazala na važnost Inicijative Plan rasta za Zapadni Balkan koju je nedavno predstavila predsjednica Evropske komisije fon der Lajen. Ona je, u tom kontekstu, naglasila da su dobra sinergija i međuresorna saradnja ključna spona u dobrom planiranju i izvršavanju svih obaveza, a posebno kada je u pitanju povlačanje sredstava Evropske unije za realizaciju važnih kapitalnih projekata, odnosno projekata koji za cilj imaju unapređenje povezanosti regiona u skladu s ciljevima Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Iskoristila je priliku da još jednom pozove sve resore da što prije dostave predloge projekata Ministarstvu evropskih poslova sa već datim inputima uz poruku da ne smijemo propustiti šansu koja nam se dodatno pružila.

„Takođe, raspisan  je deveti redovni poziv za sufinansiranje investicija za sprovođenje infrastrukturnih projekata u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je ograničenog karaktera na kofinansiranje projekata u oblasti željezničke infrastrukture, uključujući signalizaciju i telekomunkacije. Rok za podnošenje projektnih prijava je 1. septembar ove godine, a maksimalna stopa sufinansiranja bespovratnim sredstvima EU iznosi 50 posto, te stoga apelujemo na nacionalne adrese iz ove oblasti da kandiduju makar jedan zreli projekat kompetitivan za povlačenje EU sredstava”, pojasnila je Žižić.

Sastanci sa šefovima pregovaračkih radnih grupa se održavaju u sklopu redovne komunikacije i koordinacije procesa evropske integracije, kako bi se razmotrile najvažnije aktivnosti koje se tiču svakog pojedinačnog poglavlja, kao i presjek stanja u dijelu realizacije Programa pristupanja Crne Gore EU 2023-2024.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Odluka o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblasti evroatlanskih...

0
Na osnovu člana 32b, 32đ, 32e stav 2, 32ž stav 1 Zakona o nevladinim organizacijama („Sl. list Crne Gore“ br. 39/11 i 37/17) i...

Sjutra 17. sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku...

0
Sedamnaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku između Crne Gore i EU, održaće se 18. i 19. juna...

Intervju glavnog pregovarača Predraga Zenovića za portal CDM

0
Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović u razgovoru za CdM jasno poručuje – Crna Gora može 2028. godine postati članica EU, a hoće li se to...

Dodjeljene nagrade pobjednicima/ama video konkursa #MojGrad na putu ka EU

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović uručio je nagrade pobjednicima i pobjednicama video konkursa #MojGrad na putu ka EU, koji je...

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...