Naslovnica Info Press info Žižić: Usklađivanje sa Direktivom o uslugama daje zamajac daljem razvoju naše ekonomije

Žižić: Usklađivanje sa Direktivom o uslugama daje zamajac daljem razvoju naše ekonomije

„Imajući u vidu da je živimo u eri ubrzanog razvoja tehnologija i digitalne transformacije društva, jako je važno da našim građanima, odnosno privredi omogućimo administrativna pojednostavljenja, a da u isto vrijeme pokažemo kapacitet za sprovođenje pravila koja važe na tržištu EU, što je i na liniji obaveza koje Crna Gora ima prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju“, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.

Ona je otvorila konferenciju „Direktiva o uslugama izazovi i šanse za Crnu Goru“ koja se, u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, održava u Budvi, 5. i 6. juna.

Na konferenciji je, u okviru tri panela, razgovarano o ekonomskim benefitima i izazovima u implemetacije Direktive o uslugama za Crnu Goru.

Žižić je kazala da je u okviru pregovaračkog poglavlja 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, prilagođavanje našeg zakonodavnog okvira odredbama Direktive o uslugama posebno značajno jer daje zamajac daljem razvoju naše ekonomije.

„Uslužne djelatnosti su jedan od generatora i pokretača ekonomskog razvoja, a Crna Gora kroz usklađivanje zakonodavstva sa Direktivom o uslugama unaprjeđuje svoj poslovni ambijent na način da redukuje barijere biznisu, što vodi liberalizaciji usluga, a samim tim i povećava potencijal konkurentnosti preduzeća na tržištu EU. Takođe, kroz usklađivanje sa Direktivom o uslugama podstiče se i priliv stranih direktnih investicija, osnivanje novih preduzeća ali i otvaranje novih radnih mjesta, što predstavlja konkretne benefite za našu privredu, odnosno građane, a ovdje smo upravo da kroz usvajanje i primjenu evropskih standarda unaprijedimo uslove poslovanja i kreiramo ambijent povoljan za rast i razvoj privrede“, poručila je Žižić.

Ona je istakla da je Crna Gora velikim dijelom uskladila oblast usluga sa pravnom tekovinom EU ali da je potrebno dodatno raditi na snaženju i promovisanju dostupnosti usluga. Kako je istaka, uspostavljanjem Jedinstvene kontakt tačke kao portala koji će uvezivati privredu i državnu administraciju pravimo korak naprijed na našem evropskom putu, a istovremeno poručujemo da pored svih izazova posvećeno radimo na našoj evropskoj agendi.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...