Naslovnica Info Press info Zvanicnici EU: Prava djece prioritet u okviru evropskih granica

Zvanicnici EU: Prava djece prioritet u okviru evropskih granica

Djeca čine polovinu svjetskih izbjeglica i njihovo pravo na obrazovanje i nediskriminaciju moraju da budu prioritet u okviru evropskih granica, poručili su zvaničnici Evropske unije povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta.

Visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, Komesar za međunarodnu saradnju i razvoj, Neven Mimica, Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizom Hristos Stilianides, i Komesarka za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jourova, poručili su da se konačno ulazi u toliko očekivanu eru poslije 2015.

„Lideri iz cijelog svijeta su se posvetili ciljevima koji će popraviti život milionima djece. Da smo postigli sve ciljeve koje smo ranije postavili, naš današnji zadatak bio bi mnogo lakši. U stvari, put koji je pred nama još uvijek je veoma dug. Period nakon 2015. mora se razlikovati“, navodi se u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Zvaničnici EU ocijenili su da moraju djelovati odlučnije i dosljednije nego ikad, da bi bili sigurni da će narednih 15 godina donijeti istinske promjene.

„Postavimo visoke ciljeve i pokušajmo da izgradimo svijet kojem neće trebati Plan za poslije 2030. Jedan od naših prioriteta je jačanje sistema za zaštitu djece, kao što je navedeno u novom Akcionom planu EU o ljudskim pravima i demokratiji“, kaže se u izjavi.

Zvaničnici EU su, kako su naveli, pokrenuli diplomatske napore sa globalnim fokusom na svim oblicima nasilja nad djecom i ženama, kao i fokusom na zaustavljanju dječjih, ranih i prisilnih brakova i zaustavljanju sakaćenja ženskih genitalija/ženskog obrezivanja.

Dok se, kako su rekli, bave dugotrajnim okrutnim praksama, trenutna izbjeglička kriza i njene teške posljedice za djecu migrante, izbjeglice i interno raseljene dodaje novu dimenziju hitnosti.

„Pola svjetskih izbjeglica su djeca: sa njima treba, u prvom redu, postupati kao sa djecom. Njihova zaštita i prava, uključujući i njihovo pravo na obrazovanje i nediskriminaciju, moraju da budu prioritet u okviru evropskih granica. Jačanje saradnje između sistema za zaštitu djece može da poboljša njihovu zaštitu kada traže azilantski status u EU“, kazali su zvaničnici.

Kako su saopštili, bez obzira na globalni trend smanjenja finansiranja, EU je već povećala svoju posvećenost obrazovanju u vanrednim situacijama. „Ne možemo da dopustimo da imamo izgubljene generacije djece sa slabim ili nikakvim obrazovanjem“.

„Zaštita djece žrtava trgovine ljudima i seksualne ili neseksualne eksploatacije i poboljšanje saradnje po ovim pitanjima sa zemljama koje nisu članice EU i međunarodnim organizacijama, dio su Strategije EU za suzbijanje trgovine ljudima 2012-2016“, kaže se u izjavi.

EU je, kako navode zvaničnici, posvećena i zastupanju Petog cilja Agende 2030 za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka.

„Ove nedjelje su nova EU pravila o pravima žrtava stupila na snagu. Po ovim novim pravilima djeca imaju pravo na posebnu zaštitu kao ranjive žrtve u svim evropskim krivično-pravnim sistemima“, kazali su oni.

Zvaničnici su poručili da promovisanje prava djeteta širom svijeta zahtijeva blisku saradnju sa međunarodnim organizacijama i tijelima Ujedinjenih nacija.

„EU je uvijek promovisala takvu saradnju i dalje nastavlja da je osnažuje. Dječaci i djevojčice nijesu samo budućnost naših društava: oni su naša sadašnjost. Ako ih lišimo njihovih osnovnih prava, lišavamo sebe onoga što je naše blago i ne uspijevamo u onome što su naše osnovne dužnosti“, navode zvaničnici EU.

Prema njihovim riječima, globalni mir i bezbjednost ne mogu se postići bez fer i održivog razvoja i poštovanja prava naše djece.

„Oni će jednog dana biti odrasli ljudi. Način na koji štitimo naš svijet i našu djecu uticaće na to kako će oni štititi svoj svijet i svoju djecu u ne tako dalekoj budućnosti“, poručili su zvaničnici EU.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Belgija se istinski zalaže za pristupanje Crne Gore EU

0
„Vladavina prava, u skladu s Novom metodologijom pregovaračkog procesa, će nastaviti da bude u fokusu procesa, uz odlučan stav Vlade po pitanju nulte tolerancije...

Odabrane najbolje priče na konkursu za televizijske novinare

0
Novinari Javnog servisa, TV Vijesti i TV Nova M, Dijana Drašković, Željko Vuksanović i Bojan Vučinić, pobjednici su ovogodišnjeg konkursa za najbolju televizijsku priču...

Jovović pobijedio disekciju aorte i kovid-19: Rođendan kada se slavio život

0
Nikšićanin Vladimir Jovović, koji živi i radi u Tivtu, nije ni slutio da će mu 42. rođendan biti poseban.   Toga dana slavio je život, a...

Čitajte petnaesti broj Biltena Kancelarije za evropske integracije

0
Petnaesti broj Biltena Kancelarije za evropske integracije predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2021. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA...

EU solidarnost od preko 110 miliona i to nije sve

0
Evropska unija je, od početka pandemije, Crnu Goru pomogla sa 113 miliona eura, ali je i dalje čvrsto uz našu zemlju u borbi protiv...