Naslovnica Crna Gora i EU NVO i EU CDT: Usvojiti dokument kojim se definiše šta u pregovorima treba objavljivati

CDT: Usvojiti dokument kojim se definiše šta u pregovorima treba objavljivati

Zajednički konsultativni odbor civilnog društva između Evropske unije i Crne Gore pozvao je Crnu Goru da usvoji poseban pravni akt koji se odnosi na pregovaračku strukturu i koji precizno definiše koja dokumenta treba objaviti i u kojoj fazi procesa pregovora.

Konsultativni odbor je jedno od tijela osnovanih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore.

Odbor omogućava predstavnicima civilnog sektora da prate napredak Crne Gore ka EU i usvaja preporuke upućene Vladi Crne Gore i institucijama EU.

Sastanku Odbora koji je održan krajem juna u Briselu, a na kojem se, između ostalog, raspravljalo o transparentnosti i inkluzivnosti ovog procesa, prisustvovao je i direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica.

Kako je saopšteno iz te organizacije, Koprivica je na sastanku pozdravio pokretanje sajta koji je posvećen procesu crnogorskog pristupanja EU, ali i preporučio Odboru da se obaveza objavljivanja važnih dokumenata reguliše odgovarajućim aktom.

Kako su podsjetili iz CDT-a, ta organizacija je početkom 2013. godine u predlogu praktične politike „Pregovori o pristupanju Crne Gore EU” predložila Vladi da usvoji odgovarajući akt, kojim će biti precizno definisano koji dokumenti, u kojoj fazi pregovora i na koji način će biti dostupni građanima.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je, kako su objasnili, da ne postoji potreba za tim dokumentom, posebno jer zakonodavni sistem izbjegava dupliranje procedura, zakonskih i podzakonskih odredbi.

Kako su poručili iz CDT-a, usvajanjem tog dokumenta, Vlada bi pokazala razumijevanje i poštovanje principa i principa dobrog upravljanja.

“CDT još jednom poziva Vladu da usvoji preporuku ovog važnog tijela i da pokrene procedure donošenja ovog dokumenta”, zaključili su iz CDT-a.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...