Naslovnica Info Press info Brisel: Crna Gora ostvarila dobar napredak u oblasti ekonomskih kriterijuma

Brisel: Crna Gora ostvarila dobar napredak u oblasti ekonomskih kriterijuma

Crna Gora je u prethodnom periodu nastavila sa aktivnostima u oblasti ekonomskih kriterijuma, što je evidentirano i u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije, u domenu postojanja funkcionalne tržišne ekonomije gdje je konstatovan dobar napredak, ocijenjeno je na petnaestom sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između Crne Gore i Evropske komisije.

Na sastanku Pododbora, koji je održan juče u Briselu u hibridnom formatu, a koji pokriva ekonomska i finansijska pitanja i izazove, kao i politike u okviru poglavlja 17, 18, 32 i 33, predstavnici crnogorskih nadležnih institucija su upoznali predstavnike EK sa aktivnostima sprovedenim u prethodnom periodu u ovim oblastima.

U ime Crne Gore sastanak je otvorila koopredsjedavajuća i predstavnica Ministarstva finansija Bojana Bošković. Ona je upoznala sagovornike sa tekućim i planiranim aktivnostima u poglavljima koje pokriva Pododbor, među kojima je i Program ekonomskih reformi.

U ime EK, sastanak je otvorio Majkl Miler, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju koji je istakao snažnu podršku EU Crnoj Gori i reformskim aktivnostima usmjerenim na dostizanje članstva u EU.

Miler je istakao da ovogodišnji izvještaj EK predstavjla mapu puta koja ukazuje na elemente kojima je potrebno posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu.

Šef Jedinice u Generalnom direktoratu za ekonomska i finansijska pitanja Uve Štam je pozdravio uložene napore u oblasti bankarskog sistema.

Iz Evropske komisije su posebno istakli rast privrede koji je ostvaren, prije svega zahvaljujući rastu fiskalnih stimulansa i turizma, a zabilježen je i određeni napredak u oblasti izvoza. Uz razumijevanje za kompleksnu političku situaciju u državi, iz EK su pozvali Crnu Goru da u predstojećem periodu pojača napore u oblastima relevantnim za ovaj Pododbor, te da se usaglasi sa preporukama dobijenim u okviru ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU. Posebno su naglasili da se usvoji Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije i da se osigura uključenje svih relevantnih aktera. Naglasili su i da je neophodno poštovanje pravila državne pomoći kada je riječ o rešavanju pitanja Aerodroma i avio industrije.

Predstavnici Evropske komisije su, takođe, ukazali na važnost donošenja zakonskih rešenja kako bi se osigurala stabilnost i nastavile reforme usmjerene punopravnom članstvu ka EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI – GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

MINISTARSTVO FINANSIJA

Saopštenja

Žižić: Uspješna prekogranična saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine

0
„Uspješna prekogranična saradnja institucija i korisnika projekata iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u okviru IPE I i IPE II, značajno je doprinijela...

Objavljen Prvi poziv za Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027

0
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini objavila je poziv za podnošenje predloga projekata za „Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora...

Žižić: Usklađivanje sa Direktivom o uslugama daje zamajac daljem razvoju naše ekonomije

0
„Imajući u vidu da je živimo u eri ubrzanog razvoja tehnologija i digitalne transformacije društva, jako je važno da našim građanima, odnosno privredi omogućimo...

Premijer Abazović: Naš sljedeći veliki cilj je članstvo u EU

0
„Danas je šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO, a sljedeći veliki cilj je članstvo u Evropskoj uniji. Postoje interni izazovi, ali smo pokazali...

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

0
EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rješenja za zajedničke izazove. Zemlje...