Naslovnica Info Press info Brisel: Crna Gora ostvarila dobar napredak u oblasti ekonomskih kriterijuma

Brisel: Crna Gora ostvarila dobar napredak u oblasti ekonomskih kriterijuma

Crna Gora je u prethodnom periodu nastavila sa aktivnostima u oblasti ekonomskih kriterijuma, što je evidentirano i u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije, u domenu postojanja funkcionalne tržišne ekonomije gdje je konstatovan dobar napredak, ocijenjeno je na petnaestom sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između Crne Gore i Evropske komisije.

Na sastanku Pododbora, koji je održan juče u Briselu u hibridnom formatu, a koji pokriva ekonomska i finansijska pitanja i izazove, kao i politike u okviru poglavlja 17, 18, 32 i 33, predstavnici crnogorskih nadležnih institucija su upoznali predstavnike EK sa aktivnostima sprovedenim u prethodnom periodu u ovim oblastima.

U ime Crne Gore sastanak je otvorila koopredsjedavajuća i predstavnica Ministarstva finansija Bojana Bošković. Ona je upoznala sagovornike sa tekućim i planiranim aktivnostima u poglavljima koje pokriva Pododbor, među kojima je i Program ekonomskih reformi.

U ime EK, sastanak je otvorio Majkl Miler, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju koji je istakao snažnu podršku EU Crnoj Gori i reformskim aktivnostima usmjerenim na dostizanje članstva u EU.

Miler je istakao da ovogodišnji izvještaj EK predstavjla mapu puta koja ukazuje na elemente kojima je potrebno posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu.

Šef Jedinice u Generalnom direktoratu za ekonomska i finansijska pitanja Uve Štam je pozdravio uložene napore u oblasti bankarskog sistema.

Iz Evropske komisije su posebno istakli rast privrede koji je ostvaren, prije svega zahvaljujući rastu fiskalnih stimulansa i turizma, a zabilježen je i određeni napredak u oblasti izvoza. Uz razumijevanje za kompleksnu političku situaciju u državi, iz EK su pozvali Crnu Goru da u predstojećem periodu pojača napore u oblastima relevantnim za ovaj Pododbor, te da se usaglasi sa preporukama dobijenim u okviru ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU. Posebno su naglasili da se usvoji Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije i da se osigura uključenje svih relevantnih aktera. Naglasili su i da je neophodno poštovanje pravila državne pomoći kada je riječ o rešavanju pitanja Aerodroma i avio industrije.

Predstavnici Evropske komisije su, takođe, ukazali na važnost donošenja zakonskih rešenja kako bi se osigurala stabilnost i nastavile reforme usmjerene punopravnom članstvu ka EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI – GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

MINISTARSTVO FINANSIJA

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...