Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora korak bliže otvaranju pregovora u oblasti poljoprivrede

Crna Gora korak bliže otvaranju pregovora u oblasti poljoprivrede

Ivanovic Brisel1

Cilj za 2015. godinu je otvaranje pregovora u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, saopštio je komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem koji ga je u okviru radne posjete Briselu upoznao sa situacijom oko ispunjenja početnih mjerila.

“Imamo odličnu saradnju sa vašim timom. Očekujemo razumijevanje za specifičnosti crnogorske poljoprivrede i proces prilagođavanja EU standardima kroz dozvoljene oblike derogacije” – istakao je Ivanović i zahvalio se komesaru Hoganu i članovima njegovog kabineta na dosadašnjoj tijesnoj saradnji i kontinuiranoj podršci.

Hogan kao ključnu kariku daljeg razvoja ovog sektora ističe višestruki značaj udruživanja poljoprivrednika, razvoj organske poljoprivrede i obuku poljoprivrednih proizvođača. Ministar Ivanović se saglasio sa značajem udruživanja poljoprivrednika, i napomenuo da je Vlada Crne Gore još 2013. godine usvojila Zakon o kooperativama i dostavila ga Skupštini Crne Gore na usvajanje. Razgovarano je o razvoju registara zemljišta, organizaciji zajedničkog tržišta i mogućem uključivanju Crne Gore u inicijativama EU u susret Lisabonskoj konferenciji.

Direktora za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i proširenje Žana Erika Pakea  Ivanović je upoznao sa aktivnostima u ispunjenju otvarajućih mjerila u poglavljima 11, 12 i 13. On je izrazio očekivanja da se procedura za otvaranje pregovora pokrene odmah po potvrdi ispunjenja početnih mjerila. Pake je izrazio zadovoljstvo susretom i visokim stepenom posvećenosti Ministarstva poljoprivrede pregovaračkom procesu. Pake je istakao da poljoprivredu smatra jednim od prioritetnih sektora, dodavši da u narednom periodu treba nastaviti sa finalizaciom procesa akreditacije IPARD programa, procesom edukacije i pripreme poljoprivrednih proizvođača za ulazak u EU. Ivanović je istakao da je jedan od ciljeva Ministarstva poljoprivrede transformacija ovog sektora u agro-biznis, kreiranje kooperativa i dalji razvoj tržišno orjentisane poljoprivredne proizvodnje. Pake je okarakterisao crnogorsku poljoprivredu kao veoma perspektivnu i izrazio punu podršku procesu otvaranja pregovora.

ivanovic brisel2ivanovic brisel3

Tokom susreta sa ministrom Ivanovićem, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva Dirk Lange zahvalio se na nedavnoj prilici da posjeti crnogorske poljoprivredne proizvodjače. Dodatno, on je izrazio zadovoljstvo aktivnostima i ostvarenim rezultatima u sektoru voda, i zahvalio se na dostavljenoj Strategiji aproksimacije za ovu oblast. Ivanović je potvrdio punu posvećenost procesu pregovora i ispunjenju mjerila u sva tri poglavlja u oblasti poljoprivrede, i implementaciji okvirne i pojedinačnih direktiva u oblasti voda.

Sa Belgijom početak konstuktivne saradnje

Ivanović se susreo i sa Federalim ministrom poljoprivrede Belgije Vilijem Borsusom (Willy Borsus). Dogovorena je konkretna saradnja u oblasti organske poljoprivrede, proizvodnje povrća, sistema praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda i povećanja produktivnosti krava.

“Imali smo veoma sadržajan sastanak sa konkretnim predlozima buduće saradnje. Akcenat smo stavli na pitanja bezbjednosti hrane” istakao je Borsus i dodao da su podjednako bitni procesi edukacije, istraživanja i promocija poljoprivrednih proizvoda u čemu Belgija ima veliko iskustvo.

“Sastanak sa ministrom Borsusom može se posmatrati kao početak konstruktivne bilateralne saradnje. Iskustvo Belgije u dizajnu, pakovanju, promociji, modaliteti saradnje poljoprivrednih prozivođača, kao i model praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda su veoma specifični i efikasni” istakao je Ivanović i izrazio nadu da se makar jedan dio navedenog što prije prenese u Crnu Goru.

ivanovic brisel4ivanovic brisel5

Podrška u obuci i primijenjenim istraživanjima

Sa potpredsjednicom Euro-consulting group Sabinom Laruel, ministar Ivanović dogovorio je saradnju u oblasti istraživanja, promocije, diverzifikacije kroz mjere ruralnog razvoja i lakšeg pristupa crnogorskih proizvoda EU tržištu. Predstavnica Valonske Agencije za izvoz i strane investicije Milena Gvozden istakla je mogućnost korišćenja raspoloživih alata, pomoći koje pružaju programi TAIEX i TWINING, čime bi se formalizovala saradnja između Agencije i Ministarstva poljoprivrede u oblastima na koja se odnose sva tri pregovaračka poglavlja.

U okviru bilateralnog dijela, Ivanović se susreo sa direktorom britanske kompanije BASIS Robom Simpsonom. Razgovarno je o mogućoj saradnji u oblasti sertfikacije i monitoringa sredstava zaštite bilja, ispitivanje kvaliteta vode, zemljišta i vazduha. Razmotrena je mogućnost zajedničke realizacije Programa obuke i Programa redovne kontrole i zaštite bilja.

“Iskustvo privatnog sektora, kompanija koje realizuju svoje aktivnosti u više evropskih zemalja smatramo veoma značajnim. Kroz percepciju specifičnosti različitih sistema upravljanja, kontrole i implementacije ovakvih Programa možemo doći do adekvatnog rješenja i za Crnu Goru” kazao je Simpson.

ivanovic brisel6

ivanovic brisel7

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...

URBACT IV: Objavljen Poziv za dobre prakse

0
Poziv za dobre prakse u okviru programa URBACT IV objavljen je 15. aprila i biće otvoren  do 30. juna 2024. godine. Poziv je namijenjen lokalnim...

Zajednički konsultativni odbor EU i CG: Crna Gora napreduje na putu ka članstvu u...

0
Osamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO), koji je danas održan u Podgorici, poslao je jasnu poruku institucijama...