Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora korak bliže otvaranju pregovora u oblasti poljoprivrede

Crna Gora korak bliže otvaranju pregovora u oblasti poljoprivrede

Ivanovic Brisel1

Cilj za 2015. godinu je otvaranje pregovora u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, saopštio je komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem koji ga je u okviru radne posjete Briselu upoznao sa situacijom oko ispunjenja početnih mjerila.

“Imamo odličnu saradnju sa vašim timom. Očekujemo razumijevanje za specifičnosti crnogorske poljoprivrede i proces prilagođavanja EU standardima kroz dozvoljene oblike derogacije” – istakao je Ivanović i zahvalio se komesaru Hoganu i članovima njegovog kabineta na dosadašnjoj tijesnoj saradnji i kontinuiranoj podršci.

Hogan kao ključnu kariku daljeg razvoja ovog sektora ističe višestruki značaj udruživanja poljoprivrednika, razvoj organske poljoprivrede i obuku poljoprivrednih proizvođača. Ministar Ivanović se saglasio sa značajem udruživanja poljoprivrednika, i napomenuo da je Vlada Crne Gore još 2013. godine usvojila Zakon o kooperativama i dostavila ga Skupštini Crne Gore na usvajanje. Razgovarano je o razvoju registara zemljišta, organizaciji zajedničkog tržišta i mogućem uključivanju Crne Gore u inicijativama EU u susret Lisabonskoj konferenciji.

Direktora za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i proširenje Žana Erika Pakea  Ivanović je upoznao sa aktivnostima u ispunjenju otvarajućih mjerila u poglavljima 11, 12 i 13. On je izrazio očekivanja da se procedura za otvaranje pregovora pokrene odmah po potvrdi ispunjenja početnih mjerila. Pake je izrazio zadovoljstvo susretom i visokim stepenom posvećenosti Ministarstva poljoprivrede pregovaračkom procesu. Pake je istakao da poljoprivredu smatra jednim od prioritetnih sektora, dodavši da u narednom periodu treba nastaviti sa finalizaciom procesa akreditacije IPARD programa, procesom edukacije i pripreme poljoprivrednih proizvođača za ulazak u EU. Ivanović je istakao da je jedan od ciljeva Ministarstva poljoprivrede transformacija ovog sektora u agro-biznis, kreiranje kooperativa i dalji razvoj tržišno orjentisane poljoprivredne proizvodnje. Pake je okarakterisao crnogorsku poljoprivredu kao veoma perspektivnu i izrazio punu podršku procesu otvaranja pregovora.

ivanovic brisel2ivanovic brisel3

Tokom susreta sa ministrom Ivanovićem, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva Dirk Lange zahvalio se na nedavnoj prilici da posjeti crnogorske poljoprivredne proizvodjače. Dodatno, on je izrazio zadovoljstvo aktivnostima i ostvarenim rezultatima u sektoru voda, i zahvalio se na dostavljenoj Strategiji aproksimacije za ovu oblast. Ivanović je potvrdio punu posvećenost procesu pregovora i ispunjenju mjerila u sva tri poglavlja u oblasti poljoprivrede, i implementaciji okvirne i pojedinačnih direktiva u oblasti voda.

Sa Belgijom početak konstuktivne saradnje

Ivanović se susreo i sa Federalim ministrom poljoprivrede Belgije Vilijem Borsusom (Willy Borsus). Dogovorena je konkretna saradnja u oblasti organske poljoprivrede, proizvodnje povrća, sistema praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda i povećanja produktivnosti krava.

“Imali smo veoma sadržajan sastanak sa konkretnim predlozima buduće saradnje. Akcenat smo stavli na pitanja bezbjednosti hrane” istakao je Borsus i dodao da su podjednako bitni procesi edukacije, istraživanja i promocija poljoprivrednih proizvoda u čemu Belgija ima veliko iskustvo.

“Sastanak sa ministrom Borsusom može se posmatrati kao početak konstruktivne bilateralne saradnje. Iskustvo Belgije u dizajnu, pakovanju, promociji, modaliteti saradnje poljoprivrednih prozivođača, kao i model praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda su veoma specifični i efikasni” istakao je Ivanović i izrazio nadu da se makar jedan dio navedenog što prije prenese u Crnu Goru.

ivanovic brisel4ivanovic brisel5

Podrška u obuci i primijenjenim istraživanjima

Sa potpredsjednicom Euro-consulting group Sabinom Laruel, ministar Ivanović dogovorio je saradnju u oblasti istraživanja, promocije, diverzifikacije kroz mjere ruralnog razvoja i lakšeg pristupa crnogorskih proizvoda EU tržištu. Predstavnica Valonske Agencije za izvoz i strane investicije Milena Gvozden istakla je mogućnost korišćenja raspoloživih alata, pomoći koje pružaju programi TAIEX i TWINING, čime bi se formalizovala saradnja između Agencije i Ministarstva poljoprivrede u oblastima na koja se odnose sva tri pregovaračka poglavlja.

U okviru bilateralnog dijela, Ivanović se susreo sa direktorom britanske kompanije BASIS Robom Simpsonom. Razgovarno je o mogućoj saradnji u oblasti sertfikacije i monitoringa sredstava zaštite bilja, ispitivanje kvaliteta vode, zemljišta i vazduha. Razmotrena je mogućnost zajedničke realizacije Programa obuke i Programa redovne kontrole i zaštite bilja.

“Iskustvo privatnog sektora, kompanija koje realizuju svoje aktivnosti u više evropskih zemalja smatramo veoma značajnim. Kroz percepciju specifičnosti različitih sistema upravljanja, kontrole i implementacije ovakvih Programa možemo doći do adekvatnog rješenja i za Crnu Goru” kazao je Simpson.

ivanovic brisel6

ivanovic brisel7

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...