Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

„Crna Gora će nastaviti da podržava napredak Albanije na putu ka Uniji, naročito imajući u vidu  da otvaranje pristupnih pregovora s ovom zemljom može dati značajan zamah daljoj evropskoj integraciji cijelog regiona“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa glavnim pregovaračem Albanije, Zefom Mazijem.

Susret glavnih pregovarača dvije zemlje održan je na marginama Regionalnog panela na temu evropske budućnosti Zapadnog Balkana koji je organizovan u Podgorici, te predstavlja nastavak uspješnih bilateralnih konsultacija u oblasti evropskih integracija.

Kordić je istakla da je Crna Gora, kao najnaprednija u pristupanju EU, spremna da Albaniji i ostalim susjedima prenese iskustva iz dosadašnjeg procesa pregovora o članstvu i na taj način doprinese ubrzanju integracije regiona u EU.

Naglašavajući značaj regionalne saradnje za bržu integraciju u EU, glavna pregovaračica je zahvalila sagovorniku na učešću u regionalnom panelu čiji je domaćin Crna Gora kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, te konstruktivnim idejama i predlozima koje je iznio tokom diskusije.

Poručila je da ovaj susret predstavlja samo prvi u nizu  budućih konstruktivnih sastanaka timova za pregovore i programiranje IPA sredstava.

„Albanija je u proteklom periodu učinila mnogo kako bi ubrzala svoj put ka članstvu u EU i ispunila 15 uslova za otvaranje pristupnih pregovora koje je Evropska komisija postavila pred nju, ali je ipak ostala kolateralna šteta bilateralnih sukoba zbog kojeg i dalje nije dobila datum zvaničnog početka pregovora“, kazao je Mazi.  On je kazao da će, imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora već počela da primjenjuje Novu metodologiju, Albanija intenzivirati dijalog s našom zemljom na ovu temu.

Mazi je ukazao na značaj tzv. „mjera rane integracije“ u kontekstu Nove metodologije poručivši da je, u tom smislu, za naše države važno da budu zastupljene u što više evropskih foruma i radnih tijela za razmjenu iskustava i mišljenja.

Sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje, kroz češće sastanke dvije strane, kao i značaju institucionalizovane saradnje pregovaračkih struktura cijelog regiona na nivou glavnih pregovarača/ nacionalnih IPA koordinatora. U tom kontekstu ukazali su i na značaj održavanja regionalnih skupova koji su se pokazali kao dobra platforma za razmjenu ideja i iskustva, te snaženju regionalne saradnje kao važne dimenzije procesa pristupanja EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Konferencija EUSAIR: Zajednički problemi traže zajednička rješenja

0
Zemlje članice Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) dijele isto more, rijeke, povezane su planinskim masivima zato treba da se zajedno suočavaju sa problemima...

Nova struktura za pregovore o pristupanju EU za bolju dinamiku i kvalitet reformi

0
S ciljem unapređenja dinamike i kvaliteta reformi u okviru procesa pristupanja EU, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novu odluku o uspostavljanju strukture za...

Dvadeseti broj Biltena Ministarstva evropskih poslova

0
Dvadeseti broj Biltena o evropskoj integraciji predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom drugog kvartala 2022. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...

Evropska integracija je mehanizam za dostizanje boljeg kvaliteta života građanki i građana

0
Bolji kvalitet života naših građanki i građana je ključni cilj ove Vlade, a proces evropske integracije i buduće članstvo u EU su najbolji mehanizam...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu radnih grupa za 33 pregovaračka poglavlja

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...