Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

„Crna Gora će nastaviti da podržava napredak Albanije na putu ka Uniji, naročito imajući u vidu  da otvaranje pristupnih pregovora s ovom zemljom može dati značajan zamah daljoj evropskoj integraciji cijelog regiona“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa glavnim pregovaračem Albanije, Zefom Mazijem.

Susret glavnih pregovarača dvije zemlje održan je na marginama Regionalnog panela na temu evropske budućnosti Zapadnog Balkana koji je organizovan u Podgorici, te predstavlja nastavak uspješnih bilateralnih konsultacija u oblasti evropskih integracija.

Kordić je istakla da je Crna Gora, kao najnaprednija u pristupanju EU, spremna da Albaniji i ostalim susjedima prenese iskustva iz dosadašnjeg procesa pregovora o članstvu i na taj način doprinese ubrzanju integracije regiona u EU.

Naglašavajući značaj regionalne saradnje za bržu integraciju u EU, glavna pregovaračica je zahvalila sagovorniku na učešću u regionalnom panelu čiji je domaćin Crna Gora kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, te konstruktivnim idejama i predlozima koje je iznio tokom diskusije.

Poručila je da ovaj susret predstavlja samo prvi u nizu  budućih konstruktivnih sastanaka timova za pregovore i programiranje IPA sredstava.

„Albanija je u proteklom periodu učinila mnogo kako bi ubrzala svoj put ka članstvu u EU i ispunila 15 uslova za otvaranje pristupnih pregovora koje je Evropska komisija postavila pred nju, ali je ipak ostala kolateralna šteta bilateralnih sukoba zbog kojeg i dalje nije dobila datum zvaničnog početka pregovora“, kazao je Mazi.  On je kazao da će, imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora već počela da primjenjuje Novu metodologiju, Albanija intenzivirati dijalog s našom zemljom na ovu temu.

Mazi je ukazao na značaj tzv. „mjera rane integracije“ u kontekstu Nove metodologije poručivši da je, u tom smislu, za naše države važno da budu zastupljene u što više evropskih foruma i radnih tijela za razmjenu iskustava i mišljenja.

Sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje, kroz češće sastanke dvije strane, kao i značaju institucionalizovane saradnje pregovaračkih struktura cijelog regiona na nivou glavnih pregovarača/ nacionalnih IPA koordinatora. U tom kontekstu ukazali su i na značaj održavanja regionalnih skupova koji su se pokazali kao dobra platforma za razmjenu ideja i iskustva, te snaženju regionalne saradnje kao važne dimenzije procesa pristupanja EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i  Raúlom Bartoloméom...

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...