Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

„Crna Gora će nastaviti da podržava napredak Albanije na putu ka Uniji, naročito imajući u vidu  da otvaranje pristupnih pregovora s ovom zemljom može dati značajan zamah daljoj evropskoj integraciji cijelog regiona“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa glavnim pregovaračem Albanije, Zefom Mazijem.

Susret glavnih pregovarača dvije zemlje održan je na marginama Regionalnog panela na temu evropske budućnosti Zapadnog Balkana koji je organizovan u Podgorici, te predstavlja nastavak uspješnih bilateralnih konsultacija u oblasti evropskih integracija.

Kordić je istakla da je Crna Gora, kao najnaprednija u pristupanju EU, spremna da Albaniji i ostalim susjedima prenese iskustva iz dosadašnjeg procesa pregovora o članstvu i na taj način doprinese ubrzanju integracije regiona u EU.

Naglašavajući značaj regionalne saradnje za bržu integraciju u EU, glavna pregovaračica je zahvalila sagovorniku na učešću u regionalnom panelu čiji je domaćin Crna Gora kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, te konstruktivnim idejama i predlozima koje je iznio tokom diskusije.

Poručila je da ovaj susret predstavlja samo prvi u nizu  budućih konstruktivnih sastanaka timova za pregovore i programiranje IPA sredstava.

„Albanija je u proteklom periodu učinila mnogo kako bi ubrzala svoj put ka članstvu u EU i ispunila 15 uslova za otvaranje pristupnih pregovora koje je Evropska komisija postavila pred nju, ali je ipak ostala kolateralna šteta bilateralnih sukoba zbog kojeg i dalje nije dobila datum zvaničnog početka pregovora“, kazao je Mazi.  On je kazao da će, imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora već počela da primjenjuje Novu metodologiju, Albanija intenzivirati dijalog s našom zemljom na ovu temu.

Mazi je ukazao na značaj tzv. „mjera rane integracije“ u kontekstu Nove metodologije poručivši da je, u tom smislu, za naše države važno da budu zastupljene u što više evropskih foruma i radnih tijela za razmjenu iskustava i mišljenja.

Sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje, kroz češće sastanke dvije strane, kao i značaju institucionalizovane saradnje pregovaračkih struktura cijelog regiona na nivou glavnih pregovarača/ nacionalnih IPA koordinatora. U tom kontekstu ukazali su i na značaj održavanja regionalnih skupova koji su se pokazali kao dobra platforma za razmjenu ideja i iskustva, te snaženju regionalne saradnje kao važne dimenzije procesa pristupanja EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...