Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

„Crna Gora će nastaviti da podržava napredak Albanije na putu ka Uniji, naročito imajući u vidu  da otvaranje pristupnih pregovora s ovom zemljom može dati značajan zamah daljoj evropskoj integraciji cijelog regiona“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa glavnim pregovaračem Albanije, Zefom Mazijem.

Susret glavnih pregovarača dvije zemlje održan je na marginama Regionalnog panela na temu evropske budućnosti Zapadnog Balkana koji je organizovan u Podgorici, te predstavlja nastavak uspješnih bilateralnih konsultacija u oblasti evropskih integracija.

Kordić je istakla da je Crna Gora, kao najnaprednija u pristupanju EU, spremna da Albaniji i ostalim susjedima prenese iskustva iz dosadašnjeg procesa pregovora o članstvu i na taj način doprinese ubrzanju integracije regiona u EU.

Naglašavajući značaj regionalne saradnje za bržu integraciju u EU, glavna pregovaračica je zahvalila sagovorniku na učešću u regionalnom panelu čiji je domaćin Crna Gora kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, te konstruktivnim idejama i predlozima koje je iznio tokom diskusije.

Poručila je da ovaj susret predstavlja samo prvi u nizu  budućih konstruktivnih sastanaka timova za pregovore i programiranje IPA sredstava.

„Albanija je u proteklom periodu učinila mnogo kako bi ubrzala svoj put ka članstvu u EU i ispunila 15 uslova za otvaranje pristupnih pregovora koje je Evropska komisija postavila pred nju, ali je ipak ostala kolateralna šteta bilateralnih sukoba zbog kojeg i dalje nije dobila datum zvaničnog početka pregovora“, kazao je Mazi.  On je kazao da će, imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora već počela da primjenjuje Novu metodologiju, Albanija intenzivirati dijalog s našom zemljom na ovu temu.

Mazi je ukazao na značaj tzv. „mjera rane integracije“ u kontekstu Nove metodologije poručivši da je, u tom smislu, za naše države važno da budu zastupljene u što više evropskih foruma i radnih tijela za razmjenu iskustava i mišljenja.

Sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje, kroz češće sastanke dvije strane, kao i značaju institucionalizovane saradnje pregovaračkih struktura cijelog regiona na nivou glavnih pregovarača/ nacionalnih IPA koordinatora. U tom kontekstu ukazali su i na značaj održavanja regionalnih skupova koji su se pokazali kao dobra platforma za razmjenu ideja i iskustva, te snaženju regionalne saradnje kao važne dimenzije procesa pristupanja EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Francusko predsjedavanje EU prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate

0
„Francusko predsjedavanje Savjetom EU je odlična prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate u procesu evropske integracije, naročito u vladavini...

Crna Gora iz EU fondova dobila oko 500 miliona eura

0
Crna Gora je, od početka pregovora sa Evropskom unijom, iz evropskih fondova povukla oko 500 miliona eura, kazala je u emisiji “Takulin” Gradske TV...

Evropska komisija -strateški partner i saveznik Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji

0
„Apsolutni prioritet u pristupnim aktivnostima ostaju ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i realizacija Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka EK. U...

POZIV NA ONLINE KONSULTACIJE POVODOM IZRADE PPCG 2022-2023

0
Kancelarija za evropske integracije organizuje u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine, s početkom u 10:00 sati, online konsultacije povodom izrade Nacrta programa pristupanja Crne Gore...

Osamnaesti broj biltena Kancelarije za evropske integracije

0
Osamnaesti broj Biltena Kancelarije za evropske integracije predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom četvrtogkvartala 2021. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...