Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Crnogorski srednjoškolci orijentisani ka EU

Crnogorski srednjoškolci orijentisani ka EU

Crnogorski srednjoškolci  žele članstvo u EU i aktivnije učešće u procesu pristupanja.  Ovu poruku su poslali učenici devet srednjih stručnih škola tokom radionica koje su organizovali Generalni sekretarijat Vlade, Kancelarija za evropske integracije i NVO 35mm, a uz podršku UNDP u Crnoj Gori.  Radionice ‘’Orjentiši se ka EU’’ su otvorile dijalog sa mladima o značaju evropske integracije, njihovim očekivanjima i interesovanjima.

Kroz kviz znanja o EU i diskusiju na temu integracije Crne Gore u EU, saznali smo koliko mladi iz srednjih stručnih škola poznaju EU i proces pristupanja, koliko im je on interesantan, na koji način se informišu, o čemu žele da dobiju više informacija.

Predstavnici Kancelarije za evropske integracije Andrej Orlandić, Melita Rastoder Ljajić, Aleksandar Nikčević, Marija Tripunović, Luka DedićVanja Banović i Granica Kovačević, kao i predstavnice NVO 35mm, Milica Đokđurić, Kristina Ćetković i Snežana Nikčević, sa srednjoškolcima su razgovarali o evropskim vrijednostima i standardima, kao i obavezama i koristima koje proces pristupanja i članstvo u EU donose mladim ljudima i cijelom crnogorskom društvu.

U Bijelom Polju i Herceg Novom su razgovarali o vladavini prava kao i koristima i očekivanjima od članstva u EU. U Nikšiću su razmijenili mišljenje o obrazovanju i kulturi. Mladi su poručili da očekuju da će proces pristupanja i buduće članstvo donijeti bolje uslove u učionicama, te više prakse i više prilika da znanja stiču na interaktivan način. Bitnim su istakli i sticanje znanja kroz igru, savladavanje novih digitalnih vještina, kao i entuzijazam i razumijevanje da su obrazovanje i kultura preduslov za individualni razvoj i zajednicu u kojoj smo svi spremni da damo svoj doprinos.

Sa rožajskim srednjoškolcima razgovarano je o jednom od najživotnijih poglavlja – Socijalna politika i zapošljavanje, dok su sa učenicima Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” diskutovali o jednom od najizazovnijih poglavlja u okviru procesa pregovora sa EU –  Životna sredina i klimatske promjene. Kako su poručili, srednjoškolci su svjesni jedinstvenih prirodnih ljepota Crne Gore ali i problema sa  kojima se suočavamo u oblasti zaštite životne sredine, posebno u oblasti upravljanja otpadom i istakli su spremnost da se priključe akciji mjesečne reciklaže.

Budvanski i cetinjski srednjoškolci su pokazali zavidno znanje o evropskim integracijama, a predstavnici Kancelarije za evropske integracije su ih upoznali sa potrošačkim pravima i načinima na koji ih najefektnije možemo zaštiti.

U Pljevljima se razgovaralo o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i pregovorima Crne Gore sa EU u okviru poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj. Srednjoškolci su iskazali interesovanje za prednosti koje pruža članstvo u EU, a posebno za mogućnosti koje se pružaju u okviru pretpristupnih fondova EU, poput IPARD-a.

Ulcinjski srednjoškolci su imali priliku da se upoznaju sa koristima koje donosi poglavlje 10- Informatičko društvo i mediji, kao što su zona bez rominga i jedinstveni broj 112. Takođe su razgovarali o mogućnostima koje pružaju programi EU mladima, poput programa Kreativna Evropa.

Radionicama, koje su održane tokom februara, obuhvaćeno je devet srednjih stručnih, odnosno mješovitih škola, i to: Srednja stručna škola, Bijelo Polje; Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić,  Herceg Novi; Srednja stručna škola, Nikšić; Srednja stručna škola, Rožaje; Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, Podgorica; Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“, Budva; Srednja stručna škola, Cetinje; Srednja stručna škola, Pljevlja i Srednja mješovita škola „Bratstvo – jedinstvo“, Ulcinj.

Radionice sa srednjoškolcima pod nazivom „Orijentiši se ka EU“, realizovali su Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa NVO 35mm, a okviru projekta norveškog Ministarstva vanjskih poslova “Jačanje kapaciteta sa ubrzanje procesa pregovora sa EU” koji implementira UNDP.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...