Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Đukanović: Evropski zvaničnici potvrdili da je Crna Gora uspješan partner Evropske unije

Đukanović: Evropski zvaničnici potvrdili da je Crna Gora uspješan partner Evropske unije

Izjave kojima se svakodnevno ponavljaju stari ili postavljaju novi uslovi za postizanje političkog dogovora između vlasti i opozicije, pokazuju strah od sporazuma i preuzimanja dijela odgovornosti, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

On je novinarima, nakon posjete Briselu, rekao da je njegov odgovor na tu temu već poznat.

„Kazao sam da, u ime Vlade, ne postavljam nikakve preduslove već da iskazujem apsolutnu spremnost da se dogovorimo o svim pitanjima, veoma principijelno. A principijelnost podrazumijeva – poštujući ustavni sistem i dostignute demokratske standarde koji su nas kvalifikovali za brz napredak na putu evropske i evroatlantske integracije“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da „svako ko se svako malo oglašava sa ovim ili onim preduslovima, pokazuje manjak spremnosti da se do dogovora dođe“.

„Mislim da bismo upravo kroz tu prizmu trebalo gledati i te izjave kojima se svakodnevno ponavljaju stari ili postavljaju novi uslovi od onih koji se, očigledno, plaše sporazuma i preuzimanja dijela odgovornosti koji bi ih sledovao ukoliko bismo formirali zajedničku vladu, i preuzeli odgovornost ne samo da organizujemo izbore, nego i da priznamo njihove rezultate“, naveo je Đukanović.

On je naglasio da njegova spremnost za postizanje sporazuma nije upitna.

„Rekao bih i da je potpuno bezuslovna, i spreman sam da sa svojim saradnicima i narednih dana vrijedno radim da otklonim i posljednje nijanse potencijalnih nesporazuma, da dođemo do političkog dogovora i da, nakon toga, kroz verifikaciju svega toga u parlamentu, stvorimo uslove za konstituisanje vlade u kojoj će biti i predstavnici opozicije i koja će biti posvećena stvaranju svih pretpostavki za organizaciju slobodnih parlamentarnih izbora“, kazao je Đukanović.

Komentarišući rok za postizanje sporazuma, on je rekao da su, što se Vlade tiče, „ti rokovi već juče“.

„Što se nas tiče, ti rokovi su već juče, mi smo bili spremni da to uradimo i prije nekoliko sedmica, ali nijesmo do toga došli zbog zahtjeva koji su zaista izlazili iz onih principijelnih okvira o kojima sam govorio. Dakle, čim se vratimo u te principijelne okvire i pokažemo svi zajedno odgovornost da poštujemo svoj ustavni sistem i demokratska pravila za koja se zalažemo, mi možemo bukvalno postići sporazum u toku današnjeg dana“, poručio je Đukanović.

On je rekao da je tokom dvodnevne posjete Briselu imao veoma kvalitetne razgovore sa najvišim evropskim zvaničnicima.

„Svi razgovori su bili odlična prilika da u ovoj godini jubileja – deset godina nezavisnosti, na neki način rekapituliramo šta je to Crna Gora uradila na planu modernizacije društva i dostizanju standarda evropske i evroatlantske zajednice“, kazao je Đukanović.

To je, kako je naveo, bila odlična prilika da razgovaraju i o ostvarenjima do kojih je Crna Gora došla od njegove prethodne posjete Briselu.

„Iskoristio sam priliku da informišem sagovornike o napretku u ukupnim društvenim reformama, sa posebnim naglaskom na rezultate koje smo ostvarili na planu vladavine prava i ekonomskog upravljanja. Smatram da je u te dvije najzahtjevnije oblasti Crna Gora u prethodnom periodu vrlo vrijedno radila, unaprijedila standarde i sebe kvalifikovala za one rezultate koje smo do sada ostvarili na planu evropske i evroatlantske integracije“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su evropski zvaničnici ukupni pregovarački proces ocijenili veoma kvalitetnim.

„Crna Gora sada ima otvorena 22 poglavlja, i internu spremnost za otvaranje novih osam. I ovdje je akcenat, naravno, bio na pregovaračkim poglavljima koja se tiču vladavine prava i na pitanjima koja se tiču vanjske i bezbjednosne politike“, kazao je Đukanović.

Razgovarali su, kako je naveo, i o onome što Crna Gora mora da uradi u narednom periodu da bi održala dobar tempo pregovaračkog procesa, da bi obezbijedila potreban kvalitet tog procesa „koji treba da nas dovede do kvalitetnijih i snažnijih naših kapaciteta i do brže usvojenih evropskih standarda koji će nas kvalifikovati za punopravno članstvo u EU“.

„Evropski zvaničnici su nedvosmisleno potvrdili da je Crna Gora država koja je pozitivna priča sa zapadnog Balkana, koja predstavlja veoma uspješnog partnera Evropske unije u tom regionu, partner koji afirmiše evropske vrijednosti na zapadnom Balkanu i koji predstavlja pozitivan podsticaj drugim zemljama kandidatima, koje tek stupaju u pregovarački proces“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno da su evropski zvaničnici najavili nastavak ekspertske, finansijske i tehničke pomoći u daljem pregovaračkom procesu, i pružili svako ohrabrenje da Crna Gora nepokolebljivo i maksimalnom dinamikom ide ka svom evropskom cilju.

Njegova posjeta Briselui je, kako je kazao, bila prilika i za razgovor o unutrašnjim političkim procesima u Crnoj Gori.

„Iskoristio sam priliku da sagovornike informišem o dijalogu između vlasti i opozicije i dobio apsolutnu podršku od najviših evropskih zvaničnika da nastavimo započetim putem i da pokušamo da finaliziramo pregovore, da dođemo do političkog sporazuma koji će garantovati da ćemo imati kredibilan izborni proces ove godine i da ćemo stvoriti uslove za izbor vlade koja će u narednom četvogodištu biti maksimalno fokusirana na savladavanju izazova na planu ekonomskog i demokratskog razvoja“, kazao je Đukanović.

Izvor: MINA

 

Saopštenja

Sesije za zainteresovane strane u okviru četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU

0
Pozivamo zainteresovane strane da se uključe u oblikovanje četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU (EU MRS Week), predlože teme i govore na sesijama koje sami...

Vujović: Crnoj Gori neće biti uskraćena podrška iz EU fondova

0
Crna Gora nije dobila nikakvu zvaničnu najavu iz institucija Evropske unije (EU) o mogućem umanjenju podrške iz evropskih fondova, kazao je vršilac dužnosti generalnog...

Info dan o Prvom poziv programa URBACT IV za gradove

0
Ministarstvo evropskih poslova i Zajednica opština Crne Gore organizuju info dan o Prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa URBACT IV u...

Vujović: Rumunija istinski partner Crnoj Gori na putu prema EU

0
„Rumunija za Crnu Goru nije samo prijatelj već i istinski partner koji svojim iskustvom i ekspertizom može pomoći na putu članstva u EU“, kazao...

Novaković Đurović sa Bilčikom i Piculom: Iskoristite priliku, ključ za dalji napredak na EU...

0
“Recept za rješenje političke krize i stvaranje preduslova za ulazak u završnu fazu pregovora o priključenju Evropskoj Uniji se nalazi u Crnoj Gori” zajednički...