Naslovnica Info Blog Evropska integracija su ljudi

Evropska integracija su ljudi

Završena je prva politička međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije u okrilju portugalskog predsjedavanja Savjetom EU  i pravi je trenutak da se osvrnem na prvo polugodište rada Kancelarije za evropske integracije.

Nakon mjeseci intenzivnih pozadinskih priprema za ovu konferenciju koja ipak čini prekretnicu u pregovorima s EU, sastanaka s diplomatskim predstavnicima država članica,  izrade seta non-pejpera i informacija, usaglašavanja pozicija, komunikacije s predsjedništvom i državama članicama, vrijeme je da se podvuče crta i sagleda ostvareno do sada.

I tamo, iza brojnih analiza, pripremnih materijala, koordinacije unapređenja pregovaračke strukture, pojedinačnih i zajedničkih sastanaka sa šefovima radnih grupa za pregovore, konsultacija sa civilnim sektorom,  okruglih stolova, panela, virtuelnih i realnih skupova, kada se osvrnem, vidim njih – ljude, tim.

I zato ovaj blog post u kontekstu proslave  međunarodnog Dana državne uprave Ujedinjenih nacija posvećujem njima, mom timu, jer želim da im kažem da im se divim i da ih poštujem, da me inspiriše njihova energija i posvećenost, njihova volja da budu dio nečega što je kao proces važno za Crnu Goru, njihova vizija naše evropske perspektive.

Ovoga puta krećem od jednog malog dijela  Kancelarije za evropske integracije koji čini okosnicu rada  pregovaračke strukture, dok mnoge druge segmente rada Kancelarije – uključujući koordinaciju fondova IPA, usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, obezbjeđivanje crnogorske verzije pravne tekovine EU, komuniciranje procesa pregovora, treba tek u narednim postovima osvijetliti iz posebnog ugla koji zaslužuju.

Krećem od pregovaračkog tima KEI jer su ključna  podrška timovima za pregovore, jer su beskonačno uporni da istražuju i analiziraju poglavlja kojima koordiniraju, i beskonačno strpljivi da sklapaju stranice i stranice priloga za izvještaje Evropskoj komisiji, provode sate nad celeksima pravne tekovine EU razvijajući Program pristupanja Crne Gore EU, koncipiraju informacije, pripreme, animiraju administraciju da radi sa njima.

Oni stoje iza  tri uspješno sprovedena pododobora za stabilizaciju i pridruživanje, iza posljednjeg Programa pristupanja Crne Gore u EU i stotine i stotine materijala za izvještaje Evropske komisije. Oni su ti koji o 33 poglavlja pregovora uvijek znaju više, uvijek je tu neki novi propis, direktiva, projekat, informacija, trend na nivou EU.

A da znaju sve o „svojim“ poglavljima im svakako nije jedini zadatak. Podjednako posvećeno prate politike država članica EU, što je u kontekstu primjene nove metodologije i političkog dijaloga na visokom nivou sve važniji poduhvat. Tu imaju slobodu da pišu, istražuju, prate trendove u sektorskim politikama EU, prate stavove prema politici proširenja, da, kroz svakodnevni rad, rade i na sebi, da budu najbolji u svom domenu i da budu profil evropskog državnog službenika.

Po mnogim stavkama, oni to već i jesu, svi profilisani u poglavljima koja prate, gotovo svi sa znanjem po dva i više stranih jezika i svi sa jasnom vizijom da će Crna Gora biti naredna članica EU, a da će to biti velikim dijelom i njihova zasluga.

Zajedno sa ljudima koji su ovih godina kroz svoj posao bili podrška pregovaračkom procesu, predstavljaju značajnu kadrovsku bazu za diplomatiju i evropske poslove u budućem periodu, naročito kad budemo u ulozi države članice.

To su ljudi kojima, i pored redovnog posla, nije teško da se i na drugačiji način bave procesom pristupanja EU, da komuniciraju o poglavljima iz posebne perspektive, da s učenicima i studentima dijele svoje znanje, da budu najbolji na konkursima, da pišu o trendovima u politikama Evropske unije iz najrazličitijih uglova, počev od konferencije o budućnosti Evrope, preko javnog mnenja u EU o proširenju na Zapadni Balkan, do inovacija i  insekata kao nove hrane na nivou EU. Reklo bi se da nam je blog veoma čitan, čak i od onih što ne razumiju ni što je blog, ni što su ljudi, ali, i da nije tako, ja sam ponosna na ove njihove inicijative, jer pored kreativnosti, odražavaju širinu duha, želju za traženjem dodatne vrijednosti i principe slobodne misli, različitosti i ideja.

Zato im se ovom prilikom svima zahvaljujem i podsjećam da kad sljedeći put budemo govorili o završnim mjerilima za poglavlja i upotrijebili toliko ponavljanu frazu „jačanja administrativnih kapaciteta“, zapravo razumijemo da je ulaganje u ljudski kapital preduslov da naš projekat pristupanja u EU zaista uspije. Jer evropska integracija – to su ljudi.

Autorka: Zorka Kordić, glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom

Saopštenja

Pristupanje EU nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor

0
Proces evropskih integracija nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor koji oblikuje naše društvo, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panelu „EU...

Gorčević sa Ropkeom: Vlada otvorena za saradnju i unapređenje ambijenta za rad NVO

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, sastala se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Oliverom Ropkeom, i njegovim saradnicima. Na sastaku su razmijenjena mišljenja o...

Info dan o Drugom pozivu Programa Dunavskog regiona

0
U četvrtak 14. decembra 2023. godine, Ministarstvo evropskih poslova organizuje info dan o Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona. Info...

Online kviz “KOLIKO ZNAŠ O EU?”

0
Ministarstvo evropskih poslova, u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2023- 2026. godine, tradicionalno, svake godine u decembru organizuje online...

Što prije ažurirati listu projekata za EU

0
Ministarstvo evropskih poslova dalo preporuku Nacionalnoj investicionoj komisiji u vezi s prioritetnim infrastrukturnim projektima sa kojim će država aplicirati za novac iz evropskih fondova Nacionalna...