Naslovnica Crna Gora i EU Uspješne EU priče Evropski novac za crnogorsku kreativnost

Evropski novac za crnogorsku kreativnost

Dugometražni igrani film “Posle zime”, debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača, prvi je crnogorski filmski scenario koji je dobio novac iz programa Kreativna Evropa. Scenario filma nagrađen je sa 30 hiljada eura na konkursu potprograma MEDIA, a realizovaće ga producentske kuće Artikulacija i ABHO Film.

Producent filma, Ivan Đurović, koji je učestvovao u pripremi projekta za ovaj program, sa nama je podijelio svoje iskustvo i poručio svim mladim ljudima da resurse za svoju kreativnost traže u evropskim fondovima.

posle zime fotke1Film predstavlja emotivni triptih o prijateljstvu grupe ljudi iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, koji su poslom ili studijama rasuti po Kotoru, Beogradu i Novom Sadu. Petoro međusobno snažno povezanih mladih ljudi, čije su avanture i životi tijesno ispreplijetani, uvide kako im se mladost u toku jedne godine naglo i nekontrolisano završava, a nefokusirani životi koje vode skoro sami od sebe kreću drugim putem.

1. Kakva je procedura za prijavu za programe kao što je Media? Da li je komplikovana i koliko?

Procedura jeste zahtjevna. Potrebno je vrlo detaljno obrazložiti svoj projekat, samim tim na svakom nivou razraditi tačno šta želite i šta očekujete od svog projekta. Veoma je bitno da nema univerzalnosti u odgovorima, što znači da zaista morate promišljati o svim fazama i stavkama koje su potrebne za finalni proizvod. Sve što napišete u prijavi mora biti dokazivo.

2. Da li Vam je ovo prvi put da se prijavljujete za ovaj program i na koji način ste saznali za konkurs?

Nije nam prvi susret sa Mediom, ali je naše prethodno iskustvo bilo kao ko-aplikant. Ovo je prvi put da se samostalno prijavljujemo za projekat. S obzirom na to da vodimo računa o aktuelnostima vezanim za fondove generalno, od momenta kada je Crna Gora zvanično mogla kokurisati za fond Kreativne Evrope – potprograma Media, bili smo upućeni. A detaljnije informcije o samoj prijavi i procedurama, između ostalog, imali smo priliku da čujemo i na info danima koje je organizovalo naše Ministarstvo kulture.

3. Ako možete, prepričajte nam ukratko koji su koraci od sastavljanja prijave do isplate novca.

Procedura je i dalje u toku. Zaista je birokratski sve utanačeno da iziskuje i vrijeme i maksimalno angažovanje od početka do kraja.

Ono što je najbitnije je da zaista čitate upustva i obavještenja koja se uredno šalju i ažuriraju, jer je sistem organizovan tako da je sve online i legitimnost i tačnost informacija mora biti stoprocentna. Sa druge strane, jedna od najbitnijih stvari kroz cijelo pisanje prijave je da prepoznaju nadasve kvalitet, održivost, i vašu posvećenost i nivo promišljanja o onom za šta od njih tražite novac. Ono što je još možda za kolege koji će se prijaviti važno je da su u pitanju fiksni iznosi, tj. 30 hiljada eura i 60 hiljada eura u odnosu na visinu budžeta kojim se konkuriše.

4. Da li je za prijavu i ispunjavanje procedura i standarda potrebna dodatna tehnička pomoć? Da li smatrate da je previše zahtjevna procedura ili svako može odgovoriti zahtjevima prijave?

Za samo pisanje prijave najvažnije je da vladate svojim projektom. A to znači da makar najuži tim treba da bude non stop u komunikaciji oko svih pojedinosti. U samoj prijavi je dosta stavki sa kojima se ne susrećemo u standardnim prijavama u regionu, a i s obzirom na malo tržište za distributivni i marketinški segment filma, smatramo da u informativnom smislu treba konsultacija sa iskusnijim kolegama, uostalom kao i za sve.

5. Šta bi bio Vaš savjet za buduće potencijalne korisnike Media programa?

Savjet bi bio da preuzmu formulare za prijavu čim prije i stvarno pažljivo čitaju sve zahtjeve. Jednom kad kroz brainstorming sklopite šta su zaista prioriteti, potrebe, funkcije i ciljevi, prijavu je kasnije lakše uraditi.

posle zime fotke 2


Kreativna Evropa je program Evropske unije koji pruža podršku evropskoj kinematografiji i kulturnim i kreativnim sektorima kako bi se povećao njihov doprinos zaposlenosti i razvoju. Sa budžetom od 1,46 milijardi eura za period od 2014. do 2020. godine, Program će podržati desetine hiljada umjetnika, kulturnih i audio-vizuelnih profesionalaca i organizacija u oblasti scenskih umjetnosti, vizuelnih umjetnosti, izdavaštva, filma, televizije, muzike, interdisciplinarnih umjetnosti, kulturne baštine i industrije video igara. Zahvaljujući ovim sredstvima, oni će imati priliku da rade širom Evrope, stignu do novih publika i razvijaju vještine neophodne u digitalnom dobu. Stvarajući uslove da evropska kulturna djela stignu do publike u drugim zemljama, Program takođe doprinosi očuvanju kulturne i jezičke raznolikosti u Evropi i šire.

Na osnovu Sporazuma s Evropskom unijom o punom učešću u programu Kreativna Evropa, Crna Gora je od 2015. godine članica potprograma MEDIA, koji je namijenjen pružanju finansijske podrške razvoju, distribuciji i promociji evropskih filmova, kao i audiovizuelnoj industriji.
Potprogramom MEDIA podržavaju se djela sa evropskom dimenzijom; njeguju nove tehnologije, omogućava evropskim filmovima i audiovizuelnim djelima (igrani filmovi, tv drame, dokumentarci i novi mediji) pronalaženje novih tržišta izvan nacionalnih i evropskih granica, a takođe finansiraju obuke profesionalaca, šeme razvoja publike, festivali.

Više o programu Kreativna Evropa i potprogramima MEDIA i Kultura i aktuelnim konkursima čitajte na sajtu Creative Europe Desk Montenegro.

 

Saopštenja

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta

0
Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović govorio je poslova o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23...

Peti poziv za projekte u okviru programa Interreg Euro-MED

0
Program transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED objavio je Peti poziv za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata. Ovim pozivom obuhvaćene su dvije teme: smanjenje i upravljanje otpadom,...