Naslovnica Crna Gora i EU Uspješne EU priče Evropski novac za crnogorsku kreativnost

Evropski novac za crnogorsku kreativnost

Dugometražni igrani film “Posle zime”, debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača, prvi je crnogorski filmski scenario koji je dobio novac iz programa Kreativna Evropa. Scenario filma nagrađen je sa 30 hiljada eura na konkursu potprograma MEDIA, a realizovaće ga producentske kuće Artikulacija i ABHO Film.

Producent filma, Ivan Đurović, koji je učestvovao u pripremi projekta za ovaj program, sa nama je podijelio svoje iskustvo i poručio svim mladim ljudima da resurse za svoju kreativnost traže u evropskim fondovima.

posle zime fotke1Film predstavlja emotivni triptih o prijateljstvu grupe ljudi iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, koji su poslom ili studijama rasuti po Kotoru, Beogradu i Novom Sadu. Petoro međusobno snažno povezanih mladih ljudi, čije su avanture i životi tijesno ispreplijetani, uvide kako im se mladost u toku jedne godine naglo i nekontrolisano završava, a nefokusirani životi koje vode skoro sami od sebe kreću drugim putem.

1. Kakva je procedura za prijavu za programe kao što je Media? Da li je komplikovana i koliko?

Procedura jeste zahtjevna. Potrebno je vrlo detaljno obrazložiti svoj projekat, samim tim na svakom nivou razraditi tačno šta želite i šta očekujete od svog projekta. Veoma je bitno da nema univerzalnosti u odgovorima, što znači da zaista morate promišljati o svim fazama i stavkama koje su potrebne za finalni proizvod. Sve što napišete u prijavi mora biti dokazivo.

2. Da li Vam je ovo prvi put da se prijavljujete za ovaj program i na koji način ste saznali za konkurs?

Nije nam prvi susret sa Mediom, ali je naše prethodno iskustvo bilo kao ko-aplikant. Ovo je prvi put da se samostalno prijavljujemo za projekat. S obzirom na to da vodimo računa o aktuelnostima vezanim za fondove generalno, od momenta kada je Crna Gora zvanično mogla kokurisati za fond Kreativne Evrope – potprograma Media, bili smo upućeni. A detaljnije informcije o samoj prijavi i procedurama, između ostalog, imali smo priliku da čujemo i na info danima koje je organizovalo naše Ministarstvo kulture.

3. Ako možete, prepričajte nam ukratko koji su koraci od sastavljanja prijave do isplate novca.

Procedura je i dalje u toku. Zaista je birokratski sve utanačeno da iziskuje i vrijeme i maksimalno angažovanje od početka do kraja.

Ono što je najbitnije je da zaista čitate upustva i obavještenja koja se uredno šalju i ažuriraju, jer je sistem organizovan tako da je sve online i legitimnost i tačnost informacija mora biti stoprocentna. Sa druge strane, jedna od najbitnijih stvari kroz cijelo pisanje prijave je da prepoznaju nadasve kvalitet, održivost, i vašu posvećenost i nivo promišljanja o onom za šta od njih tražite novac. Ono što je još možda za kolege koji će se prijaviti važno je da su u pitanju fiksni iznosi, tj. 30 hiljada eura i 60 hiljada eura u odnosu na visinu budžeta kojim se konkuriše.

4. Da li je za prijavu i ispunjavanje procedura i standarda potrebna dodatna tehnička pomoć? Da li smatrate da je previše zahtjevna procedura ili svako može odgovoriti zahtjevima prijave?

Za samo pisanje prijave najvažnije je da vladate svojim projektom. A to znači da makar najuži tim treba da bude non stop u komunikaciji oko svih pojedinosti. U samoj prijavi je dosta stavki sa kojima se ne susrećemo u standardnim prijavama u regionu, a i s obzirom na malo tržište za distributivni i marketinški segment filma, smatramo da u informativnom smislu treba konsultacija sa iskusnijim kolegama, uostalom kao i za sve.

5. Šta bi bio Vaš savjet za buduće potencijalne korisnike Media programa?

Savjet bi bio da preuzmu formulare za prijavu čim prije i stvarno pažljivo čitaju sve zahtjeve. Jednom kad kroz brainstorming sklopite šta su zaista prioriteti, potrebe, funkcije i ciljevi, prijavu je kasnije lakše uraditi.

posle zime fotke 2


Kreativna Evropa je program Evropske unije koji pruža podršku evropskoj kinematografiji i kulturnim i kreativnim sektorima kako bi se povećao njihov doprinos zaposlenosti i razvoju. Sa budžetom od 1,46 milijardi eura za period od 2014. do 2020. godine, Program će podržati desetine hiljada umjetnika, kulturnih i audio-vizuelnih profesionalaca i organizacija u oblasti scenskih umjetnosti, vizuelnih umjetnosti, izdavaštva, filma, televizije, muzike, interdisciplinarnih umjetnosti, kulturne baštine i industrije video igara. Zahvaljujući ovim sredstvima, oni će imati priliku da rade širom Evrope, stignu do novih publika i razvijaju vještine neophodne u digitalnom dobu. Stvarajući uslove da evropska kulturna djela stignu do publike u drugim zemljama, Program takođe doprinosi očuvanju kulturne i jezičke raznolikosti u Evropi i šire.

Na osnovu Sporazuma s Evropskom unijom o punom učešću u programu Kreativna Evropa, Crna Gora je od 2015. godine članica potprograma MEDIA, koji je namijenjen pružanju finansijske podrške razvoju, distribuciji i promociji evropskih filmova, kao i audiovizuelnoj industriji.
Potprogramom MEDIA podržavaju se djela sa evropskom dimenzijom; njeguju nove tehnologije, omogućava evropskim filmovima i audiovizuelnim djelima (igrani filmovi, tv drame, dokumentarci i novi mediji) pronalaženje novih tržišta izvan nacionalnih i evropskih granica, a takođe finansiraju obuke profesionalaca, šeme razvoja publike, festivali.

Više o programu Kreativna Evropa i potprogramima MEDIA i Kultura i aktuelnim konkursima čitajte na sajtu Creative Europe Desk Montenegro.

 

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...