Naslovnica Info Press info Gorčević sa Bušardijem: Saradnjom Crne Gore i UNHCRa do unapređenja stanja na...

Gorčević sa Bušardijem: Saradnjom Crne Gore i UNHCRa do unapređenja stanja na polju migracija

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević primila je danas šefa Kancelarije UNHCR-a Žan Iva Bušardija.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa kapacitetima Crne Gore da primi migrante iz ratom zahvaćenih područja, kao i po pitanju migratornih kretanja u Evropi.

Ministarka Gorčević je kazala da je u Crnoj Gori aktuelan tranzit migranata i da nadležne institucije rade na unapređenju postojećih i izgradnji dodatnih kapaciteta kako bi se pružio adekvatan odgovor na  veoma zahtjevnu situaciju na ovom polju.

„Crna Gora je prva ponudila utočište ukrajinskim izbjeglicama nakon ruske agresije na tu državu. Na taj način smo pokazali solidarnost i iskrenu želju da pomognemo ljudima kojima je ta pomoć neophodna“, kazala je ministarka.

Ona je istakla da se, u okviru procesa evropske integracije, pitanje migracija tretira kroz poglavlje 24, koje je upravo u fokusu rada Vlade. Zahvalila je na snažnoj podršci UNHCR-a Crnoj Gori i izrazila otvorenost za intenziviranje komunikacije sa ciljem konkretizacije budućih koraka i akcija na ovom polju.

„Crnogorske institucije su spremne da, zajedno sa UNHCR-om rade na jačanju kapaciteta u oblasti migracija i nastavku podrške migrantima“, kazala je Gorčević.

Šef kancelarije UNHCR-a, Žan Iv Bušardi je pozdravio prijem izbjeglica koje su usljed rata u Ukrajini pronašle utočište u Crnoj Gori i istakao da 6000 Ukrajinaca ima trenutni status privremene zaštite u Crnoj Gori. Iznio je očekivanje da će se taj status produžiti.

“Zahvalni smo Crnoj Gori za sve što čini na polju migracija i nastavićemo da vas podržavamo i zajedno sa vama radimo kako bismo unaprijedili stanje u ovoj oblasti“, kazao je Bušardi.

On je ukazao i na probleme apartida, naročito pripadnika romske i egipćanske populacije istakavši da je neophodno naći trajno rješenje za ovaj dio stanovništva.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...