Naslovnica Info Press info Gorčević sa Bušardijem: Saradnjom Crne Gore i UNHCRa do unapređenja stanja na...

Gorčević sa Bušardijem: Saradnjom Crne Gore i UNHCRa do unapređenja stanja na polju migracija

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević primila je danas šefa Kancelarije UNHCR-a Žan Iva Bušardija.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa kapacitetima Crne Gore da primi migrante iz ratom zahvaćenih područja, kao i po pitanju migratornih kretanja u Evropi.

Ministarka Gorčević je kazala da je u Crnoj Gori aktuelan tranzit migranata i da nadležne institucije rade na unapređenju postojećih i izgradnji dodatnih kapaciteta kako bi se pružio adekvatan odgovor na  veoma zahtjevnu situaciju na ovom polju.

„Crna Gora je prva ponudila utočište ukrajinskim izbjeglicama nakon ruske agresije na tu državu. Na taj način smo pokazali solidarnost i iskrenu želju da pomognemo ljudima kojima je ta pomoć neophodna“, kazala je ministarka.

Ona je istakla da se, u okviru procesa evropske integracije, pitanje migracija tretira kroz poglavlje 24, koje je upravo u fokusu rada Vlade. Zahvalila je na snažnoj podršci UNHCR-a Crnoj Gori i izrazila otvorenost za intenziviranje komunikacije sa ciljem konkretizacije budućih koraka i akcija na ovom polju.

„Crnogorske institucije su spremne da, zajedno sa UNHCR-om rade na jačanju kapaciteta u oblasti migracija i nastavku podrške migrantima“, kazala je Gorčević.

Šef kancelarije UNHCR-a, Žan Iv Bušardi je pozdravio prijem izbjeglica koje su usljed rata u Ukrajini pronašle utočište u Crnoj Gori i istakao da 6000 Ukrajinaca ima trenutni status privremene zaštite u Crnoj Gori. Iznio je očekivanje da će se taj status produžiti.

“Zahvalni smo Crnoj Gori za sve što čini na polju migracija i nastavićemo da vas podržavamo i zajedno sa vama radimo kako bismo unaprijedili stanje u ovoj oblasti“, kazao je Bušardi.

On je ukazao i na probleme apartida, naročito pripadnika romske i egipćanske populacije istakavši da je neophodno naći trajno rješenje za ovaj dio stanovništva.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...