Naslovnica Info Press info Izvanredan uspjeh Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u procesu pristupanja EU

Izvanredan uspjeh Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u procesu pristupanja EU

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović tokom radnog doručka sa ambasadorima u Crnoj Gori predstavio je ključne rezultate koji su u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja postignuti tokom protekle godine.

Radni doručak, koji se održava treću godinu zaredom, bio je prilika da se predstavnicima diplomatskog kora Ministar zahvali na saradnji u projektima od značaja za razvoj crnogorske poljoprivrede i približavanju standardima EU u ovoj oblasti, ali i da se podstakne realizacija novih.

Međunarodna saradnja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, posredstvom diplomatskih predstavnika, najbogatija je bila u dijelu razmjene iskustava i znanja, ekspertske podrške pristupanju EU, kao i edukaciji, posebno poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore.

Ministar Ivanović je izrazio nadu da će se saradnja nastaviti na tim poljima, da će još više poljoprivrednika boraviti u studijskim posjetama zemljama EU i svijeta, kao i da će se uz pomoć ambasadora realizovati što više konkretnih istraživačkih projekata povezanih sa poljoprivredom, jer primjena znanja zasnovanih na nauci može smanjiti troškove proizvodnje, povećati efikasnost i konkuretnost crnogorske poljoprivrede.

Ivanović 2

Ministar je predstavljajući najvažnije rezultate koji su postignuti u 2015. godini, naveo rekordnu proizvodnju mlijeka od 25 miliona litara, flaširane vode od 26 miliona litara, rast od 50 odsto sertifikovanih organskih proizvođača, rast stočnog fonda od 8 odsto, povećanje zasađenih površina i ostale pozitivne trendove u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Kada je riječ o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima, Ministar je podsjetio na činjenicu da su premije u protekloj godini po prvi put u posljednjih 15 godina isplaćene u godini ostvarivanja prava, a ne sa zakašnjenjem, zatim da su podržana 82 projekta kroz MIDAS projekat ukupnih investicija u iznosu od 1,8 miliona eura, potpisano skoro 300 ugovora kroz projekat IPARD like 1 ukupnih investicija više od 10 miliona eura.

Istaknut je i značaj usvajanja IPARD programa za nastavak podrške iz EU, a posebno potpisivanja ugovora sa Abu Dabi Fondom za razvoj o povoljnom i dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona dolara.

Ivanović 3

Neki od važnih investicionih projekata na koje je Ministar podsjetio, a koji su realizovani u protekloj godini, su otvaranje Kuće meda, završetak 16 vodovoda i 22 druga infrastrukturna projekta u ruralnim područjima, početak proizvodnje u drvoprerađivačkoj kompaniji Vektra Jakić, Javorak i Biotel, kao i završetak BIP Bar objekta za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu…

Prema riječima ministra Ivanovića, pozitivni pomaci ostvareni u poljoprivredi rezultirali su i podacima kao što su posljednji Monstatov da imamo 19.100 ljudi koji rade u oblasti poljopriverde u trećem kvartalu ove godine što je 7.300 više u odnosu na treći kvartal 2014. godine, ali i smanjenje uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 20,1 milion eura.

Ivanović 4

Izvanredan uspjeh u protekloj godini Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja ostvarilo je u procesu pristupanja EU, s obzirom da su ispunjena sva mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13 koji se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbjednost hrane i ribarstvo. Rezultat je od strane EK ocijenjen visokom ocjenom(4) koja pokazuje dobar progres, a koliko je to bio zahtjevan i obiman proces pokazuju podaci da je trebalo završiti 3 strategije i 3 akciona plana, napisati i usvojiti zatim 15, završiti kategorizaciju objekata koji posluju sa hranom.

Za 2016. godinu planirano je, kako je kazao Ministar, otvaranje pregovora u sva tri poglavlja, ali i nastavak intenzivnije edukacije poljoprivrednih proizvođača, kao i jačanje administrativnih kapaciteta Ministarstva, zatim implementacija IPARD like 1 projekta i IPARD-like 2 projekta namijenjenog preradi, za koji će javni poziv biti objavljen do kraja godine.

Ivanović 5

Planirano je izmještanje Direktorata za IPARD plaćanja u nove prostorije izgrađene i opremljene po standardima neophodnim za akreditaciju, ali i početak realizacije IPARD programa. Između ostalog, planirano je i otvaranje novih 15 vodovoda na seoskim područjima i još novih 20 projekata za poboljšanje ruralne infrastrukture.

Susret sa ambasadorima bio je prilika da se Ministar posebno zahvali pojedinim ambasadama sa kojima je ostvarena najtješnja saradnja po pitanju zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede, u dijelu edukacije, studijskih putovanja, podrške u obuci kadrova i drugih važnih projekata.

Naglasio je značaj efekata saradnje sa ambasadama Poljske, SAD, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Turske, Austrije, Italije, Mađarske, kao i organizacija UNDP, EBRD i GTZ.

Ambasadori su tokom razgovora čestitali ministru Ivanoviću na evidentno pozitivnim rezultatima, kao i pristupu koji je doveo do ostvarenja ranije zacrtanih ciljeva u sektoru poljoprivrede. Posebno su pohvalili brz napredak u pregovaračakom procesu sa EU i dostizanju standarda koji će omogućiti rast konkuretnosti crnogorskih poljoprivrednika.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

0
EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rešenja za zajedničke izazove. Zemlje...

Novaković Đurović: Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

0
„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju...

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

0
U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u...

0
Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za...

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

0
Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva...