Naslovnica Info Intervjui Očekujem da do jula otvorimo poglavlje 8

Očekujem da do jula otvorimo poglavlje 8

Jedna od najvažnijih obaveza koja nas očekuje u ovoj godini i na šta smo fokusirani je otvaranje poglavlja 8 Konkurencija. Naše očekivanje da ove godine otvorimo ovo poglavlje je realno i ja se nadam da će se to desiti već tokom rumunskog predsjedavanja EU, rekao je za Pobjedu glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.

Drljević je kazao da je prethodna godina bila veoma intenzivna kada su u pitanju pregovori sa EU, te da je uspostavljena nova struktura za vođenje procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju i formirana Kancelarija za evropske integracije, čime je, kako kaže, ovaj proces dobio novu dimenziju.

BEZ PAUZE

Rad na obavezama iz pregovaračkog procesa i jačanju naših kapaciteta je proces koji ne trpi zaostajanja, niti pauze. Ponosan sam na posao koji je obavljen optimizacijom radnih grupa za pripremu i vođenje pregovara o pristupanju, koje su usklađene sa novim potrebama trenutne faze u pregovorima, s jasnim fokusom na što efikasniji i kvalitetni rad. Uprkos tome što je to imalo uticaja na generalno smanjenje broja članova, uspjeli smo da održimo sveobuhvatnu vrijednost pristupa rekao je Drljević. Dodaje da ih prošlogodišnji rezultati obavezuju da nastave sa reformama.

“U godini pred nama nas čeka nastavak opsežnih reformi. Dobri rezultati ostvareni tokom prethodne godine nam ne daju prostor za odmor, već naprotiv, dodatno nas obavezuju i podstiču na nastavak rada na osmišljavanju i intenziviranju aktivnosti”, rekao je glavni pregovarač.

Kada su u pitanju konkretni planovi Kancelarije za EU integracije, Drljević kaže da će u predstojećim mjesecima nastaviti sa aktivnostima koje vode postizanju interne spremnosti za zatvaranje još šest pregovaračkih poglavlja.

“Mi sada imamo pozitivne signale da su ispunjeni uslovi za privremeno zatvaranje poglavlja 7-Pravo intelektualne svojine. Što se tiče ispunjavanja završnih mjerila u drugim poglavljima, možemo reći da imamo dobre rezultate u sljedećim poglavljima: 6 Privredno pravo, 10 Informatičko društvo i mediji, 20 Preduzetništvo i industrijska politika, 21-Transevropske mreže i 31 Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika”.

“Vlada je u potpunosti posvećena i pomno prati ispunjavanje završnih mjerila u sklopu otvorenih poglavlja. Na temelju ostvarenih rezultata, nadamo se da ćemo u ovoj godini biti u prilici da neka od tih poglavlja privremeno zatvorimo”, navodi Drljević.

Govoreći o otvaranju poglavlja 8, jedinog koje nije otvoreno u pregovorima sa EU, Drljević ističe da je Crna Gora sprovela sve aktivnosti na ispunjavanju pet početnih mjerila.

OKVIR

“Podsjetiću da je kroz postavljanje ovih mjerila EU insistirala, prije svega, na uspostavljanju zakonodavnog okvira i formiranju jednog operativnog nezavisnog tijela koje će vršiti kontrolu državne pomoći u skladu sa novim zakonodavstvom, što je i urađeno. Donošenjem Zakona o kontroli državne pomoći i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije kontrola državne pomoći povjerena je nezavisnom organu -Agenciji za zaštitu konkurencije. Ovim izmjenama definisana je nova struktura same Agencije, koja pored direktora, ima i Savjet, a kako bi se izbjegao politički ili bilo kakav drugi uticaj na rad Agencije, Zakonom su propisana jasna ograničenja za izbor članova Savjeta Agencije, koji u skladu sa Zakonom svoju funkciju obavljaju u punom profesionalnom kapacitetu”, rekao je pregovarač. Dodaje da u iščekivanju izvještaja o ispunjenju početnih mjerila pripremaju pregovaračku poziciju u ovom poglavlju, kako bi, kaže, spremno dočekali poziv Evropske unije i pravovremeno predali pregovaračku poziciju.

“Očekujemo da će ona biti predata tokom ove godine, nakon čega ćemo i otvoriti ovo poglavlje”, kaže Drljević.

“Otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovaračkom procesu značiće da je Crna Gora ojačala unutrašnju spremnost za članstvo i da dugogodišnji rad na unapređenju sistema vladavine prava, demokratizaciji društva i poboljšanju kvaliteta života naših građana daje rezultate, što je suštinski cilj ovog procesa”, dodao je on.

Zaključuje i da ni u jednom trenutku ovog procesa nijesu imali dilemu da je Crna Gora na dobrom putu.

“Sve dok Vlada ima podršku građana u tome što radi, nastaviće da sprovodi neophodne reforme. Važno je da ni građani Crne Gore nemaju dilemu da je budućnost države u EU. Poruke iz Brisela su jasne i nedvosmislene evropska porodica nastavlja da se konsoliduje i širi i politika proširenja i prijem novih članica u skladu sa individualnim zaslugama i dalje ostaje najdragocjenija politika Unije. Danas, kada se i sama EU bori sa unutrašnjim izazovima i prilagođava promjenama, više nego ikad je jasno da je pristupanje Crne Gore Uniji od zajedničkog interesa. Mi ćemo naše partnere, ispunjavanjem naših obaveza, stalno podsjećati da smo ozbiljni u namjeri da postanemo članica, uz očekivanje da ćemo za to i dalje imati ozbiljnu podršku”, zaključio je Drljević.

Izvor: POBJEDA

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...