Naslovnica Info Najave Peer review misija EK na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala...

Peer review misija EK na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori

Peer review misija Evropske komisije na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori održaće se u periodu 30. maj – 3. jun 2022.

Početni sastanak misije će se održati u ponedjeljak, 30. maja 2022, u Vili „Gorica“ u Podgorici (ul. Rista Stijovića broj 7), s početkom u 15.15 časova.

Uvodna izlaganja će, s crnogorske strane, imati ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić i ministar pravde, Marko Kovač, dok će se, sa strane Evropske unije, prisutnima u uvodnom dijelu obratiti Rikardo Seri, šef Sektora za evropske integracije, politiku, medije i informisanje u Delegaciji Evropske unije u Podgorici.

Misija je od posebnog značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, a predvodiće je nezavisni eksperti iz Belgije, Njemačke, Italije i Austrije.

Misija se organizuje u okviru ciklusa peer review misija na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koje se održavaju u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Cilj ove misije je procjena kapaciteta Crne Gore za suočavanje s korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom, s naročitim fokusom na borbu protiv pranja novca, kroz razmatranje konkretnih predmeta u ovoj oblasti s predstavnicima sudstva, Državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore. Tokom peer review misije, nezavisni eksperti će u direktnoj komunikaciji s predstavnicima svih segmenata crnogorskog pravosudnog lanca razmotriti ukupno devet predmeta iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, od trenutka započinjenja istrage do donošenja pravosnažnih sudskih presuda.

Dodatno, peer review misija će poslužiti i kao prilika da se razmotri i stepen realizacije preporuka iz izvještaja s prethodne peer review misije na ovu temu, održane u 2019.

Misiju organizuje Evropska komisija, putem Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija (TAIEX), u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova.

Pozivamo medije da prate uvodna obraćanja.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...