Naslovnica Info Najave Peer review misija EK na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala...

Peer review misija EK na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori

Peer review misija Evropske komisije na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori održaće se u periodu 30. maj – 3. jun 2022.

Početni sastanak misije će se održati u ponedjeljak, 30. maja 2022, u Vili „Gorica“ u Podgorici (ul. Rista Stijovića broj 7), s početkom u 15.15 časova.

Uvodna izlaganja će, s crnogorske strane, imati ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić i ministar pravde, Marko Kovač, dok će se, sa strane Evropske unije, prisutnima u uvodnom dijelu obratiti Rikardo Seri, šef Sektora za evropske integracije, politiku, medije i informisanje u Delegaciji Evropske unije u Podgorici.

Misija je od posebnog značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, a predvodiće je nezavisni eksperti iz Belgije, Njemačke, Italije i Austrije.

Misija se organizuje u okviru ciklusa peer review misija na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koje se održavaju u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Cilj ove misije je procjena kapaciteta Crne Gore za suočavanje s korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom, s naročitim fokusom na borbu protiv pranja novca, kroz razmatranje konkretnih predmeta u ovoj oblasti s predstavnicima sudstva, Državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore. Tokom peer review misije, nezavisni eksperti će u direktnoj komunikaciji s predstavnicima svih segmenata crnogorskog pravosudnog lanca razmotriti ukupno devet predmeta iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, od trenutka započinjenja istrage do donošenja pravosnažnih sudskih presuda.

Dodatno, peer review misija će poslužiti i kao prilika da se razmotri i stepen realizacije preporuka iz izvještaja s prethodne peer review misije na ovu temu, održane u 2019.

Misiju organizuje Evropska komisija, putem Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija (TAIEX), u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova.

Pozivamo medije da prate uvodna obraćanja.

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...