Naslovnica Info Najave Peer review misija EK na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala...

Peer review misija EK na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori

Peer review misija Evropske komisije na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori održaće se u periodu 30. maj – 3. jun 2022.

Početni sastanak misije će se održati u ponedjeljak, 30. maja 2022, u Vili „Gorica“ u Podgorici (ul. Rista Stijovića broj 7), s početkom u 15.15 časova.

Uvodna izlaganja će, s crnogorske strane, imati ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić i ministar pravde, Marko Kovač, dok će se, sa strane Evropske unije, prisutnima u uvodnom dijelu obratiti Rikardo Seri, šef Sektora za evropske integracije, politiku, medije i informisanje u Delegaciji Evropske unije u Podgorici.

Misija je od posebnog značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, a predvodiće je nezavisni eksperti iz Belgije, Njemačke, Italije i Austrije.

Misija se organizuje u okviru ciklusa peer review misija na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koje se održavaju u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Cilj ove misije je procjena kapaciteta Crne Gore za suočavanje s korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom, s naročitim fokusom na borbu protiv pranja novca, kroz razmatranje konkretnih predmeta u ovoj oblasti s predstavnicima sudstva, Državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore. Tokom peer review misije, nezavisni eksperti će u direktnoj komunikaciji s predstavnicima svih segmenata crnogorskog pravosudnog lanca razmotriti ukupno devet predmeta iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, od trenutka započinjenja istrage do donošenja pravosnažnih sudskih presuda.

Dodatno, peer review misija će poslužiti i kao prilika da se razmotri i stepen realizacije preporuka iz izvještaja s prethodne peer review misije na ovu temu, održane u 2019.

Misiju organizuje Evropska komisija, putem Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija (TAIEX), u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova.

Pozivamo medije da prate uvodna obraćanja.

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...