Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Primjena usklađenih propisa najzahtjevnija faza pregovora

Primjena usklađenih propisa najzahtjevnija faza pregovora

Crna Gora je od početka pregovora značajno izmijenila svoj zakonodavni i institucionalni okvir u oblastima saobraćaja, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja i uskladila ga sa evropskim, a primjena pravne tekovine predstavlja najzahtjevniju fazu, imajući u vidu složnost poglavlja u administrativnom i finansijskom smislu, poručeno je na 12. sastanku Pododbora za saobraćaj, životnu sredinu, energetiku i regionalni razvoj između Crne Gore i Evropske komisije.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak ocijenio je da je Crna Gora kroz sva poglavlja pokrivena Pododborom postigla značajne rezultate, o čemu svjedoče i ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja EK.

„Crna Gora je snažno posvećena ispunjavanju obaveza u oblasti saobraćajne politike i trans-evropske mreže, čija realizacija ima praktičan i ekonomski značaj za njene građane jer podrazumijeva stvaranje preduslova za kvalitetnu infrastrukturu. Kad je u pitanju energetski sektor, svjesni smo koristi koje dobijamo usklađivanjem s evropskim standardima, zbog čega ćemo uprkos zahtjevnim zadacima i izazovima istrajati na ovom putu“, naveo je Mrdak.

 Pododbor 33 (2)

Istakao je da je Crna Gora u poglavlju 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata nastavila s planiranjem neophodnih mjera u ovoj oblasti, kako bi danom pristupanja EU bila spremna za korišćenje Evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Kopredsjedavajuća Pododbora ispred Crne Gore Ivana Vojinović je ukazala na značaj tema koje ovaj Pododbor obuhvata i njihov uticaj na, kako cjelokupni razvoj crnogorskog društva i unapređenje kvaliteta života svih građana, tako i pregovarački proces, posebno ako se uzme u obzir činjenica da realizacija obaveza u ovim oblastima doprinosi realizaciji 24 od ukupno 87 završnih mjerila. Podsjetila je da je, od juna 2012. kada je Crna Gora započela pregovarački proces s EU normativni, strateški i institucionalni okvir u oblasti saobraćaja, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja značajno promijenjen i usklađen s evropskim standardima, kao i da su se vrlo izraženom dinamikom sprovodile i aktivnosti na izgradnji infrastrukture u oblasti saobraćaja, energetike i životne sredine.

Poručila je da Crna Gora razumije složenost poglavlja koji se tiču saobraćaja, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja, budući da svi oni bez izuzetka zahtijevaju snažne administrativne kapacitete, efikasnu implementaciju, ali i enormna finansijska sredstva prvenstveno potrebna za izgradnju infrastrukture.

„Crna Gora je izrazito posvećena ispunjavanju strogih zahtjeva iz poglavlja Životna sredina i klimatske promjene, a naročito onih koji su apostrofrani u Zajedničkoj pregovaračkoj poziciji za to Poglavlje u vidu završnih mjerila, kao i Izvještaju EK o napretku“, rekla je ona.

Pododbor 33 (1)

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje, Barbara Hesus-Žimeno je istakla da je Crna Gora odradila veliki posao u oblastima koja su predmet ovog Pododbora. „Ovaj Pododbor je značajan za evropski put Crne Gore, ali prije svega za crnogorske građane“, poručila je ona. Kada je riječ o poglavlju 27. Životna sredina i klimatske promjene, naglasila je da fokus u narednom periodu treba da bude na realizaciji obaveza u oblasti kvaliteta vazduha, klimatskih promjena i zaštite prirode koje vode ispunjenju kriterijuma za zatvaranje tog poglavlja. „Zapadni Balkan treba da radi na zelenoj Agendi, a vaša država je tu na dobrom putu. Krajem maja Crna Gora je ispunila potpune potrebe za energijom iz obnovljivih izvira“, poručila je Hesus-Žimeno.

Kada je riječ o saobraćajnoj politici, istakla je da je tokom 2018. ostvaren napredak u toj oblasti, te da je sada fokus na izgradnji moderne infrastrukture u regionu, kako bi se ostvario dugotrajni ekonomski rast i dalja integracija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

 Zamjenik glavnog pregovaraca Marko Mrdak OBRACANJE

Sefica RG 27 Ivana Vojinovic OBRACANJE

DG NEAR Barbara Hesus Zimeno OBRACANJE

Pododbor za saobracaj, zivotnu sredinu, energetiku i regionalni razvoj izmedju CG i EK

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...