Naslovnica Info Press info Pristupanje Crne Gore EU važno za evropsku perspektivu cijelog regiona

Pristupanje Crne Gore EU važno za evropsku perspektivu cijelog regiona

„Regionalna saradnja ostaje jedan od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore, i u tom kontekstu Vlada Crne Gore će nastaviti da doprinosi svim inicijativama usmjerenim na jačanje dobrosusjedskih odnosa, kao i onih čiji je cilj ispunjavanje obaveza iz procesa evropske integracije i članstvo u EU“, istakla je glavna pregovaračica, Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorkom Turske, Songul Ozon.

Kodrić je ukazala na značaj tradicionalno dobrih, prijateljskih i sadržajnih odnosa Republike Turske i Crne Gore, odnos savezništva kroz članstvo u NATO, te sadržajnu saradnju u mnogim oblastima, poput ekonomije, kulture, nauke, obrazovanje, turizma i saobraćaja.

Glavna pregovaračica je ukazala na važnost saradnje Crne Gore u Turske u oblasti evropske integracije, istakavši više linija sektorskih politika gdje bi administracije dvije države mogle biti vrijedni partneri u dijeljenju konkretnih znanja i iskustava u pregovaračkim poglavljima u kojima bilježe dobre rezultate – oblasti ekonomskog razvoja i trgovine, migracijska politika itd.

Ona je pozdravila djelovanje turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) koja je od 2007. godine realizovala 320 razvojnih projekata u Crnoj Gori, vrijednih oko 20 miliona eura, u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulture, poljoprivrede, infrastrukture, i dr.

Ambasadorka Ozon je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije države istakavši spremnost za unapređenje saradnje u oblastima u kojima postoji obostrani interes, a posebno u oblasti ekonomije, poljoprivrede i turizma, u kojima postoji zainteresovanost turskih nvestitora za ulaganje.

Ukazala je da je značajno za cijeli region da Crna Gora slijedi svoj ključni vanjsko-politički cilj članstva u EU, imajući u vidu podršku građana članstvu od 75%.

U tom smislu, naglasila  je da je usklađivanje s pravnom tekovinom EU i odgovarajućim evropskim standardima važan aspekt procesa evropske integracije koji utiče na kvalitet javnih politika koje utiču na život građana. S tim u vezi, ukazala je da Turska u kontinuitetu usklađuje svoje propise sa standardima EU jer je to vazno za razvoj ekonomije i drugih oblasti bez obzira na kompleksnu situaciju u pogledu pregovora sa EU.

Čestitala je Crnoj Gori na rezultatima koje ostvaruje u procesu pristupanja EU i istakavši da su pristupni pregovori i reforme koje država sprovodi, dali vidljive rezultate i pozitivne promjene crnogorskog društva.

Dogovorena je dalja intenzivna komunikacija i saradnja u pogledu afirmisanja svih pozitivnih aspekata evropske integracije i politike proširenja EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

 GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Lokalne samouprave nezaobilazan partner Vladi u procesu pristupanja EU

0
„Na lokalnom nivou sprovode se važne državne politike, kao što je politika zaštite životne sredine i očuvanja prirode, ili saobraćajna politika. U tom dijelu,...

Kad građani progovore: Konferencija o budućnosti Evrope

0
U toku minule decenije, evropska demokratija je periodično i u različitim okvirima bila pod prijetnjom sve veće polarizacije, dezinformisanosti, populizma, pa čak i isključivih...

Interreg IPA prekograničnim projektom COMPLICITIES do novih umjetničkih sadržaja u Baru

0
Inovativni umjetnički pristup i novi sadržaji u oblasti filma, muzike, vajarstva i slikarstva u cilju razvoja urbanih cjelina i predgrađa, kao i ojačani tehnički...

Crna Gora napreduje na polju konkurencije i unutrašnjeg tržišta, ali je potrebna bolja implementacija

0
Crna Gora je nastavila da napreduje u oblasti konkurencije i unutrašnjeg tržišta, posebno u dijelu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i jačanja institucija,...

Evropski dan u Kotoru

0
Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, boraviće sa saradnicima u petak, 11. juna 2021. u radnoj posjeti Kotoru. Posjeta je dio projekta „Evropski dan u tvom gradu“,...