Naslovnica Info Press info Pristupanje Crne Gore EU važno za evropsku perspektivu cijelog regiona

Pristupanje Crne Gore EU važno za evropsku perspektivu cijelog regiona

„Regionalna saradnja ostaje jedan od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore, i u tom kontekstu Vlada Crne Gore će nastaviti da doprinosi svim inicijativama usmjerenim na jačanje dobrosusjedskih odnosa, kao i onih čiji je cilj ispunjavanje obaveza iz procesa evropske integracije i članstvo u EU“, istakla je glavna pregovaračica, Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorkom Turske, Songul Ozon.

Kodrić je ukazala na značaj tradicionalno dobrih, prijateljskih i sadržajnih odnosa Republike Turske i Crne Gore, odnos savezništva kroz članstvo u NATO, te sadržajnu saradnju u mnogim oblastima, poput ekonomije, kulture, nauke, obrazovanje, turizma i saobraćaja.

Glavna pregovaračica je ukazala na važnost saradnje Crne Gore u Turske u oblasti evropske integracije, istakavši više linija sektorskih politika gdje bi administracije dvije države mogle biti vrijedni partneri u dijeljenju konkretnih znanja i iskustava u pregovaračkim poglavljima u kojima bilježe dobre rezultate – oblasti ekonomskog razvoja i trgovine, migracijska politika itd.

Ona je pozdravila djelovanje turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) koja je od 2007. godine realizovala 320 razvojnih projekata u Crnoj Gori, vrijednih oko 20 miliona eura, u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulture, poljoprivrede, infrastrukture, i dr.

Ambasadorka Ozon je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije države istakavši spremnost za unapređenje saradnje u oblastima u kojima postoji obostrani interes, a posebno u oblasti ekonomije, poljoprivrede i turizma, u kojima postoji zainteresovanost turskih nvestitora za ulaganje.

Ukazala je da je značajno za cijeli region da Crna Gora slijedi svoj ključni vanjsko-politički cilj članstva u EU, imajući u vidu podršku građana članstvu od 75%.

U tom smislu, naglasila  je da je usklađivanje s pravnom tekovinom EU i odgovarajućim evropskim standardima važan aspekt procesa evropske integracije koji utiče na kvalitet javnih politika koje utiču na život građana. S tim u vezi, ukazala je da Turska u kontinuitetu usklađuje svoje propise sa standardima EU jer je to vazno za razvoj ekonomije i drugih oblasti bez obzira na kompleksnu situaciju u pogledu pregovora sa EU.

Čestitala je Crnoj Gori na rezultatima koje ostvaruje u procesu pristupanja EU i istakavši da su pristupni pregovori i reforme koje država sprovodi, dali vidljive rezultate i pozitivne promjene crnogorskog društva.

Dogovorena je dalja intenzivna komunikacija i saradnja u pogledu afirmisanja svih pozitivnih aspekata evropske integracije i politike proširenja EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

 GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...