Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana važna za napredak u poglavlju 24

Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana važna za napredak u poglavlju 24

„Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, koje su u skladu sa preporukama iz ovogodišnjeg Izvještaja EK, osiguraće dalji napredak u ovom poglavlju i omogućiti ubrzanje cjelokupnog pregovaračkog procesa. Vjerujem da će Radna grupa, kao i sve institucije u čijoj su nadležnosti obaveze iz poglavlja 24, nastaviti da daju puni doprinos kako bi Dinamički plan bio realizovan na kvalitetan način i u skladu sa definisanim rokovima,“ istakla je šefica Radne grupe Majda Adžović.

Na danas održanoj, plenarnoj sjednici Radne grupe za poglavlje 24, razmatrane su aktuelnosti iz tog poglavlja, s fokusom na realizaciju Dinamičkog plana aktivnosti usmjerenog na ispunjenje privremenih mjerila i ocjene iz Izvještaja EK za Crnu Goru u poglavlju 24.

Adžović je istakla da su, tokom prethodnog perioda, ostvareni značajni rezultati u poglavlju 24, te da je i sama Evropska komisija u Izvještaju prepoznala pomake u borbi protiv organizovanog kriminala, međunarodne policijske saradnje i učešća u međunarodnim akcijama u kojima su zaplijenjene značajne količine narkotika, unapređenja saradnje i koordinacije organa za sprovođenje zakona. Takođe je pozdravljena kontinuirana saradnja na planu implementacije Sporazuma između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu.

Adžović je istakla da, na temelju tih ocjena, očekuje da će Evropska komisija uskoro izraditi Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila, koji će Crnoj Gori poslužiti kao osnova za dobijanje završnih mjerila u tom poglavlju  i, samim tim, za ubrzanje sveukupnog pregovaračkog procesa kroz zatvaranje ostalih poglavlja.

Ona je podsjetila da je Dinamički plan nastao kao rezultat rada Radne grupe za poglavlje 24 i temeljnog sagledavanja preostalih obaveza iz privremenih mjerila, posljednjeg Radnog dokumenta o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori iz maja 2021, kao i preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, održanog u martu 2021. Istakla je da Dinamički plan sadrži 54 aktivnosti koje su podijeljene prema podoblastima Poglavlja.

Kazala je da je dio planiranih aktivnosti realizovan tokom septembra i oktobra, podsjetivši da je formirana Radna grupa za izradu Analize na temu pokretanja i sprovođenja finansijskih istraga i oduzimanja imovine.

Članovi Radne grupe su razmijenili mišljenje po pitanju predstojećih obaveza, uz uvjerenje da kvalitetno planiranje, saradnja i koordinacija na ovom polju daju rezultate, što potvrđuju i primjeri iz prakse.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...